Norica Nicolai a fost desemnata ieri de Biroul Politic Central al PNL drept ministru al Justitiei. Este o infrangere a premierului Calin Popescu Tariceanu, care s-a opus numirii lui Nicolai, el sustinand varianta unui ministru tehnocrat.
Membrii conducerii centrale liberale au votat pentru Norica Nicolai, intrunind 28 de voturi "pentru" si doar un vot "impotriva". Cel care s-a opus a fost Dan Radu Rusanu. Premierul Tariceanu a fost nevoit sa accepte candidatura lui Nicolai, la presiunile venite din partea vicepresedintilor liberali, Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Bogdan Olteanu si Ludovic Orban. Pentru a nu cadea intr-o situatie ridicola, Tariceanu a propus-o chiar el pentru functia de ministru pe Norica Nicolai, in cadrul sedintei Biroului Politic Central. Primul ministru a argumentat numirea senatorului PNL prin faptul ca este nevoie de un ministru puternic, cu sustinere politica in partid. Insa, potrivit unor surse NewsIn, pledoaria sa nu a fost foarte convingatoare, fiind una extrem de sumara si expeditiva. Discursul lui Tariceanu nu a tinut decat 10 minute, la finalul sedintei. Acesta le-ar fi spus membrilor BPC ca este nevoie de solutionarea cat mai rapida a problemei numirii unui nou ministru al Justitiei. De altfel, si fostul ministru Tudor Chiuariu a sustinut-o pe Norica Nicolai, declarand ca are toata increderea in continuarea reformelor din justitie. Potrivit acelorasi surse, Tariceanu ar fi avut, inainte de sedinta Biroului Politic, o discutie cu Nicolai, timp de aproape o ora. Cei doi ar fi pus la cale o strategie in reforma justitiei, printre care o strategie de prevenire a coruptiei. In cadrul BPC nu au fost dezbateri asupra mandatului pe care Nicolai va trebui sa-l indeplineasca in functia de ministru al Justitiei si nici nu au fost obiectii la desemnarea sa. In schimb, Tariceanu a refuzat sa dea vreo declaratie la sfarsitul sedintei conducerii PNL, spunand ca cel care va face o declaratie in acest sens este Crin Antonescu.
Sursele citate mai spun ca in cursul acestei saptamani ar putea avea discutii in cadrul BPC pentru o remaniere mai larga a Guvernului. De altfel, se contureaza din ce in ce mai mult o grupare disidenta in PNL, formata dintr-o serie de vicepresedinti cum ar fi Crin Antonescu, Norica Nicolai, Puiu Hasotti, nemultumita de activitatea Guvernului si a premierului Tariceanu.
Proaspat desemnata de PNL in functia de ministru al Justitiei, Norica Nicolai a declarat ca isi doreste sa stabilizeze "declinul de imagine" al Justitiei romanesti, sustinand ca nu doreste "o justitie de opereta". "Voi tine ca la finalul mandatului meu Romania sa aiba un Cod penal, pentru ca nu este normal ca la 17 ani de la revolutie sa functionam in baza Codului din 1969. Nu sunt adepta promovarii multor texte prin ordonante de urgenta. Cred ca dezbaterea parlamentara trebuie sa fie vitala in adoptarea unei legi", declarat Nicolai.
Premierul a trimis aseara catre Cotroceni desemnarea lui Norica Nicolai drept ministru al Justitiei.
Cariera
Norica Nicolai este senator PNL in circumscriptia electorala a judetului Cluj. A fost secretar de stat in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale intre 1997 si 2000 din partea PNT-CD. Intre 1998 si 2001 a ocupat functia de presedinte al Consiliului Economic si Social. In 2001 a devenit membru PNL, in acest moment fiind presedintele Organizatiei de Femei a PNL, dar si vicepresedinte al European Liberal Women Network. Este doctorand in Drept penal la Harvard University. In perioada comunismului a fost procuror la Parchetul local Oltenita, judetul Calarasi. Astazi este avocat in cadrul Baroului Calarasi. CNSAS i-a dat Noricai Nicolai verdict de necolaborare cu Securitatea.