» Nastase spune ca este "foarte hotarat" sa intre in lupta pentru scaunul lui Geoana si se declara dispus sa faca echipa cu Mitrea cu o conditie: ca acesta sa-si clarifice relatia cu PDL.
» Reinfiintarea functiei de presedinte executiv si candidaturile in echipa sunt principalele modificari ce vor fi discutate la Consiliul National.
Fostul premier Adrian Nastase va anunta oficial joi ca se inscrie in cursa pentru presedintia PSD, in sedinta Consiliului National. "Sunt si mai hotarat sa candidez, iar anuntul il voi face la Consiliul National, asa cum am promis. Sunt un om care-si tine promisiunile, contati pe mine. Saptamana viitoare, lucrurile vor fi clare. (…) Nu sunt un june in politica, nu am o miza personala in aceasta competitie si de aceea am dorit sa verific in discutii cu mai multi dintre colegii mei daca proiectul Adrian Nastase este un proiect care sa intereseze", a afirmat Nastase intr-o emisiune TV. Liderul PSD a lasat sa se inteleaga ca se bucura de sprijinul baronilor locali, care cel mai probabil ii vor da votul la congres. De altfel, amanarea anuntului candidaturii se explica prin faptul ca si-a dorit sa evalueze foarte atent sustinerea colegilor din teritoriu, pentru ca, "neavand o miza personala, sa nu fie un fel de cruciat care merge singur spre locurile sfinte". Totodata, Nastase a spus ca a simtit in partid o dorinta a unei formule politice care sa combine intarirea structurilor locale ale partidului cu o formula de conducere "mai coerenta, cu un mesaj unitar".
Mitrea e binevenit daca lasa PDL la usa
Presedintele Consiliului National ar bate palma cu senatorul Miron Mitrea, candidat si el la sefia PSD, cu o conditie insa: clarificarea relatiei cu PDL. Altfel spus, Adrian Nastase ii cere lui Mitrea sa renunte la ideea intrarii la guvernare pe termen scurt alaturi de PDL. "Eu consider ca este important sa stabilizam situatia partidului si sa ne pregatim in mod serios. O vreme sa acceptam sa ramanem in opozitie, nu sa incepem din nou sa facem negocieri unii cu altii, sa intram pe sest la guvernare o bucata, o parte. Or, lucrul acesta Miron Mitrea trebuie sa-l clarifice daca vrea sa faca parte dintr-un astfel de proiect", a adaugat Nastase. Saptamana trecuta, Mitrea il invitase public pe Nastase sa i se alature in lupta pentru scaunul lui Geoana, cu mentiunea ca fostul ministru al Transporturilor nu va renunta la candidatura.
Un alt posibil candidat, Victor Ponta, a anuntat ieri ca nu va intra in batalia pentru presedintia PSD, preferand sa isi impuna la congres programul de reformare a partidului. Ponta militeaza, printre altele, pentru reorganizarea structurilor de partid pe criterii electorale. El propune, de asemenea, alegerea presedintelui PSD prin votul tuturor membrilor partidului, pentru un mandat egal cu un ciclu electoral major, precum si organizarea anuala a unei conventii in care sa se dezbata si sa se actualizeze obiectivele si directiile fundamentale ale partidului si care sa acorde un vot de incredere conducerii.
Toate propunerile pentru modificarea statutului PSD se vor discuta in sedinta Consiliului National. Cel mai probabil, vor fi adoptate masurile pentru reinfiintarea functiei de presedinte executiv (asa cum a propus Adrian Nastase), pentru majorarea numarului de vicepresedinti la 19 si alegerea structurii de conducere centrala pe baza unui vot in bloc pentru candidatii la presedintia PSD. Alte voci, printre care si cea a lui Mircea Geoana, sustin infiintarea functiei de prim-vicepresedinte in locul celei de presedinte executiv.
Pana la Consiliul National de joi, tabara Geoana-Hrebenciuc mai are de trecut insa un hop: la Camera Deputatilor se va incerca astazi debarcarea fostului sef de campanie al lui Geoana de la sefia grupului. Functia lui Viorel Hrebenciuc este amenintata de deputatul de Neamt Ioan Munteanu, in contextul in care la fiecare inceput de sesiune parlamentara se scot "la bataie" functiile de lider de grup si cele din conducerea Camerei (cu exceptia celei de presedinte al Camerei).
Geoana, atacat si la fotoliul de sef al Senatului
Adrian Nastase este de parere ca ancheta Agentiei Nationale de Integritate (ANI) cu privire la neregulile din declaratia de avere a lui Mircea Geoana ar viza de fapt functia de presedinte al Senatului, nu calitatea de candidat la sefia PSD. El a identificat rapid si vinovatii pentru care Geoana este acuzat de fals in acte: oamenii din jurul lui Traian Basescu. Argumentul? Venirea lui Geoana la conducerea statului in contextul unei posibile suspendari a presedintelui Traian Basescu, despre care vorbesc tot mai multi social-democrati. "Nu stiu daca exista o ratiune pentru Traian Basescu sau cei din jur sa se teama de faptul ca Geoana ar putea sa vina la conducere in mod provizoriu. Aceasta este ratiunea acestui atac acum", a opinat Adrian Nastase.
La randul sau, dupa ce ANI a anuntat ca a sesizat Parchetul in vederea cercetarii averii sale, Mircea Geoana a aratat cu degetul catre adversarii politici, acuzand Agentia ca actioneaza la comenzi politice in cazul sau. In consecinta, Catalin Macovei, seful Agentiei de Integritate, a declarat, la Realitatea TV, ca ia in calcul varianta de a-l da in judecata pe Mircea Geoana, dandu-i astfel posibilitatea sa-si probeze acuzatiile.