20 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSportMT cere companiilor din subordine recuperarea prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi

MT cere companiilor din subordine recuperarea prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi

Ministerul Transporturilor (MT) a transmis companiilor din subordine sฤƒ ia mฤƒsuri pentru recuperarea unui prejudiciu de aproape 6 milioane de lei, generat de plฤƒลฃi ilegale de indemnizaลฃii pentru manageri, stabilit de Curtea de Conturi în raportul pentru anul 2013, informeazฤƒ Mediafax.

"În calitate de autoritate publicฤƒ tutelarฤƒ, MT nu a luat mฤƒsuri privind revizuirea contractelor de mandat încheiate cu membrii consiliilor de administraลฃie ลŸi cu directorii din unele regii autonome, companii ลŸi societฤƒลฃi naลฃionale, precum ลŸi societฤƒลฃi comerciale aflate sub autoritatea MT, ceea ce a condus la plata nelegalฤƒ a indemnizaลฃiilor, cuantumul acestora fiind peste cel prevฤƒzut de lege, consecinลฃa fiind afectarea bugetelor operatorilor economici, cu suma de 5.973 mii lei", se aratฤƒ în raportul Curลฃii de Conturi.

În acest context, Curtea de Conturi a recomandat instituลฃiei mฤƒsuri pentru stabilirea prejudiciului determinat de plata fฤƒrฤƒ temei legal a indemnizaลฃiilor achitate membrilor consiliilor de administraลฃie ลŸi directorilor, peste limita prevฤƒzutฤƒ prin dispoziลฃiile OUG 51/2013, precum ลŸi în vederea recuperฤƒrii acestuia, potrivit legii.

Ministerul Transporturilor a anunลฃat vineri cฤƒ, în ceea ce priveลŸte contractele de mandat în derulare ลŸi încheiate în condiลฃiile iniลฃiale prevฤƒzute de OUG 109/2011, primul pas a constat în adoptarea unui ordin de ministru, în septembrie 2014, prin care s-a dispus luarea de urgenลฃฤƒ a mฤƒsurilor pentru ducerea la îndeplinire a deciziei Curลฃii de Conturi la nivelul întregii instituลฃii ลŸi a întreprinderilor publice faลฃฤƒ de care ministerul este autoritate publicฤƒ tutelarฤƒ.

"Pentru punerea în aplicare a ordinului mai sus menลฃionat (OMT 1.348/ 17 septembrie 2014), Ministerul Transporturilor a transmis tuturor companiilor/ societฤƒลฃilor naลฃionale ลŸi regiilor autonome de sub autoritatea sa notificฤƒri pentru a se proceda de urgenลฃฤƒ, în cadrul Adunฤƒrilor Generale ale Acลฃionarilor/ Consiliilor de Administraลฃie, la efectuarea demersurilor necesare în vederea stabilirii cuantumului prejudiciilor indicate estimativ de Curtea de Conturi, reprezentând indemnizaลฃii achitate membrilor consiliului de administraลฃie ลŸi directorului general, peste limita stabilitฤƒ prin dispoziลฃiile OUG 51/2013, pentru fiecare entitate în parte; întreprinderii demersurilor în vederea recuperฤƒrii prejudiciilor potrivit legii; modificฤƒrii corespunzฤƒtoare, prin acte adiลฃionale a contractelor de mandat încheiate cu administratorii, în vederea conformฤƒrii la prevederile OUG 51/2013; verificฤƒrii ลŸi stabilirii, dupฤƒ caz, a cuantumului prejudiciilor pentru sumele achitate suplimentar, necuvenit membrilor consiliului de administraลฃie ลŸi directorului general, pentru perioada iunie 2014 ลŸi pânฤƒ la remedierea situaลฃiei de abatere de la legalitate ลŸi recuperarea eventualelor prejudicii, potrivit legii", a anunลฃat Ministerul Transporturilor.

Instituลฃia nu precizeazฤƒ dacฤƒ societฤƒลฃile respective au luat mฤƒsurile cerute "de urgenลฃฤƒ" în septembrie 2014.

Ministerul Transporturilor aratฤƒ cฤƒ recuperarea sumelor se va face în baza unei ordonanลฃe emise ulterior încheierii contractelor de mandat ale managerilor, în baza cฤƒrora au fost fฤƒcute plฤƒลฃile din raportul Curลฃii de Conturi, deลŸi Constituลฃia prevede principiul neretroactivitฤƒลฃii legii.

Managementul privat la companiile de stat a fost introdus la solicitarea FMI, principiile guvernanลฃei corporative fiind stabilite prin OUG 109/2011. Prin OUG 51/2013, Guvernul a modificat ลŸi completat Ordonanลฃa de Urgenลฃฤƒ din 2011, limitând salariile directorilor din companii de stat.

Cele mai citite

Sebastian Burduja: Romgaz a depฤƒศ™it performanศ›ele unor companii mondiale de top

Ministrul Energiei anunศ›ฤƒ prima emisiune de obligaลฃiuni corporate pe gaz din Romรขnia Ministrul Energiei a declarat cฤƒ aceastฤƒ primฤƒ emisiune de obligaลฃiuni corporate pe gaz...

Suspiciuni de fraudฤƒ la programul โ€žCasa Verde Fotovoltaiceโ€œ. โ€žAu fost รฎncฤƒrcate dosare offlineโ€œ

Fondurile alocate programul โ€žCasa Verde Fotovoltaiceโ€œ pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, incluzรขnd judeศ›ele Dolj, Gorj, Mehedinศ›i, Olt ศ™i Vรขlcea, s-au epuizat รฎn doar 1 minut...

Bugetul AFM cu destinaศ›ia Oltenia, epuizat รฎn puศ›in peste un minut

Bugetul AFM cu destinaศ›ia Oltenia a fost epuizat รฎn mai puศ›in peste un minut, fiind rezervat รฎn urma รฎnscrierii a 6.640 de persoane fizice. Bugetul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ