Dacă iniţiativa politicianului democrat-liberal ar trece la vot, jurnaliştii care publică informaţii fără acordul părţilor implicate în dosare penale aflate pe rol ar putea face închisoare de la 6 luni la 3 ani.
El însuşi „victimă” a presei „maliţioase”, deputat PDL şi avocat cu o carieră controvresată, Mihail Boldea, intenţionează să modifice legea 544/2001 în sensul scoaterii din categoria informaţiilor de interes public a dosarelor penale aflate în faza de urmărire sau ajunse în instanţă. Motivul? „Aşa e peste tot în lumea asta, în toate statele Uniunii Europene şi în SUA”, a explicat parlamentarul pentru România Liberă. Acesta îşi continuă argumentaţia comparând situaţii din dreptul civil şi din cel penal: „La noi procesele civile nu sunt informaţii de interes public. A avut cineva acces la vreun dosar de divorţ al unei vedete? Nu. În schimb, dosarele penale orice cetăţean interesat le poate consulta în instanţă. Asta trebuie să dispară”.
În plus, în expunerea de motive a proiectului de lege depus vineri la Parlament, Mihail Boldea arată că datele obţinute din dosarele penale aflate pe rol sau în faza de cercetare penală, pot crea o presiune publică asupra instanţelor. „Vă dau trei cazuri de la Curtea de Apel Galaţi la care instanţa a decis prelungirea arestului preventiv de teama opiniei publice. «Ne înfierează domne presa dacă îl punem în libertate», asta spun judecătorii”, adaugă Boldea. Mai mult, în opinia deputatului-avocat, divulgarea informaţiilor confidenţiale dintr-un dosar penal lezează şi deteriorează imaginea unei persoane înainte ca instanţele să poată lua o decizie imparţială. „Aţi văzut ce s-a scris despre Cătălin Chelu că a dat mită lui Fătuloiu, că mai ştiu eu ce-a făcut. Ei bine, săptămâna trecută a fost eliberat. A mai scris cineva vreun cuvânt? Nimic”, justifică Boldea.
Anastase: „Să plăteacă sursa, nu jurnalistul”
Modificarea legii accesului la informaţiile publice nu este singura surpriză pe care deputatul PDL o pregăteşte presei. El vrea să schimbe şi Codul Penal astfel ca orice persoană care face publice „fără acordul expres şi prealabil al părţilor” date din dosarele penale în care nu există o sentinţă definitivă să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. „Eu n-am nimic cu ziariştii. Aşa interpretaţi dumneavoastră. Poate să fie un inginer cu blog pe net care divulgă informaţii din dosar sau poate să fie omul de la chioşcul de pâine din colţ”, traduce Boldea textul legii.
Întrebată de RL dacă PDL susţine proiectul colegului lor, Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, spune că nu e corect ca transmiţătorul informaţiei, oricine ar fi el, să plătească penal pentru asta. „Mi se pare cât se poate de firesc, dacă eşti jurnalist şi ai pus mâna pe o informaţie dintr-un dosar, pentru că ai surse bune, să o difuzezi rapid. Problema este la cel de la care transpiră informaţia”, comentează Anastase.
În proiectul lui Boldea, sursa informaţiei – dacă este judecător, poliţist, procuror sau altă persoană care are acces la date prin natura profesiei – plăteşte tot cu închisoare, de la 1 la 5 ani şi cu interzicerea unor drepturi. Deşi este singurul care şi-a pus semnătura pe proiect şi cu toate că pedeliştii din Parlament nu au auzit încă de iniţiativa colegului lor, Mihail Boldea este convins că are şanse să o treacă la vot.