17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSportNastase si Vacaroiu se ascund in spatele judecatorilor de la Curtea Constitutionala

Nastase si Vacaroiu se ascund in spatele judecatorilor de la Curtea Constitutionala

Intentia Aliantei D.A. de a-i schimba pe presedintii celor doua Camere se va lovi de obstacolele deja clasice – incoerenta coalitiei de guvernare, plus sprijinul de care se bucura PSD din partea Curtii Constitutionale.
Pana acum, decizia a fost luata in Alianta si UDMR a anuntat ca o sprijina. Conservatorii nu au inca o pozitie oficiala, dar surse liberale insista pe faptul ca Dan Voiculescu i-ar fi promis lui Calin Popescu Tariceanu sprijinul PC. Potrivit negocierilor din coalitie, sefia Senatului ar urma sa revina PD (numele vehiculat fiind cel al lui Radu Berceanu), iar cea a Camerei Deputatilor – liberalilor (care au anuntat ca Mona Musca ramane favorita lor).
Prima etapa vizeaza modificarea regulamentelor celor doua Camere. La Senat, regulamentul a fost intens discutat la Comisia juridica, conservatorii avand serioase ezitari. In cele din urma, s-a decis ca presedintele Senatului poate fi revocat cu votul a jumatate plus unu din senatori. Regulamentul urmeaza sa fie discutat de plen, dar s-a vazut ca majoritatea are aici probleme serioase in a-si impune punctul de vedere.
La Camera Deputatilor, lucrurile sunt si mai complicate. Modificarea regulamentului este abia la nivelul comisiei de resort. Si aceasta pentru ca, in momentele delicate, conservatorii si udemeristii au disparut in ceata. Lucrurile sunt complicate de faptul ca, prevazator, Adrian Nastase a contestat, inca de la inceputul anului, la Curtea Constitutionala articolul pe baza caruia presedintele Camerei putea fi schimbat. Prompti, judecatorii de la Curtea Constitutionala au emis, pe 2 februarie, o decizie prin care au constatat ca „dispozitiile articolului 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale deoarece prevad ca propunerea de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor si a celorlalti membri ai Biroului Permanent sa poata fi facuta si de alte grupuri parlamentare decat grupul sau grupurile care i-au propus pentru a fi alesi”. Practic, in baza deciziei Curtii, Adrian Nastase nu ar putea fi revocat decat la propunerea PSD (si in acest fel se explica recentele declaratii ale lui Cristian Diaconescu, ulterior retractate). Chiar daca PC si UDMR vor vota schimbarea regulamentului in comisie si in plen, orice modificare a textului este pasibila de o noua contestare la Curtea Constitutionala. Este greu de crezut ca o noua contestatie a lui Nastase se va finaliza cu alt rezultat.
Daca vor reusi in demersul lor, liberalii si democratii ar putea avea un castig partial. Algoritmul functiilor pentru cele doua Camere a fost calculat diferit. La Senat, postul de presedinte a fost luat in calcul, in timp ce la Camera functiile din Birou au fost calculate separat. Concret, asta ar insemna ca, dupa inlocuirea presedintilor celor doua Camere, la Senat PSD sa primeasca in schimb un post de vicepresedinte, iar la Camera Deputatilor sa nu primeasca nici un post. Practic, raportul de forte din Senat se va mentine – si anume coalitia are un vot in plus in Biroul Permanent, cel al reprezentantului PC. Or, pana acum, cele mai multe rateuri ale coalitiei au avut loc la Senat, la comanda lui Dan Voiculescu si a PSD.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Maramureș: Un incendiu de vegetație uscată a necesitat trimiterea a două aeronave militare C-27J Spartan

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins,...

Nicolae Ciucă susține dezvoltarea mediului rural prin atragerea de investiții

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că mediul rural este în continuare plin de oportunităţi şi orice localitate poate să se dezvolte, cu condiţia să...

Maramureș: Un incendiu de vegetație uscată a necesitat trimiterea a două aeronave militare C-27J Spartan

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins,...
Ultima oră
Pe aceeași temă