Motiunea anti-Macovei, prin care trioul PSD-PC-PRM a cerut demiterea ministrului Justitiei, a fost adoptata aseara de Senat cu 81 de voturi pentru si 46 de voturi impotriva. La propunerea presedintelui Nicolae Vacaroiu s-a votat cu bile, iar rezultatele indica foarte clar ca in favoarea motiunii s-au pronuntat si senatori liberali. In culise se vehicula ideea ca a existat o intelegere intre liderii PNL si PSD. Aceasta in ciuda declaratiilor de sustinere a Monicai Macovei si in favoarea solidaritatii guvernamentale. “Nu voi demisiona”, a declarat Macovei.
Problema in discutie acum este daca aceasta motiune va duce sau nu la demiterea ministrului Justitiei. Desi initial atat PD cat si PNL, inclusiv premierul Tariceanu, au declarat ca votarea motiunii nu va atrage dupa sine retreagerea din Guvern a Monicai Macovei, aseara situatia nu mai era atat de limpede. Politicienilor din coalitia care a depus motiunea li s-au alaturat lideri liberali care sugerau ca Monica Macovei ar trebui sa-si dea acum demisia.
Ministrul Justitiei ne-a declarat aseara, ca se asteapta ca premierul sa fie consecvent cu declaratiile publice de dinaintea motiunii si sa nu-i ceara presedintelui revocarea sa din functie.
Intrebarea fundamentala e acum daca aceasta motiune va duce la demiterea ministrului Justitiei. Desi initial atat PD cat si PNL, inclusiv premierul Tariceanu, au declarat ca votul motiunii nu va aduce dupa sine retreagerea din Guvern a Monicai Macovei, aseara situatia nu mai era atat de limpede. Politicienilor din coalitia in care a depus motiunea li s-au alaturat lideri liberali care sugerau ca in urma adoptarii motiunii ministrul Monica Macovei ar trebui sa-si dea demisia.
Sub o ploaie de acuzatii, Monica Macovei a demontat acuzele aduse de semnatarii motiunii prin argumente si numeroase exemple tehnice. Catalogand demersul opozitiei drept “total nefondat” si de natura a demonstra “necunoasterea a ceea ce s-a facut in domeniul justitiei”, ministrul a concluzionat ca este vorba de “simple pretexte pentru o motiune care pare mai degraba antireforma”. Macovei s-a mai intrebat, retoric, de ce au lasat-o parlamentarii sa lucreze timp de doi ani daca au considerat ca nu ar exista un program coerent de reformare a domeniului.
“De ce au asteptat doi ani de zile si m-au lasat sa lucrez fara un plan? De ce au venit de-abia dupa integrare?”, s-a intrebat ministrul, facand referire la initiatorii motiunii.
Unele “inabilitati de comunicare” au fost reprosate in plen de senatorul PNL Mario Oprea. In numele grupului liberal, acesta a tinut insa sa evidentieze cateva dintre realizarile ministrului Monica Macovei, cu accent pe “schimbarea imaginii Romaniei de tara corupta”, demontand totodata acuzele din textul motiunii.
Cel mai inflamat discurs, in stilu-i caracteristic de altfel si sub obladuirea presedintelui Nicolae Vacaroiu, a venit din partea liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor. Intr-un torent de acuzatii la adresa ministrului Macovei, dar si a presedintelui Traian Basescu, C.V.T. a invocat ba articole de presa, ba “note secrete”, care ar evidentia, in opinia sa, presupuse imixtiuni politice in actul de justitie. “Comportament arogant si insuportabil”, “pozeaza intr-un fel de zeita neinteleasa a justitiei”, “apucaturi dictatoriale si inclinatii bahice” sunt doar cateva dintre “aprecierile” lansate de la microfon de C.V.T., in vociferarile unei parti a salii si sub privirile ingaduitoare ale lui Vacaroiu, care l-a lasat sa profereze asemenea cuvinte de la tribuna fara a-i face observatie. Nu in ultimul rand, liderul PRM a catalogat viitoarea Agentie Nationala de Integritate, ceruta constant de oficialii europeni, ca fiind… “cea mai jenanta forma de politie politica”.
Valuri de acuzatii au fost aduse si de senatorul PSD Ioan Chelaru. “Justitia este astazi in tensiune, o tensiune indusa si neproductiva, periculoasa pentru aspectul general. Principalul factor de criza il reprezinta atitudinea Monicai Macovei. Domnia sa s-a comportat, de la investitura pana astazi, ca si cum ar fi trebuit sa-si demonstreze propria rea-vointa”, a declarat Chelaru. Social-democratul a mai acuzat-o pe Macovei ca are o credibilitate “cvasinula”, ca a intrat “pe usa din dos in manualele alternative” si ca este “absurdo-depresiva”.
Dezbaterea motiunii a inceput cu mare intarziere si din cauza unei intalniri avute de ministrul Justitiei cu senatorii PNL, PD si UDMR. Potrivit unor surse, in spatele usilor inchise liberalii i-au transmis ministrului o conditie: sa nu mai critice Guvernul si pe parlamentari, iar in schimb va primi un vot in favoarea sa si impotriva motiunii. Daca pozitia PNL a fost transmisa de senatorul Paul Pacuraru, din partea UDMR, un alt partid ai carui reprezentanti au avut, de-a lungul timpului, divergente de opinie cu ministrul Justitiei, a vorbit senatorul Verestoy Attila. Acesta i-a comunicat lui Macovei ca unii parlamentari ai Uniunii vor vota impotriva motiunii strict din solidaritate politica cu Executivul.
Voiculescu il ameninta pe Tariceanu
PC intentioneaza sa depuna o motiune de cenzura impotriva Guvernului daca ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu isi va da demisia. “Ministrul Macovei nu-si va da probabil demisia si probabil ca va fi demisa de premier, iar procedura de demitere o stim. Daca nu va fi demisa de premier, premierul risca sa nu mai fie premier”, a spus liderul PC, Dan Voiculescu.
Chiulangiul Dancu – infierat de PSD
Vicepresedintele PSD, Vasile Dancu, a primit ieri un vot de blam din partea colegilor din grupul partidului de la Senat, deoarece nu a dorit sa participe la dezbaterea motiunii impotriva Monicai Macovei. Pesedistii s-au mobilizat cu mic, cu mare pentru a participa la dezbaterea motiunii. Un alt pesedist care a cerut sa fie invoit de la sedinta a fost Adrian Paunescu, pe motiv ca este grav bolnav.(A.V.D.)
“Stiu ca o urati!”
“Aceasta motiune este o diversiune. Cui este frica de Monica Macovei? Stiu ca unii dintre dvs. o urati, stiu ca multi nu o sustineti, ca va este antipatica. Altii au o greata existentiala pentru ca a facut lucruri care ii deranjeaza, mai ales pe cei care combina afacerile cu politica”, a spus senatorul Nicolae Vlad Popa de la tribuna, ceea ce i-a atras un puhoi de admonestari din partea PRM, in special de la Corneliu Vadim Tudor.