UPDATE: Premierul Victor Ponta a infirmat, luni, speculaţiile apărute în presă, potrivit cărora va fi numit un al patrulea vice-premier.
Amintim că numele vehiculate în presă pentru funcţiile de vice-premieri au fost: Gabriel Oprea, Daniel Chiţoiu, Liviu Dragnea şi Nicolae Păun.
”Nu vom avea un al patrulea vice-premier, cum a prezentat presa””, a precizat Ponta.
Premierul a precizat că Oprea va fi vice-premier fără portofoliu. De asemenea, funcţie de vice-premier va avea şi Liviu Dragnea, precum şi un reprezentant al PNL.
_ _ _ _
După desemnarea lui Victor Ponta pentru funcţia de premier, au început negocierile pentru ocuparea funcţiilor din Guvern.
Premierul desemnat a anunţat, luni, că noul cabinet va avea 22 de portofolii, pe modelul Comisiei Europene.
Cu toate acestea însă, numărul miniştrilor care se vehiculează în acest moment este de cel puţin 27. Astfel, se discută despre crearea a trei sau chiar patru posturi de vicepremier. Una dintre aceste poziţii ar putea fi ocupată de Gabriel Oprea, alta de Daniel Chiţoiu, cea de-a treia de Liviu Dragnea. Surse citate de Mediafax spun că un al patrulea vicepremier ar fi Nicolae Păun. De asemenea se mai discută şi de desemnarea unor miniştri delegaţi în anumite portofolii.
În ceea ce priveşte ministerele acestea ar putea fi ocupate de următoarele persoane:
Ministerul Apărării Naţionale- Mircea Duşa
Ministerul Energiei- Iulian Iancu
Ministerul Economiei- Varujan Vosganian
Ministerul Bugetului- Liviu Voinea
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului- Mircea Costoiu sau Ecaterina Andronescu şi Remus Pricopie (ministru delegat)
Ministerul de Interne- Radu Stroe
Ministerul Dezvolării Regionale-Liviu Dragnea
Ministerul Comunicaţiilor-Dan Nica
Ministerul Afacerilor Externe- Titus Corlăţean
Ministerul Marilor Proiecte- Dan Şova
Ministerul Agriculturii Daniel Constantin
Ministerul Transporturilor- Relu Fenechiu
Ministerul Justiţiei – Mona Pivniceru/ Tudor Chiuariu
Ministerul Muncii- Alexandru Cordoş sau Ilie Sârbu
Ministerul Sportului- Adrian Petrache
Ministerul Mediului- Rovana Plumb
Ministerul pentru Dialog Social- Liviu Pop
Ministerul Fondurilor Europene – Orlando Teodorovici
Ministerul Sănătăţii- Eugen Nicolaescu sau Raed Arafat
Numele miniştrilor nu sunt definitive, negocierile continuă la această oră. Cu toate acestea se anunţă a fi unul dintre cele mai numeroase guverne din istoria postdecembristă. Spre comparaţie, Guvernul Ungureanu a fost format din 17 miniştri.
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, luni, cu reprezentanţii partidelor şi ai minorităţilor naţionale din Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.
Uniunea Social Liberală (PSD, PNL, PC, UNPR) a avut patru reprezentanţi la consultările de la Palatul Cotroceni, câte unul de la fiecare partid component, aceştia fiind premierul Victor Ponta, preşedintele PC Daniel Constantin, secretarul general al PNL Eduard Hellvig şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, anunţase deja că nu va merge la consultările de la Cotroceni, arătându-se deranjat că Traian Băsescu a invitat toate formaţiunile la aceeaşi oră.
Delegaţia PDL la consultările de la Cotroceni a fost compusă din liderul formaţiunii, Vasile Blaga, prim-vicepreşedinţii Cezar Preda, Mihai Stănişoară, secretarul general Gheorghe Flutur şi vicepreşedintele Anca Boagiu.
Dan Diaconescu a anunţat, zilele trecute, că va face parte şi el din delegaţia PP-DD care va merge la consultări, declarând că îi va cere demisia lui Traian Băsescu în cazul în care îl va desemna premier pe Victor Ponta.
UDMR a fost reprezentată la consultările cu şeful statului de preşedintele formaţiunii, Hunor Kelemen, preşedinta CRU, Biro Rozalia, vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely, preşedintele aleşilor locali, Borboly Csaba, şi secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.