Unele teme de revizuire, precum definirea căsătoriei ca relaţie între bărbat şi femeie sau regimul interceptărilor, au generat disensiuni între liderii USL. În schimb, PSD, PNL, PC şi reprezentanţii minorităţilor naţionale au respins la unison ideea Parlamentului unicameral.
Pentru a aplana divergenţele dintre politicienii arcului guvernamental, premierul Victor Ponta s-a dus ieri la biroul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, el fiind însoţit de toţi parlamentarii social-democraţi membri ai comisiei de revizuire a Constituţiei.
Ponta vrea principii, nu detalii
Sursele citate de Mediafax au precizat că social-democraţii ar dori reluarea votului asupra amendamentului aprobat deja, acela prin care căsătoria e definită ca relaţie între un bărbat şi o femeie, şi menţinerea articolului din Constituţia actuală care defineşte căsătoria ca relaţie dintre „soţi”. Amendamentul respectiv a fost votat cu largă majoritate în Comisie, atât de social-democraţi, cât şi de liberali. Întrebat dacă nu este de acord cu introducerea definirii căsătoriei ca relaţie dintre un bărbat şi o femeie, premierul a dat o declaraţie ce lasă loc de interpretări: „Eu de principiu cred – şi asta am discutat şi cu colegii mei – că o Constituţie nu trebuie să prevadă tot. Altfel facem o Constituţie de cinci mii de articole şi după aceea o să ne pară rău”. În schimb, Crin Antonescu a fost mai ferm, afirmând că o căsătorie implică o femeie şi un bărbat.
Perioada de interceptare, două zile
Pe de altă parte, şeful Senatului a declarat că va fi prevăzută posibilitatea ca procurorul, în cazuri excepţionale, să dispună interceptarea convorbirilor sau măsuri similare, fiind în discuţie însă perioada luării acestor măsuri. „În ceea ce priveşte perioada de ascultare pe care procurorul o poate decide, a rămas o discuţie de natură tehnică, între 24 şi 48 de ore. Sunt mai mult chestiuni tehnice, de principiu a existat un consens în ideea întăririi şi garantării acestor drepturi, drepturile persoanei socotite în principiu inviolabile”, a susţinut liderul PNL. Premierul Victor Ponta a declarat, la rândul său, că în cazul interceptărilor social-democraţii susţin varianta ca acestea să fie autorizate doar de judecător, însă din „considerente practice” se va menţine termenul de 48 de ore în care acestea pot fi dispuse de procuror. Comisia de revizuire a Constituţiei şi-a suspendat, marţi seară, lucrările, fiind invocată lipsa de cvorum, chiar când se afla în discuţie reglementarea privind regimul interceptărilor, după adoptarea amendamentului care instituie autorizarea acestora de către judecător.
Fără vot prin corespondenţă
Tot ieri, Comisia de revizuire a adoptat, cu unanimitate de voturi, un amendament iniţiat de PNL, potrivit căruia accesul la varianta electronică a Monitorului Oficial este gratuit şi nu poate fi îngrădit. Nu a avut, însă, nici o şansă propunerea de introducere a noţiunii votului prin corespondenţă, a deputatului PNL Alina Gorghiu.
Amendamentul lui Gorghiu completa articolul 62, alineatul 1 din Constituţie, prin adăugarea frazei: „Dreptul de a alege poate fi exprimat şi prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă, potrivit Legii electorale”.
În prezent, în Constituţie se menţionează: „Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit Legii electorale”. Respins a fost şi amendamentul PDL privind Parlamentul unicameral. Propunerea a întrunit un singur vot „pentru”, al deputatului democrat-liberal Valeria Schelean, au mai fost două abţineri, de la PP-DD, şi 15 voturi „împotrivă”, ale PSD, PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale. Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis nici unul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor, reprezentanţii PSD optând să se abţină sau să nu-şi susţină amendamentele pe această temă. Membrii comisiei parlamentare au respins în primă instanţă un amendament al PNL care ar fi instituit acelaşi regim aplicabil primarilor în prezent. Astfel, era introdusă situaţia încetării mandatului de parlamentar „la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică”.
De asemenea, au fost respinse celelalte amendamente formulate pentru instituirea unui mecanism pentru combaterea traseismului.