11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSportMona Pivniceru şi-a dat demisia din CSM. NU poate depune JURAMANTUL ca...

Mona Pivniceru şi-a dat demisia din CSM. NU poate depune JURAMANTUL ca MINISTRU – vezi de ce

Dacă preşedintele interimar Crin Antonescu decide să respecte legile, Mona Pivniceru NU poate depune în această seară jurământul de ministru, deoarece procedurile de „scăpare” de calitatea de membru CSM sunt greoaie:  trebuie „validată” prima dată  de  plenul CSM, apoi de Senatul României.

Demisia simplă depusă de Mona Pivniceru la registratura CSM, potrivit legii, „nu este efectivă şi  nu produce efecte juridice până ce plenul CSM nu ia act de aceasta”.

Cu alte cuvinte, dacă Mona Pivniceru, premierul Victor Ponta şi preşedintele inetrimar Crin Antonescu respectă legea, ei nu pot sări peste aceste reguli. 

Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat faptul că judecăƒtoarea Mona Pivniceru şi-a dat demisia din funcţia de membru al acestei instituţii, condiţie obligatorie pentru a fi numită ministru al Justiţiei.

Urmează că Plenul CSM să se întrunească pentru a lua act de cererea de demisie, iar după ce ia act de demisie, Pivniceru rămâne simplu judecător la Înaltă Curte.

După ce rămâne simplu judecător, Mona Pivniceru trebuie să facă o cerere de detaşare pentru funcţia de ministru, cerere care trebuie analizată şi aprobată tot de CSM.

Plenul CSM NU se poate întruni pentru că unii membrii sunt în concediu. Plenul CSM se poate intruni  abia după data de 20 august.

UPDATE

Premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare CSM si Inaltei Curti prin care solicita detasarea la Ministerul Justitiei pe o perioada de un an a  Monei Pivniceru, in vederea ocuparii unei functii de demnitate publica.

In legatura cu solicitarea premierului, CSM a transmis presei  procedurile obligatorii in astfel de cazuri, tinant cont de calitatea de membru CSM ales a Monei Pivniceru:

 „Potrivit art. 51 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin demisie încetează calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru a deveni efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca doamna judecător să revină în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar locul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii să devină vacant, este necesar ca Plenul Consiliului  să ia act de demisia doamnei judecător din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit calendarului de şedinţe publice al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, acesta se poate întruni, în condiţii de cvorum, în perioada 20-24 august 2012.

Ulterior adoptării de către Plen a hotărârii prin care va lua act de demisie, în conformitate cu dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 40 lit. a) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru judecători a Consiliului va analiza solicitarea de detaşare a doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, în vederea numirii în funcţia de Ministru al Justiţiei.

Numirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător în funcţie, fără ca acesta să fi fost detaşat de Consiliul Superior al Magistraturii, în prealabil, în acest scop, contravine dispoziţiilor art. 125 alin. (3) din Constituţia României, republicată şi ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi generează o situaţie de incompatibilitate pentru magistratul respectiv”.

 

Pe scurt, pentru a fi numită, în afară de faptul că plenul CSM trebuie să ia act de demisia Monei Pivniceru, această demisie trebuie să fie „validată” şi de Senatul României. Implicarea Senatului este absolut obligatorie deoarece Senatul i-a validat calitatea de membru CSM. Fără parcurgerea aacestor paşi, Mona Pivniceru nu poate să depună jurământul de ministru.

Citeşte şi: Adevărata miză a numirii Monei Pivniceru în GuvernÎn urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde ar putea fi detaşată pentru funcţia de ministru al Justiţiei, daca CSM accepta.

Reamintim ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii au respins, în şedinţa de luni, cu unanimitate de voturi, detaşarea în funcţia de ministru a Monei Pivniceru – propusă de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justiţiei.

CSM a precizat, în conformitate cu prevederile Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi, ca Secţia pentru judecători a hotărât că este inadmisibilă detaşarea unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii în orice funcţii, inclusiv în cele de demnitate publică numite şi, în consecinţă, a respins cererea de detaşare la Ministerul Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM.

Conducerea PNL a aprobat, luni, ca Mona Pivniceru să fie susţinută pentru portofoliul Justiţiei. Mona Pivniceru a participat la sedintele PNL, desi statutul de magistrat interzice expres implicarea in politica. Inspectia judiciara a fost deja sesizata si urmeaza sa declanseze verificari. Apoi, nota de inspectie este supusa dezbaterii CSM, care poate decide sanctionarea judecatoarei Mona Pivniceru, sanctiune care poate merge pana la excluderea din magistratura.

 

Cele mai citite

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor RCA: o soluție temporară, pentru o piață dezechilibrată

În primele nouă luni din 2024, valoarea primelor RCA a atins 6,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,2%, față de anul precedent Guvernul...

Noi obligații pentru casele de schimb valutar și furnizorii de servicii digitale

Guvernul a adoptat un proiect de lege ce introduce măsuri stricte pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului. Casele de schimb valutar vor fi obligate...

10 instrumente de scris esențiale pentru proiectele de lucru manual 

Descoperă o serie de instrumente de scris care pot transforma orice proiect de lucru manual într-o operă de artă! De la creioane cerate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă