23.3 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportMircea Diaconu, un actor grăbit

Mircea Diaconu, un actor grăbit

Mircea Diaconu insistă să candideze la europarlamentare ca independent, deşi instanţa i-a interzis să ocupe funcţii până în 2015.

El şi-a dat demisia din PNL, după ce liberalii l-au retras de pe listele pentru Parlamentul European. Diaconu a anunţat că vrea să candideze ca independent la alegerile europarlamentare, el adăugând că urmează să strângă 100.000 de semnături pentru a-şi putea depune candidatura “şi pentru ca ANI să o poată contesta”. “Este vorba despre dreptul meu de a fi ales în cadrul ţării. Aceste drept nu poate să mi se ia, dreptul meu de a candida şi de a fi candidat. Cine intră în Notarra, întreabă de Cipi şi apare Cipi şi poate cere un formular pentru semnătură. El poate să mai dea şi formulare care să fie distribuite ulterior”, a fost explicaţia furnizată de Diaconu. Şi senatorul independent, Sorin Roşca Stănescu, exclus din PNL, a anunţat că strange semnături pentru Diaconu.

Diaconu are probleme cu candidatura în urma unei decizii a instanţei supreme. În 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că el se află în stare de incompatibilitate, ocupând şi funcţia de senator şi pe cea de director al Teatrului Nottara.

Ce a decis instanţa

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis, la data de 19 iunie 2012, decizia definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare al ANI. În legătură cu această decizie, ANI a precizat că lui Mircea Diaconu i se aplică sancţiunea prevăzută de Legea nr. 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume până la data de 19.06.2015.  

Recent, Diaconu a câştigat un alt process cu ANI, pentru conflict de interese, dar decizia în acest caz nu influenţează interdicţia din 2012.

Ce se poate întâmpla mai departe? Dacă Mircea Diaocnu strange semnăturile necesare, îşi va depune candidatura la Biroul Electoral Central (BEC), organismul care înregistrează candidurile. Decizia BEC poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti, iar recursul se face la Curtea de Apel Bucureşti.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă