Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că Guvernul Boc va rămâne în istorie prin felul în care a ştiut să se impună şi să gestioneze anul 2010, acesta fiind anul „cel mai greu” pe care l-a traversat România din 1990 încoace, potrivit Mediafax.
„A fost anul cel mai greu pe care România l-a avut din 1990 încoace. A fost anul crizei economice, al austerităţii, al grevelor, al luptei politice fără precedent în România, un an pe care mă bucur că l-am trecut. 2010 va fi un an care nu se va mai repeta în România în următorii ani. A fost apogeul, anul nemulţumirilor, anul măsurilor nepopulare şi neatractive. A fost anul în care Guvernul Boc a fost blamat pentru măsurile pe care le-a luat, care, în opinia noastră, s-au impus cu necesitate şi au salvat România din criza economică pe care nici într-un caz nu a generat-o nici Guvernul Boc, nici PDL”, a spus Ioan Oltean.
Vicepreşedintele PDL a adăugat că, în ciuda faptului că măsurile luate de Guvern au fost nepopulare, este important faptul că acestea au fost asumate de PDL şi de partenerii săi de guvernare.
„E foarte important că, chiar dacă aceste măsuri au fost nepopulare, Guvernul Boc şi PDL alături de partenerii de guvernare şi-au asumat responsabilitatea acestor măsuri şi au încheiat anul 2010 în forţă reuşind să îşi impună aproape toate proiectele pe care programul de guvernare şi angajamentele noastre faţă de UE le-au impus sau măsuri care au fost generate de necesitatea stopării crizei economice din România. Reforma a fost realizată creându-se cadrul legal adecvat. Rămâne ca anul acesta să înceapă să producă efecte pozitive”, a spus Oltean.
Oltean a adăugat că, în opinia sa, legea salarizării unice, a cadrului unitar de pensionare sau legea învăţământului sunt legi fundamentale care vor marca „o reformă profundă în domeniile respective”.
„Cu siguranţă, Guvernul Boc va rămâne în istorie prin felul în care a ştiut să se impună şi să gestioneze anul 2010. Vedem că Europa este încă în criză, că multe state cu realităţi economice mult mai evidente, mai bine consolidate decât România, se zbat în criză. România, în opinia mea, a depăşit acest moment”, a spus Oltean.
Liderul PDL a adăugat că anul 2011 este „anul speranţei” nu numai pentru politicieni, ci şi pentru români care au fost nevoiţi, prin prisma măsurilor luate, să îndure multe neajunsuri.
„Nu pot decât să mulţumesc pentru modul în care au reuşit să se comporte cetăţenii acestei ţări într-un moment în care lipsa de atractivitate a măsurilor luate de Guvern îi determinau pe mulţi alţii să aibă o alt fel de atitudine”, a spus Oltean.
Pe de altă parte, Oltean a mai descris anul 2010 ca fiind unul al „pasiunii politice”.
„A fost anul pasiunii politice, anul în care puterea, din păcate, dar şi opoziţia în acelaşi timp, nu au găsit căi de comunicare în interesul general al naţiunii. E un aspect negativ cu care aş prefera ca anul acesta să nu ne mai întâlnim. Puterea şi opoziţia nu trebuie să fie duşmani într-o ţară mai ales în momente de criză şi de austeritate. Puterea şi opoziţia trebuie să conclucreze în interesul general”, a spus Oltean,
El a mai spus că speră ca 2011 să dea oamenilor politici „mai multă înţelepciune, mai multă putere de echilibru, mai multă răbdare” pentru a putea identifica „soluţiile de colaborare pentru depăşire totală a crizei din România”.
„Anul 2011 este an preelectoral, anul în care toate partidele politice sunt cu gândul şi mintea la putere. De aceea, actuala putere va avea drept obiectiv să consolideze măsurile luate anul trecut, să le corecteze pe acelea care nu dau rezultatele pe care le-au preconizat şi să adauge alte măsuri care să vină în sprijinul îmbunătăţirii nivelului de trai. Partidele de opoziţie vor fi interesate să identifice acele căi prin care să ajungă mai uşor la putere”, a declarat Oltean.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR 1, că, în opinia sa, trebuie menţinută echipa guvernamentală şi a menţionat că se vede o creştere a coeziunii acesteia în ultimele luni.
Întrebat dacă, în opinia sa, ar fi necesară o nouă evaluare a echipei guvernamentale, şeful statului a răspuns: „Nu, aceasta este o problemă care ţine de primul-ministru. Deocamdată, însă, eu cred că cel mai important lucru este coeziunea echipei guvernamentale şi se vede o creştere a coeziunii în ultimele luni. De altfel, şi succesele în trecerea multor legi sunt şi rezultatul acestui lucru. Cred că trebuie menţinută echipa guvernamentală”.