27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportMisterul solutiei din 2004

Misterul solutiei din 2004

I-a invitat Traian Basescu pe pesedisti si democrati sa formeze un nou guvern? A cerut presedintele sa se refaca Alianta PNL-PD, dar fara Tariceanu? Se gandeste el la un guvern PSD-PC?
O singura fraza a lui Basescu i-a bagat in ceata pe liderii politici, care inteleg si interpreteaza fiecare in mod diferit discursul de miercuri al presedintelui.
Presedintele a declarat, miercuri, in fata Parlamentului, ca, in cazul in care nu se poate ajunge la anticipate, ar trebui format un nou guvern "de legitimitate maxima", iar "criteriile pentru desemnarea unui guvern trebuie cautate in rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 si, de asemenea, in rezultatul referendumului din 19 mai". Rezultatul alegerilor din 2004 a consemnat cele mai multe voturi de partea Uniunii PSD±PUR – 37,17%, Alianta PNL-PD obtinand 31,81%, pentru a putea guverna apelandu-se la PC si UDMR. Insa adaugirea lui Basescu, referitoare la "rezultatul referendumului din 19 mai", anuleaza practic prima parte a frazei, care ar fi putut fi interpretata ca o posibila invitatie catre PSD pentru a forma guvernul. De altfel, liderii partidelor interpreteaza fiecare in alt mod mesajul lui Traian Basescu. Cel mai nedumerit este presedintele PSD, Mircea Geoana, care ne-a marturisit ca nu intelege ce-a vrut presedintele sa spuna. "Nu stiu cum poti citi ce a spus el. Am vazut ca si cei de la PD interpreteaza diferit, unii zic ca solutia din 2004 e refacerea Aliantei PNL-PD, altii zic altceva", ne-a declarat, ieri, Mircea Geoana. Colegul sau, Vasile Dancu, a inteles mesajul lui Basescu in sensul propunerilor Grupului de la Cluj care pledeaza in PSD in favoarea unei aliante cu PD. Dancu a declarat pentru Newsin ca, "in opinia sa, cand seful statului a vorbit de un nou guvern si o noua majoritate, s-a referit la o solutie care sa reuneasca partide de stanga si de dreapta, posibil PSD si PD". Intrebat daca un guvern PSD-PD ar putea fi o solutie, Vasile Dancu a spus ca "nu e imposibila, dar nu e foarte probabila".
Presedintele PC, Dan Voiculescu, vorbise, dupa intalnirea de la Cotroceni, despre solutia "refacerii rezultatelor alegerilor din 2004", avansand insa ca solutie pentru iesirea din criza recunoasterea victoriei PSD±PUR. Voiculescu a spus ca PSD ar trebui sa formeze noul guvern, insa a precizat ca PC (fostul PUR) nu va intra intr-un asemenea Cabinet. Liberalii spun ca au inteles, la fel ca Vasile Dancu, ca Traian Basescu a invitat la formarea unui guvern PSD-PD. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ne-a declarat ca "afirmatia lui Traian Basescu arata foarte clar intentia de refacere si readucere a fostului FSN la putere". Liderul PNL sustine ca Basescu doreste o alianta PSD-PD deoarece ar fi "pentru prima data in cei 17 ani de democratie cand FSN nu mai guverneaza". Luati prin surprindere, democratii au alte variante, diferite intre ele, unii dintre liderii PD avansand totusi ideea refacerii Aliantei PNL-PD, dar fara premierul Tariceanu. Vasile Blaga declarase inca de vineri ca actuala criza politica putea fi evitata daca Tariceanu "ar fi mers la presedintele Basescu sa-si asume greselile din ultimele 7-8 luni si sa-si depuna mandatul cerand formarea unui nou guvern al Aliantei". "Ar fi trebuit sa faca incercarea: un nou guvern al Aliantei, dar – sigur – fara domnia sa. Ar fi fost o varianta – dar este o parere personala. Acum este prea tarziu", a declarat Vasile Blaga.

MESAJ
Potrivit unor surse de la Cotroceni, presedintele Basescu s-a referit, in discursul sau, la posibilitatea refacerii Aliantei PNL-PD, aceasta fiind singura in masura sa asigure legitimitatea necesara Guvernului. Conditia pentru refacerea relatiilor in cadrul Aliantei este insa plecarea lui Tariceanu din fruntea Guvernului ca urmare a rezultatului referendumului din 19 mai.

SCEPTICISM
Radu Berceanu nu crede in posibilitatea refacerii Aliantei D.A. intre PD si PNL. Cel putin nu acum. "Varianta asta, cu nu stiu care partid, dar fara nu stiu ce persoane, nu poate functiona".

Tariceanu anunta ca nu demisioneaza
Premierul Tariceanu a declarat, ieri, ca intentioneaza sa indeplineasca in continuare programul de guvernare si a pledat in acest sens pentru un "efort national", raspunzand astfel solutiei propuse de presedintele Traian Basescu privind demisia Guvernului. Intrebat de presa daca va demisiona din functia de prim-ministru, Tariceanu a aratat ca, in calitate de sef al Guvernului, are doar preocupari legate de indeplinirea programului de guvernare. "Rezultatele obtinute de doi ani de Romania, fie reusita aderarii la UE, fie rezultatele economice care plaseaza tara in randul celor mai performante state, sunt suportul cel mai bun ca sa fac eforturi in continuare si sa incerc sa indeplinesc tot ceea ce ne-am propus prin programul de guvernare. Romania trebuie sa inteleaga faptul ca este un moment al efortului national si in acest sens Guvernul va cauta sa dea intreg suportul ca romanii sa aiba maine o viata mai buna", a spus Tariceanu.

Cele mai citite

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...
Ultima oră
Pe aceeași temă