Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a reacționat, vineri, după ce Administrația Prezidențială a afirmat că Avocatului Poporului „acționează în beneficiul unui singur om, prin decizia de a contesta, la Curtea Constituțională, Legea 90/2001, care interzice persoanelor cu condamnări penale să ocupe funcții de conducere în Guvern. În acest context, Iordache a afirmat că demersul este „unul normal și legal” și a transmis Președinției că nu are motive „să fie agitată”, potrivit News.ro.
Florin Iordache a ajuns, vineri dimineața, la sediul CSM, unde au fost aleși noii membri ai Consiliului. Întrebat de jurnaliști cum vede gestul Avocatului Poporului de a ataca la CCR Legea 90/2001, Iordache a spus că este un demers absolut normal.
„Gestul Avocatului Poporului mi se pare un gest normal pentru că, din câte ştiu eu, dacă Avocatul Poporului, în legea care îl vizează, constată că există încălcări, este obligat să sesizeze Curtea Constituţională”, a răspuns ministrul Justiţiei.
Florin Iordache a ţinut să precizeze că purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, nu are de ce să fie „agitată”.
„În acelaşi timp, am văzut şi eu că purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale foarte agitată. Nu cred că are de ce să fie agitată, atât timp cât într-un stat de drept Avocatul Poporului constată că o lege este neconstituţională este un demers legal şi normal. Decizia pe care o va lua Curtea Constituţionslă şi apoi va fi transpusă în lege în Parlament trebuie respectată”, a afirmat social-democratul.
Întrebat în continuare dacă a citit argumentele Avocatului Poporului în acest demers, Florin Iordache a spus că „sunt nişte argumente legale”. „Din punctul meu de vedere sunt argumente legale. Eu aştept hotărârea şi decizia CCR şi aceea este decizia care apoi trebuie aplicată în lege”, a conchis ministrul Justiţiei.
Joi, , purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi, a precizat că preşedintele Klaus Iohannis este „indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, pe motiv că acționează „în beneficiul unui singur om”.
„Strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului. (…) Preşedintele României trage un semnal de alarmă, pentru că toţi românii trebuie să înţeleagă cât de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnaţilor penali să ajungă să ne conducă”, a spus Dobrovolschi.
Avocatul Poporului şi-a anunţat, joi seară, surprinderea faţă de afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei vizând demersul instituţiei conduse de Victor Ciorbea de a ataca la Curtea Constituţională articolul 2 din Legea 90/2001, exprimându-şi speranţa că afirmaţiile respective nu reprezintă punctul de vedere al preşedintelui României şi nici al reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, că a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.