2.8 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăSportMișu Negrițoiu, investigat de ANI

Mișu Negrițoiu, investigat de ANI

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, este investigat de Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru o posibilă situație de incompatibilitate și furnizarea de informații incorecte în ceea ce privește averea sa.

Potrivit unor surse oficiale care nu au dorit să fie numite, având în vedere că se referă la o anchetă în curs de desfășurare, dosarul lui Mișu Negrițoiu vizează funcțiile de administrator pe care acesta le-a ocupat în patru companii private, precum și veniturile pe care le-ar fi obținut în acea perioadă.

Primele informații despre posibila situație de incompatibilitate în care s-ar afla șeful ASF au fost prezentate la începutul acestei veri de mai multe publi­cații și televiziuni, printre care și B1TV și Jurnalistii.ro.

Potrivit acestora, Mișu Negri­țoiu figura în luna iunie a acestui an la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) ca administrator la patru firme din Buzău. Toate fac parte dintr-un grup foarte mare de companii din industria reciclării, în acționariatul și conducerea cărora găsim numeroși cetățeni străini (vezi graficul explicativ).

Firmele la care Mișu Negrițoiu încă figura ca administrator în luna iunie, deși aceste funcții erau incompatibile cu cea de președinte al ASF, sunt: ­Greentech SA (recuperarea materialelor reciclabile sortate), Green­weee SA (demontarea mași­nilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor), Greenlamp Reciclare SA (tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase), Greenfiber Internațional SA (fabricarea firelor sintetice și artificiale).

Potrivit datelor oficiale furnizate de Registrul Comerțului, numirea lui Mișu Negrițoiu ca administrator a avut loc în 2012, iar mandatul îi expiră în 2016.

Cu toate că atestarea calității de administrator a lui Mișu Negrițoiu în cele patru firme a fost făcută de Registrul Comerțului în luna iunie, ASF a emis un comunicat în care ia apărarea președintelui său cu un argument folosit adesea de demnitarii incompatibili: demisia din cele patru funcții nu a fost operată la timp în baza de date a ONRC.

„Domnul Mișu Negrițoiu a demisionat din poziția de membru al Consiliului de Administraţie al tuturor societăților din cadrul Green Group începând cu data de 1 mai 2014, o dată cu nominalizarea domniei sale pentru funcția de președinte al ASF. Dintr-o regretabilă eroare, care nu aparține însă domnului Mișu Negrițoiu, demisia nu a fost operată și în evidențele Registrului Comerțului“, spunea comunicatul de presă al ASF.

În contra replică la punctul de vedere al ASF, Registrul Comer­țului și-a întărit câteva zile mai târziu poziția exprimată prin extrasele privind companiile la care Mișu Negrițoiu era administrator.

„Menționăm că, până la data de 25.06.2015, societățile în cauză nu au solicitat înregistrarea în Registrul Comerțului a modificării componenței consiliului de administrație, în sensul înlocuirii domnului Mișu Negri­țoiu cu un alt administrator sau, după caz, cu un administrator provizoriu, conform dispozițiilor art. 1372 din Legea nr. 31/1990“, a comunicat ONRC.Ancheta pe care Agenția Națională de Integritate a declanșat-o privind acuzațiile de incompatibilitate aduse lui Mișu Negrițoiu poate fi considerată o confirmare că explicațiile date de ASF în numele șefului nu au fost luate de bune. Și că poziția fermă a ONRC ar putea fi cea conformă cu adevărul. Nu ar fi prima oară când un demnitar încearcă să scape de brațul lung al ANI invocând ieșirea dintr-o funcție înainte de ocuparea celei curente, dar fără a o putea proba cu actele valide din punct de vedere legal.

O altă componentă a investi­gației ANI vizează averea declarată de Mișu Negrițoiu atunci când a fost numit președinte al ASF. Mai precis faptul că în declarația sa de avere nu se regăsește nici o sumă încasată de la cele patru firme la care a fost administrator vreme de cel puțin doi ani. Teoretic, este posibil să fii administrator la o firmă privată fără să fii remunerat. Dar acest lucru se întâmplă, de obicei, cu administratorii care sunt și patronii firmei pe care o conduc. Altfel, de ce și-ar asuma cineva bătaia de cap și răspunderea, inclusiv penală, pe care le-ar presupune o asemenea funcție?!

“De ce și-ar asuma o persoană cu reputația și cota profesională ale lui Mișu Negrițoiu efortul și mai ales responsabilitatea să fie administrator și membru în consiliul de administrație la ­patru firme cu un volum de activitate deloc de neglijat, în 2013, Greentech având o cifră de afaceri de aproape 40 de milioane de euro? Ca să nu mai vorbim de faptul că-și riscă reputația întrucât, când era administrator, firma a înregistrat o pierdere de aproape un milion de lei. De ce ar face cineva așa ceva gratis?!”

Foarte probabil, ANI și-a pus aceleași întrebări retorice ca și jurnaliștii care le-au scris atunci când a decis ca Mișu Negrițoiu să fie anchetat. În cazul în care va fi găsit vinovat, președintele ASF riscă să-și piardă funcția și să nu mai poată ocupa nici o demnitate publică vreme de trei ani.

Cele mai citite

Polițiștii din penitenciare amenință cu blocarea activităților în sistemul penitenciar la final de an

Sindicaliștii avertizează că refuzul muncii suplimentare din 31 decembrie este doar începutul unor ample forme de protest Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP) a...

Premierul Marcel Ciolacu face apel la companii: Plătiți corect sau plecați!

Ciolacu a subliniat că măsurile fiscale sunt necesare pentru a susține echitatea economică și pentru a crea un mediu favorabil dezvoltării țării Premierul Marcel Ciolacu...

Horoscop 31 decembrie 2024. Cum va fi ultima zi din an

Horoscop 31 decembrie 2024. Astrele îți oferă o perspectivă diversificată asupra zilei, în funcție de zodia ta. Horoscop 31 decembrie 2024 Fiecare semn zodiacal are...
Ultima oră
Pe aceeași temă