18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportOltean: Dacă moţiunea nu va fi dezbătură sâmbătă, dezbaterea poate fi considerată...

Oltean: Dacă moţiunea nu va fi dezbătură sâmbătă, dezbaterea poate fi considerată neconstituţională

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că, în cazul în care moţiunea de cenzură nu va fi dezbătură sâmbătă, dezbaterea poate fi considerată neconstituţională, potrivit NewsIn.

„În numele PDL, îi cer domnului preşedinte Mircea Geoană şi doamnei Roberta Anastase ca de îndată să convoace o şedinţă a Birourilor Permanente pentru a lua în dezbatere această situaţie ivită şi a determina dezbaterea moţiunii de cenzură la data constituţională de sâmbătă, 12 iunie”, a spus Oltean, care a mărturisit că, în calitate de membru al BP, nu a cunoscut această decizie a Curţii Constituţionale şi nimeni nu a invocat prevederile ei atunci când s-a stabilit data de dezbatere a moţiunii, mergând pe prevederile Codului de Procedură Civilă (CPC).

„Întrucât în temeiul acestor prevederi ale deciziei CCR termenul de trei zile este unul imperativ, fix, Birourile Permanente ar trebui să se întrunească în şedinţă extraordinară cel mai târziu mâine (vineri -n.r) pentru a convoca cele două camere în şedinţă comună sâmbătă pentru dezbaterea moţiunii”, a spus Oltean.

Liderul PDL a explicat că, în opinia sa, această interpretare a Curţii Constituţionale este corectă şi favorabilă opoziţiei.

„În opinia mea, interpretarea CCR este corectă şi ea vine în apărarea opoziţiei în sensul că obligă Parlamentul să dezbată o moţiune la un termen fix, nelăsând posibilitatea majorităţii parlamentare să întindă această dezbatere cât ar dori aceasta. De aceea, şi CCR a interpretat corect acest termen. E interesul şi al puterii, dar mai ales al opoziţiei ca această moţiune de cenzură să fie adoptată la termenul constituţional, pentru că altfel se poate invoca neconstituţionalitatea dezbaterii şi a lipsei de efecte juridice a dezbaterii de marţi”, a susţinut Oltean, care a mai spus că, în situaţia în care preşedintele Senatului nu va accepta convocarea Birourilor Permanente, rămâne ca dată a şedinţei de dezbatere a moţiunii data fixată de către cele două Birouri Permanente pentru marţi, dar există riscul ca această dezbatere să poată fi neconstituţională.

„Tocmai pentru a evita un asemenea risc, noi credem că Parlamentul poate să facă un efort şi să respecte Constituţia”, a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis joi o scrisoare preşedinţilor celor două Camere în care explică faptul că o moţiune de cenzură se votează după trei zile calendaristice de la data prezentării, şi nu trei zile lucrătoare, cerând în consecinţă stabilirea unui alt termen.

„În virtutea atribuţiei de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă atrag atenţia asupra următoarei situaţii: În data de 7 iunie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectele de lege care vizează măsuri de austeritate impuse de situaţia economică a ţării. La data de 9 iunie, moţiunea a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. Conform articolului 113 aliniatul 3 din Constituţie, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Contrar acestei prevederi constituţionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea moţiunii în data de 15 iunie, la 6 zile de la prezentare”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Băsescu lui Mircea Geoană şi Robertei Anastase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă