6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportO decizie ȘOCANTĂ. De ce a fost exclusă din magistratură judecătoarea care...

O decizie ȘOCANTĂ. De ce a fost exclusă din magistratură judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu. Camelia Bogdan, pentru Rl: Cel mai tare a deranjat că în dosarele în care m-am pronunțat am optat și pentru confiscări extinse

Motivul excluderii judecătoarei Camelia Bogdan din magistratură este „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii“, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătoarea a anunțat că va contesta decizia la Înalta Curte.

Din acest moment ea a fost suspendată din magistratură și nu va primi indemnizația lunară. Instanța supremă va decide soarta Cameliei Bogdan prin hotărâre definitivă. 

Camelia Bogdan ar fi beneficiat de plata unor prestații, în sumă totală de circa 10.000 de lei, pentru servicii. Prestațiile ar fi fost niște cursuri pe care judecătoarea le-a predat, timp de circa o lună, angajaților de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură.

În timp ce ținea cursuri angajaților APIA, ea a făcut parte din completul de judecată care a avut pe rol dosarul „ICA – Dan Voiculescu“, unde a dat pedepse aspre. Spre exemplu, completul Cameliei Bogdan l-a condamnat pe Dan Voiculescu cu 10 ani închisoare și confiscarea sumei de 60 milioane de euro, prejudiciu estimat de experți.

APIA este o agenție din cadrul Ministerului Agriculturii, care s-a constituit parte prejudiciată în dosarul „ICA Voiculescu“, inclusiv în perioada în care Daniel Constantin, apropiatul lui Dan Voiculescu, era ministru.


Citește și opinia Sabinei Fati, senior editor România Liberă, pe această temă: De ce vor să o dea afară din magistratură pe Camelia Bogdan 

Decizia excluderii din magistratură nu e definitivă, dar face parte dintr-un proces lung și bine pus la punct de compromitere a Cameliei Bogdan, pentru curajul de a se fi luat la trântă cu cei mai bogați afaceriști autohtoni, care au avut mereu în spatele lor susținerea sistemului.


ANI nu a considerat că e conflict de interese

Înainte de a accepta prestarea de servicii în folosul APIA, dar pentru o societate care derula un proiect finanțat de Banca Mondială (adică nu erau banii Ministerului Agriculturii), Camelia Bogdan a cerut în scris opinia Agenției Naționale de Integritate, de unde a primit răspuns că nu încalcă regimul integrităților, deși judeca un dosar unde partea prejudiciată era Ministerul Agriculturii. 

Cine a votat împotriva judecătoarei

Din secția de judecători a CSM face parte și Gabriela Baltag, care a apărut des pe postul Antena 3, deținut de familia Voiculescu, pentru a critica inclusiv decizii ale completului din care a făcut parte Camelia Bogdan.

În mod normal, judecătoarea Baltag nu ar fi trebuit să voteze, ci să se abțină. Încă nu s-a dat publicității cine a votat și cine s-a abținut din cei nouă membri aleși ai secției de judecători din CSM. Sursele RL spun doar că doamna Baltag nu s-a abținut, ci a votat. Singura persoană care s-a abținut a fost judecătoarea Lia Savonea, președinta Curtții de Apel București, unde judecă și Camelia Bogdan.

Camelia Bogdan va contesta decizia

Judecătoarea a precizat pentru „România liberă“ că nu ar fi acceptat banii pentru cursurile pe care le-a ținut pentru angajații APIA dacă nu ar fi primit de la ANI adresa prin care era anunțată că nu încalcă regimul incompatibilităților. În plus, nu era plătită de Ministerul Agriculturii, ci de societatea care a derulat proiectul cu finanțare de la Banca Mondială.

Camelia Bogdan a anunțat că va contesta decizia secției de judecători a CSM la instanța de judecată deoarece o consideră nedreaptă. „Probabil cel mai tare a deranjat faptul că în dosarele în care m-am pronunțat am optat și pentru confiscări extinse. După cum știți, am mai fost atacată și pentru că am indisponibilizat  milioane de dolari sau pentru că am identificat spălarea de bani făcută prin instanțe, adică prin judecători“, ne-a precizat Camelia Bogdan.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...
Ultima oră
Pe aceeași temă