UPDATE 23.50: Managerul Spitalului Clinic Sfânta Maria a reacționat, joi seara, după precizările ministrului Sănătății, informează News.ro.
„Ministerul Sănătăţii este obligat să plătească operaţiile de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria. Centrul a fost acreditat pentru transplant de plămân de Agenţia Naţională de Transplant. Domnul ministru, în loc să plătească bani pentru ca bolnavii să fie operaţi în ţară, a refuzat acest lucru. Refuzând, se face responsabil pentru decesul unei persoane aflate pe lista de aşteptare şi în acest sens luăm în calcul să sesizăm Parchetul General, pentru ucidere din culpă”, a spus Narcis Copcă, care a adăugat că nu a avut niciun semnal că ar fi lipsit ceva la acreditarea centrului.
Potrivit managerului, centrul de transplant pulmonar de la Spitalul „Sfânta Maria” corespunde standardelor europene, cu echipamente moderne de ultimă generaţie, iar medicul care va realiza operaţiile este dr. Igor Tudorache, şeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, care are la activ 300 de astfel de intervenţii. Copcă susţine, în plus, că ministrul Sănătăţii vrea să retragă abuziv acreditarea spitalului pentru transplant, deşi a avut toate documentele cerute de lege.
„Vrea să retragă acreditarea pentru a acoperi decesul unui pacient. Neprimind plămân, bolnavul nu a avut nicio şansă, dacă îl operam avea şanse 75 la sută, la cinci ani”, a adăugat Copcă, precizând că a refuza să plăteşti o operaţie în România, când ai condiţii să o faci, este un abuz.
Copcă îl face responsabil pentru toate acest fapte şi pe preşedintele ANT, prof. dr. Radu Deac, „care a sabotat transplantul şi care ocupă o funcţie abuziv”. „Luăm în calcul să sesizăm şi organele în drept. Siuaţia este şi mai gravă. Oamenilor nu li s-a plătit dreptul constituţional la sănătate. În 2016 au fost 14 exporturi de plămân către Eurotransplant şi s-a montat unul. Recent au fost doi donatori de la care putea fi prelevat plămân, dar ministrul s-a opus şi au fost trimise organele tot la Viena. Eu azi (joi, n.r.), am făcut o scrisoare ministrului şi l-am rugat să vină la spital şi să viziteze clinica şi să renunţe la preşedintgele ANT, Radu Deac, care l-a minţit şi l-a dezinformat, pentru a-şi păstra funcţia. Aşteptăm să ne includă în ordin şi să demită conducerea ANT”, a mai spus Narcis Copcă.
El a precizat că, dacă ministrul nu va reveni asupra deciziei de a da bani pentru transplant pulmonar, va evalua posibilitatea sesizării DIICOT, pentru trafic de organe şi a Parchetului instanţei supreme, pentru omor din culpă.
„Nu este permis să investeşti ca minister cinci milioane de euro în Spitalul Sfânta Maria pentru transplant pulmonar, Primăria Capitalei a dat alţi cinci milioane de euro, şi să nu foloseşti clinica. De aceea, suspicionez un trafic de organe realizat pe teritoriul României, montarea organelor pe bani şi plata donorilor ca să doneze organe. Reacţionez cu suspiciune când văd că pleacă din ţară 14 organe (plămâni) şi la Viena un singur român a primit un plămân. Aş vrea să vedem acordul prin care au fost trimise în străinătate aceste organe, fiind privaţi românii”, a adăugat Copcă.
–––-
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că, în urma verificărilor efectuate de Corpul de control la Agenția Națională de Transplant, există suspiciuni serioase că centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a fost acreditat sub presiune politică, potrivit Agerpres.
„Corpul de control al ministrului a finalizat controlul pentru Agenția Națională de Transplant și elaborează raportul, care va fi gata în șapte zile de acum încolo. Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic <<Sfânta Maria>> a fost acreditat sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o parte a eșichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim. Reprezentantul ANT care a realizat întreaga documentație pentru acreditarea acestui centru de transplant pentru plămâni a fost un asistent medical de la Timișoara. După ce a fost acreditat, Spitalul Clinic <<Sfânta Maria>> a constatat că nu putea avea grijă de pacienții transplantați după efectuarea operației, pentru că în spital nu există un compartiment de pneumologie. Înființarea acestui compartiment era esențială și obligatorie pentru urmărirea post-operatorie”, a precizat ministrul.
Joi, Vlad Voiculescu s-a întâlnit cu reprezentanți ai ANT și cu patru specialiști de la Eurotransplant, care proveneau de la centre din Olanda, Austria, Germania, Belgia, context în care s-a stabilit să fie realizat un audit în luna decembrie la Spitalul „Sfânta Maria”, dar și la un alt centru care se află „în competiție” cu acesta și care, la rândul său, dorește să facă acest tip de transplant.
Potrivit ministrului, scopul este de a se asigura o opinie obiectivă asupra întregii situații, precum și de a avea recomandări pentru ca România să aibă un centru la standarde europene în domeniu sau un plan despre cum ar putea fi dezvoltat în perioada imediat următoare. „Am decis să nu începem activitatea la acest centru în interesul pacientului român și nu în defavoarea lui”, a explicat Vlad Voiculescu.
El a spus că, în prezent, pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar la Viena se află cinci pacienți români.
„Un transplant pulmonar la Viena costă în jur la 120.000 de euro, asta include zborul cu avionul. De la <<Sfânta Maria>> am primit o primă cerere pentru decontare care era undeva la 110.000 sau 120.000 de euro după care am rugat o justificare a costurilor, răspunsul dumnealor a venit nu în cuvinte, ci în alte cifre. Dintr-odată costa 80.000 de euro. (…) În acest moment sunt 5 pacienți pe lista de așteptare la Viena la AKH. (…) În general, durata medie de așteptare pentru un transplant pentru plămâni la Viena este de circa 12 luni. Este valabil pentru majoritatea centrelor”, a afirmat demnitarul.
Vlad Voiculescu a explicat că nu există în privința transplantului pulmonar „o exclusivitate” la clinica AKH Viena, iar pacienții pot să aibă mai mult oferte și de la alte clinici din străinătate. „Există cinci – șase clinici în Europa la care se poate apela”, a arătat ministrul.