-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportNorica trece prin CC

Norica trece prin CC

» Dosarul de cadre al senatorului liberal, de pe vremea cand aceasta se numea Norica Clinci si era procuror in Oltenita, dezgroapa din trecut doua abateri de la lege. In 1987, prin dispozitia Noricai Nicolai, o persoana a fost condamnata fara sa fie urmarita penal, dintr-o simpla intorsatura de pix. In 1991, desi era procuror, Norica Nicolai a reprezentat un cetatean american intr-un proces de adoptie desfasurat la Tribunalul Calarasi.

Dosarul nu a fost intocmit de Securitate, ci de Parchet, asa cum se face inca pentru orice procuror.

Repartizata in anul 1983
prin ordin guvernamental la Procuratura Locala Oltenita, in judetul Calarasi, procurorul Norica Clinci (actualmente Norica Nicolai) a avut o cariera judiciara caracterizata mai mult de cantitate si mai putin de calitate, asa cum reiese din evaluarile profesionale anuale, atasate la dosarul de cadre de la Parchetul General. Cariera de procuror a Noricai Clinci-Nicolai a avut insa doua pete negre, care au iesit in evidenta si pe care in aceste zile presedintele Traian Basescu le foloseste ca argument contra numirii ei in fotoliul de ministru al Justitiei.
In 1987, Norica Clinci a emis un mandat de arestare pentru Ionita Valerica, un om pe care nici un organ judiciar nu l-a vazut vreodata la fata. Acesta furase grau din silozul Budesti, impreuna cu alti cinci complici, dar nu a fost prins de Militie, deci a fost cercetat si condamnat in lipsa. Atat Militia, ca organ de cercetare, cat si procurorul Norica Clinci au ajuns la concluzia, fara a se baza pe vreo dovada, ca Ionita Valerica este fiul lui Ion si Marghioala, nascut in 1962 in comuna Vasilati, Calarasi. Respectivul a fost condamnat in lipsa la trei ani de inchisoare, dar pedeapsa a fost gratiata. Norica Clinci a revenit cu recurs, pentru ca intre timp obtinuse fisa de cazier a lui Ionita Valerica, de unde reiesea ca acesta era recidivist. In plus, mai reiesea ca adevaratul Valerica era de fapt o alta persoana decat cel condamnat: fiul lui Vasile si Aristina, nascut in 1960. Adevaratul Ionita Valerica a fost prins de Militie, incarcerat, dar eliberat 18 zile mai tarziu. Asta pentru ca Norica Clinci nu a modificat mandatul de arestare aflat la dosarul cauzei, datele sale de stare civila nu corespundeau cu cele ale primului, si poate fictivului, Valerica si i-a luat acestuia doar o "declaratie verbala", care nu a fost nici ea inregistrata la dosar. Desi Valerica si-a recunoscut vina, din referat reiese ca acesta a scapat pentru ca nu pe numele sau a fost efectuata cercetarea penala, sentinta data pentru primul Valerica nu a fost casata, iar celui de-al doilea Valerica nu i s-a dat posibilitatea sa se apere.

Norica Clinci-Nicolai si-a recunoscut in parte erorile, intr-o contestatie inaintata procurorului general, dar a explicat ca nu era vorba de doua persoane diferite, ci doar de date eronate, deci nu poate fi acuzata ca a condamnat un om nevinovat. Scuza: Ionita Valerica s-a sustras urmaririi penale si de aici toata incurcatura. Sanctiunea stabilita a fost doar un avertisment, desi procurorul-inspector Vitalie Zvincu a avertizat, printr-un referat din 1988, ca pedeapsa este prea usoara "fata de gravitatea abaterilor comise".
A doua pata neagra din evolutia Noricai Nicolai ca procuror s-a petrecut in anul 1991 si ar putea fi tradusa, in zilele noastre, cu sintagma "conflict de interese" intr-o instanta judecatoreasca. Atunci, desi era procuror la Oltenita, ea a reprezentat interesele americancei Patricia Ellen Long intr-un proces de adoptie desfasurat si castigat de aceasta la Tribunalul Calarasi. Procura prin care Norica Clinci o reprezenta pe americanca prevedea ca procurorul roman sa se ocupe de actele necesare infierii, sa o reprezinte in fata tribunalului si sa obtina pentru minora certificat de nastere si de la Ambasada SUA pasaport. Actionand ca un fel de avocat al Patriciei Long, procurorul Norica Clinci "a pus concluzii de admitere a actiunii si incuviintarea infierii". Intrebarile procurorilor-inspectori au aparut imediat, iar procurorul Norica Clinci a povestit cum a ajuns sa faca pe avocatul unei americance: nu cunostea legea. "Nu am cunoscut ca nu pot face acest lucru, pe care l-am facut ca persoana particulara, si nu ca procuror", scria Norica Clinci intr-o nota explicativa. Ea recunoaste ca Patricia Long a vizitat-o in 1990 pentru a-i cere ajutorul, ba chiar ca in iulie 1991, dupa castigarea procesului, Norica i-a intors vizita americancei, in SUA. "Nu am facut acest lucru in scopul de a obtine un folos material, ci din prietenie", mai explica Norica Clinci procurorilor. La mai putin de doua luni de la incident, Norica Clinci a iesit din procuratura si s-a transferat ca jurisconsult la firma "Agrotransport" Oltenita.
Cu toate ca a primit intotdeauna calificativul "foarte bun" din partea procurorilor-inspectori de la Directia a V-a de cadre (departamentul comunist de "resurse umane") a Procuraturii Generale, "procurorul Clinci Norica are unele lipsuri in ceea ce priveste calitatea lucrarilor intocmite", scria procurorul de la Bucuresti, Gheorghe Parausanu, in raspunsul sau in care admitea o contestatie a Noricai la calificativul "bun" pe anul 1986 si il transforma in "foarte bun". In cele 459 de dosare penale solutionate in 1986 de Norica Clinci, lipsurile constatate erau: incadrari juridice gresite sau incomplete, recursuri intarziate si neargumentate sau nerecurarea unor hotarari judecatoresti nelegale. Totusi, tanarul procuror a fost iertat si a primit "foarte bun" pe 1986, pentru ca a avut un volum foarte mare de munca si era proaspat ales "secretar al organizatiei de baza din unitate" (filiala institutionala a PCR).


SUSPICIUNE
» Traseu

Norica Nicolai a absolvit cu medii foarte bune Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, dar nu a neglijat nici evolutia pe linia PCR. Intre 1974 si 1977 a fost secretar UTC la liceul din Sinaia unde invata. Intre 1979 si 1983 a fost vicepresedinte al Comisiei de Cenzori din Facultatea de Drept. In 1987 a fost aleasa secretar executiv al Biroului Organizatiei de Baza (BOB) PCR a Procuraturii Oltenita. Cu toate acestea, in mod suspect dupa cum ne-au semnalat cativa fosti procurori, nici seful Noricai Nicolai, nici judecatorul care a dat sentinta si nimeni de la Militie nu au fost deranjati cu vreo intrebare desi au avizat rechizitoriul Noricai.

 

Infractorul scapat era informatorul Securitatii
Avocatul Alexandru Pantea, fost procuror scolit la o baza a Securitatii din zona Bran, ne-a declarat ca inainte de 1989 exista obiceiul ca informatorii Securitatii sa fie protejati fie prin schimbarea datelor de stare civila, fie prin mistificarea probelor din dosare. "Securitatea modifica anumite dosare penale cu mana Militiei, prin complicitatea cu procurorul de caz sau cu seful acestuia. Din moment ce Norica Nicolai a fost sanctionata, inseamna ca ea nu era procurorul Securitatii. S-au dat de gol atunci cand au spus ca faptuitorul se sustrage urmaririi penale. Inainte de 1989, pe vremea lui Ceausescu nu se putea vorbi de sustragerea de la urmarirea penala, asa cum s-a spus in dosarul pe care l-a instrumentat Norica Nicolai. Era clar ca acel individ era protejat de Militie si Securitate. Daca nu ar fi fost asa, militianul anchetator trebuia sa-i ceara procurorului mandat de arestare pentru acea persoana, dar din documente rezulta ca mandatul de arestare a fost dat abia prin rechizitoriul facut de Norica Nicolai. E clar ca Militia nu a avut interesul sa-l aresteze, de aceea i-au modificat datele de stare civila si i le-au inlocuit cu cele ale unei alte persoane fara antecedente penale, nici aceasta nefiind arestata. Chipurile, se sustragea. Ca recidivist, adevaratul infractor era in evidentele Securitatii si nu l-au arestat alaturi de ceilalti hoti pentru ca securistii mai aveau nevoie de el. L-au arestat abia cand nu mai era nevoie de el, dar si atunci s-au invocat niste greseli de procedura si l-au eliberat la foarte scurt timp, ceea ce pe vremea lui Ceausescu nu era posibil decat daca acea persoana devenise iar utila Securitatii.
Eu cunosc aceste lucruri chiar din interior deoarece in 1972, cand eram procuror, am fost selectionat si am facut cursuri speciale la baza Securitatii de la Bran. scoala de la Bran a educat multe serii de procurori. Eram bratul inarmat al PCR, asa ni se spunea. Noi primeam ordin sa gresim intentionat datele din dosarele penale ca sa-i protejam pe informatorii Securitatii", sustine fostul procuror Pantea.

 

Militianul l-a scapat pe infractor

Un magistrat din Calarasi, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, si-a adus aminte despre scandalul in care a fost implicata Norica Nicolai (fosta Clinci) pe vremea cand aceasta era procuror in localitate.
"Norica era un procuror palmas, care facea pe an si peste 450 de dosare de supraveghere. Dosar de supraveghere insemna ca militia facea toata ancheta, iar procurorul doar verifica incadrarea juridica din ancheta militianului, verifica probele, intocmea rechizitoriul si trimitea in judecata. Procurorul de supraveghere, cum era Norica, nu identifica invinuitii, ci numai militianul de caz. Daca s-ar fi ocupat de identificari, si-ar fi depasit competentele. Tin minte scandalul din 1988, cand Norica a fost sanctionata cu avertisment. In 1987, Militia din Calarasi a facut o ancheta cu mai multi tigani din Budesti, care au furat grau din silozuri. Tiganii din Budesti erau spaima locurilor. Furau tot ce gaseau. Mai aveau un obicei: cand era prins un recidivist, vina era luata de altcineva, curat, ca pedeapsa sa fie mica. Asa a fost si atunci: i-au dat militianului datele altcuiva, militianul le-a dat procurorului de caz, adica Noricai Nicolai, care l-a trimis in judecata in lipsa, pentru ca se sustragea anchetei. Ciudat este ca acel militian nu a fost pedepsit. Atunci, comandantul militianului trebuia sa sesizeze Procuratura Militara sau sa-l sanctioneze pe militianul care a gresit datele de stare civila ale faptuitorului. si mai ciudat este ca procurorul inspector nu face nici o referire la acel militian care a gresit, desi era obligat sa-l audieze ca sa stabileasca partea de vina a Noricai. Numai atunci cand infractorii erau protejatii Securitatii nu se facea nici o referire la ei in inscrisuri.

 

Dosar facut public la comanda?
Dosarul profesional al Noricai Nicolai a ajuns la presa cu o rapiditate care la prima vedere ar putea uimi. Vineri seara presedintele Basescu a indicat presei de unde poate fi obtinut – Parchet –, iar sambata dupa-amiaza cam toata lumea avea dosarul sub nas, xerocopiat. Potrivit lui Robert Cazanciuc, purtator de cuvant al Parchetului General, "prin natura lor, aceste dosare nu sunt publice". Fiecare procuror are un astfel de dosar care contine toata evolutia profesionala, aprecierile, dar si abaterile sau sanctiunile primite de-a lungul carierei. Cele vechi sunt arhivate la Parchetul General, iar cele mai noi de 2005 se afla la Consiliul Superior al Magistraturii. Presedintele Traian Basescu a cerut acest dosar de la Parchetul General, pe 20 decembrie 2007, invocand, printre altele, o decizie a Curtii Constitutionale care ii da dreptul sa verifice daca un candidat corespunde functiei de ministru, spune Robert Cazanciuc. Dupa ce dezvaluirile presedintelui au fost contracarate de Norica Nicolai, care le-a caracterizat drept minciuni croite de fosta Securitate, dosarul a ajuns brusc la presa. Explicatia: Basescu a declarat vineri seara ca acesta este public, in baza Legii 544 a liberului acces la informatii. "Toata presa mi-a facut o cerere in baza acestei legi, vineri seara. Sambata a fost zi de lucru, s-a recuperat 24 decembrie, altfel probabil ca presa ar fi primit dosarul abia luni. Pot eu cenzura ceea ce presa considera de interes public?", ne-a mai declarat Robert Cazanciuc.

 

 

Urmeaza arbitrajul CC

 

PNL strange randurile pentru a o apara pe Norica Nicolai in fata afirmatiilor cuprinse in dosarul profesional al procurorului Clinci, dezvaluite de presedintele Traian Basescu. Departe de a-si retrage nominalizarea pentru portofoliul Justitiei in fata celor scrise in cele peste 80 de pagini din dosarul de la Parchetul General, liderii PNL au decis sa amane inclusiv sedinta Delegatiei Permanente ce urma sa aiba loc azi. Desi initial nu a sustinut-o pe Norica pentru fotoliul de ministru al Justitiei, presedintele Calin Popescu Tariceanu a devenit cel mai infocat avocat al acesteia. Nici dupa intalnirea cu Basescu de sambata premierul nu s-a razgandit, senatorul PNL fiind sprijinit in continuare. Tariceanu a dat curs celei de-a treia invitatii a presedintelui Basescu. Intalnirea dintre cei doi nu a avut insa loc la Palatul Cotroceni, ci la Vila Lac 2, din zona Primaverii. Cei doi au discutat o jumatate de ora. Dupa intrevedere, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, anunta ca presedintele si premierul au decis sa faca declaratii presei. Informatia ca PNL nu renunta la Nicolai nici dupa intalnirea cu Basescu a venit pe surse politice apropiate Palatului Victoria.

Tariceanu este in continuare decis, potrivit unor surse liberale, sa se adreseze Curtii Constitutionale pentru a-l obliga pe Traian Basescu sa semneze decretul de numire in functie a Noricai Nicolai. "PNL va recurge la arbitrajul Curtii Constitutionale", a anuntat si senatorul Puiu Hasotti, sustinut si de senatorul Radu Stroe. Insa, dupa cum au declarat sursele PNL, premierul ar putea sa-i reproseze Noricai Nicolai faptul ca nu a anuntat partidul de aceste pete "negre" din dosarul sau profesional. De altfel, abia vineri seara s-a aflat ca Tariceanu se intalnise vineri de dimineata cu senatorul PNL pentru a se asigura ca nu exista nici o problema legata de activitatea anterioara a acestuia care sa impiedice numirea sa in functia de ministru. "Tariceanu a intrebat-o pe Norica Nicolai daca exista eventuale probleme rezultate din activitatea anterioara care sa constituie un motiv serios de incompatibilitate cu functia de ministru, iar raspunsul a fost negativ", au sustinut surse, citate de Mediafax. Nicolai l-a asigurat pe premier ca "orice ar aparea este neadevarat". In urma dezvaluirilor facute, Norica Nicolai l-a acuzat, vineri seara, pe Basescu de "comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un sef de stat". "Cand m-am inscris in PNL, am facut-o cu convingerea ca impreuna trebuie sa actionam pentru a face uitate ororile unui sistem opresiv. In seara aceasta mi-am amintit de cele mai urate vise ale mele de copil, din anii ‘50-‘60. Am crezut ca nu mai exista oameni care sa se substituie legii si care cred ca reprezinta legea. In aceasta seara, Traian Basescu a incercat sa readuca Romania la acei ani de cosmar", a mai spus Nicolai. Cat despre elementele din dosarul profesional, ea nu a intrat in detalii, catalogandu-le drept minciuni sfruntate. In acelasi timp, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, ne-a declarat ca informatiile furnizate de Basescu "sunt o porcarie", ca Nicolai este sprijinita in continuare de PNL si ca nu se poate vorbi de compromiterea imaginii acesteia. In timp ce Puiu Hasotti considera ca lucrurile invocate de Basescu reprezinta "o jalnica si penibila diversiune". "As vrea ca domnul presedinte sa-si spuna un punct de vedere cu privire la Daniel Morar, care a condamnat un roman care a obtinut daune la CEDO", a mai adaugat Hasotti.

» Informatii de ultima ora releva faptul ca la intalnirea dintre premier cu Traian Basescu s-au discutat elementele concrete ale dosarului profesional, premierul parand surprins de continutul mapei profesionale, despre care Nicolai nu-l informase.

» Exista posibilitatea ca dinspre vicepresedintii PNL sa fie lansata o noua propunere care sa-i fie adresata premierului Tariceanu, in ciuda regizarii spectacolului de sustinere a senatorului liberal. De asemenea, exista si posibilitatea ca Norica Nicolai insasi sa anunte singura, inaintea intrunirii conducerii liberale, ca renunta la dorinta sa de a ocupa portofoliul Justitiei.

 

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă