Liderul PSD, Adrian Năstase, scrie pe blogul său că, din informaţiile pe care le deţine, FMI are un plan de măsuri, pe care îl ţine secret, şi care ar conţine un set de măsuri „extrem de dure”, în special în ceea ce priveşte sistemul medical.
„Din câte ştiu eu, Delegaţia FMI nu ne-a contactat pentru a ne cere opinia în legătură cu un text pe care, oricum, îl ţin secret. Un text care, din informaţiile mele, cel puţin în varianta din 3 mai, este extrem de dur ( inclusiv în ceea ce priveşte în domeniul medical, pentru perioada 2010-2013 – număr de paturi, cheltuieli cu medicamentele, cu medicii, reduceri cu 0,8% din PIB, prin reducerea cheltuielilor sociale, prin disponibilizări în societăţile de stat, inclusiv pregătirea pentru privatizare a transportului CFR marfă, a începerii privatizării TAROM, măsuri dure în sectorul energetic – inclusiv la Oltchim)”, scrie Năstase pe blog.
În acest context, fostul premier postează pe blog o notă „cu unele observaţii în legătură cu felul în care este condusă, de şapte ani, politica economica a României de către Regimul Băsescu”. Concluzia notei, intitulată „pro-Memoria”, este că PDL a dezechilibrat masiv economia.
„Regimul Băsescu şi guvernele de dreapta au dezechilibrat masiv economia între 2004-2008 (susţinerea pe care PSD a acordat-o prin vot, in acel interval, pentru 1,5 ani a fost pe proiecte de ordin social care să mai atenueze din costul măsurilor aplicate de alianţa D.A., începând cu 2005). Apoi ajustarea au făcut-o prin punerea pe umerii celor mulţi şi săraci şi îndatorarea imensă a ţării, precum şi trecerea indirectă a datoriei private în sectorul public, suportată de toţi cetăţenii (deja sărăciţi).
Incoerenţa şi inconsistenţa măsurilor luate de PDL au lungit criza economică (creşterea economică trebuia să revină în 2010), ne-au îndepărtat de adoptarea euro, au creat haos în viaţa politică, ne-au îndepărtat de intrarea în spaţiul Schengen şi ne-au izolat extern – demonstrând astfel falimentul regimului Băsescu”, spune Năstase.
Săptămâna trecută, după o întâlnire cu UNPR, Jeffrey Franks declara că opoziţia a refuzat să se întâlnească cu delegaţia partenerilor internaţionali. În replică, reprezentanţii opoziţiei au susţinut că
nu au de ce să se întâlnească cu FMI, deoarece consideră că măsurile agreate de Fond nu au avut rezultatele scontate.