5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportOlteanu baga in cod rosu relatiile cu SUA si Marea Britanie

Olteanu baga in cod rosu relatiile cu SUA si Marea Britanie

Administratia SUA, care a sponsorizat cu 4,6 milioane de dolari reforma justitiei din Romania, critica dur recentele amendamente la Codul Penal adoptate in unanimitate de Camera Deputatilor, care ii impiedica pe procurori si politisti sa perchezitioneze sau sa inregistreze convorbiri fara anuntarea prealabila a suspectului.
Intr-un discurs sustinut ieri la ceremonia de inchidere a programului Consolidarea Societatii Civile Romania, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, s-a declarat "ingrijorat cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a politistilor in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia". Ambasadorul a subliniat ca instrumentele si tehnicile pe care parlamentarii doresc sa le elimine sunt aceleasi cu cele din Europa si SUA si ca "foarte putini capi ai mafiei ar fi fost vreodata arestati si condamnati" dupa noul Cod Penal romanesc. Taubman a indemnat Parlamentul sa se preocupe de propria responsabilizare si sa nu mai intimideze sau sa restrictioneze activitatea presei de investigatie, facand aluzie la cazul Remes.

In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a lansat acuzatia ca Taubman ar fi obtinut postul de ambasador in urma donatiilor facute campaniei lui George W. Bush, ceea ce in Romania ar fi considerata o fapta de coruptie.
Dupa atacul lui Olteanu, ambasadorul Taubman a revenit cu un comunicat in care precizeaza ca a vorbit in calitate de prieten al Romaniei, "stat care este unul dintre cei mai apropiati aliati ai SUA".
Ulterior, Ambasada Marii Britanii s-a solidarizat cu ambasadorul american, precizand ca "impartaseste ingrijorarea Guvernului SUA in legatura cu amendamentele Parlamentului".


Actiunile Parlamentului ingrijoreaza SUA

Recentele amendamente la Codul Penal adoptate fara dezbateri in Parlament, care ii impiedica pe procurori si politisti sa perchezitioneze fara anuntarea prealabila a suspectului, au starnit ingrijorarea Ambasadei SUA la Bucuresti.

"Sunt destul de ingrijorat cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a politistilor in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia", a declarat ieri Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti, la ceremonia de inchidere a programului Consolidarea Societatii Civile Romania.

"Instrumentele si tehnicile de ancheta pe care acesti parlamentari doresc sa le elimine in Romania sunt exact aceleasi cu cele folosite la scara larga atat in Europa, cat si in Statele Unite pentru protejarea bunului public si pentru a trage la raspundere oficialii de la toate nivelurile", a spus ambasadorul american, adaugand ca nu este doar opinia sa, ci a unui "spectru larg" de experti romani si internationali care avertizeaza ca promulgarea acestor amendamente ar reprezenta un pas inapoi in eforturile Romaniei de combatere a coruptiei si altor infractiuni grave.
"Bunul simt ne spune ca o lege care i-ar impiedica pe politisti sa faca o perchezitie daca nu informeaza suspectul in prealabil este o lege proasta. Este oare logic sa legiferezi o limita de sase luni pentru anchetele penale? Foarte putini capi ai mafiei ar fi fost vreodata arestati si condamnati pe o astfel de baza juridica," a remarcat Taubman. Ambasadorul SUA a criticat si ridicarea pragului de infractiuni cu consecinte deosebit de grave "la o cifra uluitoare – echivalentul a 9 milioane de euro", intrebandu-se daca aceste schimbari sunt in interesul Romaniei si al romanilor.

Pe langa continutul amendamentelor in sine, ambasadorul s-a aratat ingrijorat si de faptul ca acestea au fost adoptate aproape fara dezbateri, fara consultari, fara transparenta. "Data fiind importanta pe care reforma judiciara si combaterea coruptiei o au pentru Romania, poate ca nu ar fi trebuit mers pe astfel de scurtaturi ce evita un proces democratic normal si responsabil", a spus Taubman.
Oficialul american a indemnat Parlamentul sa nu mai intimideze presa, facand referire la difuzarea inregistrarilor cu Decebal Traian Remes, cand reactiile s-au indreptat impotriva jurnalistilor de la TVR, nu a faptelor grave ale ministrului. "Legislativul ar trebui sa-si consolideze propria responsabilitate, in loc sa incerce sa restrictioneze eforturile unei prese libere, prin incriminarea eforturilor jurnalistice sau prin intimidarea presei independente", a avertizat ambasadorul SUA. Oficialul american a subliniat importanta organizatiilor nonguvernamentale din Romania in responsabilizarea clasei politice si i-a indemnat pe romani sa le sustina prin contributii financiare.

» Guvernul american a finantat inca din 1992 prin agentia USAID initiativele de reforma judiciara din Romania cu aproximativ 4,6 milioane de dolari. "Scopul acestei finantari a fost sa ajutam profesarea legii ca intreg, de asemenea sa imbunatatim sistemul judiciar, ajutandu-l sa functioneze mai independent si transparent.
Am incercat sa ridicam stacheta standardelor etice din justitie", ne-a declarat Debra Mosel, reprezentanta USAID in Romania.

 

Olteanu adopta pozitia PRM

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu l-a acuzat de coruptie pe Nicholas Taubman, ambasadorul SUA.

"Este cazul ca domnul Taubman sa-si canalizeze actiunile pe reprezentarea intereselor SUA in Romania. Daca doreste sa se pronunte asupra constrangerilor aduse libertatii prin recenta legislatie din SUA, dupa 2001, este liber sa o faca. In Romania, legislatia o fac romanii. Faptul ca domnul Taubman si-a obtinut mandatul de ambasador intr-un mod in care in Romania ar fi considerat coruptie nu-i permite sa faca, in Romania, declaratii care, facute de un ambasador european in SUA, ar fi dezavuate de Congresul american", a spus Olteanu. Este prima data cand un politician roman, si nu unul oarecare, ci ditamai presedintele Camerei Deputatilor, isi permite asemenea obraznicii la adresa unui ambasador acreditat in Romania. Olteanu l-a ales tocmai pe ambasadorul Statelor Unite. Trena lui Olteanu a fost tinuta de un peremist. Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a criticat, la randul lui, prestatia ambasadorului Taubman. "Un ambasador nu are menirea sa faca aprecieri la adresa Parlamentului si a legislatiei. Ca sa-ti respecti rangul diplomatic trebuie sa te comporti conform uzantelor diplomatice", a precizat Bolcas. El a sustinut ca nu considera ca Taubman poate sa faca asemenea aprecieri la adresa Parlamentului.

Ambasadorul SUA a precizat aseara ca a vorbit in "calitate de prieten al Romaniei". "Consider ca opiniile mele au fost clare si le sustin", a adaugat Taubman. La criticile ambasadorului american s-au adaugat si cele ale Marii Britanii. "Impartasim ingrijorarea guvernului SUA ca, in cazul in care sunt aprobate in forma actuala, amendamentele propuse la Codul penal si cel de procedura penala ar putea diminua capacitatile autoritatilor romane de a investiga si urmari in justitie persoanele suspectate intr-o gama larga de infractiuni grave", se arata intr-un comunicat al misiunii diplomatice britanice.
Cum ieri a fost ziua reactiilor de acest gen, presedintele ICJC, Nicolae Popa, a acuzat si el "ingerinta", dar de asta data "in culpa" i-a gasit pe cei trei reprezentanti ai Comisiei Europene care au venit la Bucuresti pentru a se interesa de restituirea marilor dosare de coruptie la Parchet pentru refacerea urmaririi penale.

Cele mai citite

Domeniul schiabil din Sinaia, închis de Crăciun din cauza viscolului

Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia, aflat la o altitudine de 2000 de metri în Munții Bucegi, a fost închis în ziua de Crăciun din...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă