Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si-a anuntat demisia din Guvern, scrisoarea fiind depusa astazi pe masa premierului. El se declara "lucrat" de presedintele Traian Basescu, pe care il acuza ca i-a inscenat un dosar penal. "Voi renunta la functia de ministru, dar va promit ca atunci cand aceasta inscenare va lua sfarsit ma voi intoarce", l-a avertizat Chiuariu pe seful statului. Gestul demisiei lui Tudor Chiuariu era de anticipat in conditiile in care zilele sale in calitate de ministru erau numarate. O data cu publicarea in Monitorul Oficial a Deciziei 1133 a Curtii Constitutionale de declarare a neconstitutionalitatii ordonantei de guvern (prin care se anula comisia prezidentiala de aplicare a legii raspunderii ministeriale), seful statului ar fi aprobat inceperea urmaririi penale in cazul lui Chiuariu, dar si a ministrului Muncii, Paul Pacuraru, ceea ce presupune suspendarea din functie a acestora. Liberalii sunt acum in cautarea unui nou ministru al Justitiei, capabil sa repare imaginea Guvernului, afectata de scandalurile in care a fost implicat Chiuariu.
Surse liberale vorbesc despre posibilitatea numirii Noricai Nicolai, care nu are insa suportul intregii conduceri a partidului, al Renatei Weber, care ar putea sa renunte la calitatea de europarlamentar, sau chiar al lui Cristian Parvulescu, directorul Pro Democratia, un apropiat al PNL, de numele caruia se leaga votul uninominal mixt, asumat de Guvernul Tariceanu. Insa in calcule intra si cooptarea PSD la guvernare, care ar insemna inclusiv cedarea portofoliilor Justitiei si Muncii, tocmai ministerele cu probleme pentru liberali.
Chiuariu sustine ca nu a gresit cu nimic si ca refuza sa participe la mascarada pe care a inscenat-o Basescu. Chiuariu a mai acuzat faptul ca reforma Justitiei nu se poate face cu "procurori de pe vremea lui Ceausescu", referindu-se la procurorii care i-au instrumentat dosarul penal. El a mai spus ca nu se simte intimidat si ca mai are si alte optiuni in afara de acest post. Gestul ministrului Justitiei era inerent in conditiile in care zilele acestea presedintele urma sa dea avizul Parchetului General pentru inceperea urmaririi penale impotriva ministrilor Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru. Presedintele poate da aviz dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei 1133 a Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta a guvernului ce desfiinta comisia de la Cotroceni.
Basescu i-a cerut vineri seara, in mod expres, demisia lui Chiuariu. "Una este sa fie aprobata inceperea urmaririi penale pentru cineva care nu mai este ministru si cu totul altceva sa o faca pentru un ministru al Justitei in functiune. Trimiterea ministrului Justitiei in fata procurorilor descrie sau confirma un faliment al Justitiei", a declarat Basescu.
Potrivit unor surse, liberalii ar putea sa atace in contencios administrativ decretul de suspendare in cazul Chiuariu si sa ceara arbitrajul Curtii Constitutionale in situatia ministrului Paul Pacuraru, intrucat acesta este si senator. Europarlamentarul Renate Weber a sustinut ieri ca este nevoie si de acceptul Senatului pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Pacuraru, care este si senator. Dar afirmatia Renatei Weber a fost contrazisa de senatorii juristi care spun ca avizul presedintelui e de ajuns. Pacuraru refuza momentan sa-si dea demisia.
PNL se reuneste astazi in cadul Biroului Permanent pentru a decide cine va ocupa fotoliul de ministru al Justitiei in locul lui Chiuariu, dar va trebui sa hotarasca si in cazul Pacuraru. Surse liberale vorbesc despre unele variante la Justitie: Norica Nicolai, care are insa sanse scazute pentru ca nu este sprijinita de majoritatea conducerii centrale a PNL; Renate Weber, care ar putea sa renunte la postul de europarlamentar, o imagine buna ca un reprezentant al societatii civile; Cristian Parvulescu, directorul Pro Democratia, un apropiat al PNL, cel care a propus varianta votului uninominal mixt, sustinuta de Guvern si care a devenit obiectul asumarii raspunderii guvernamentale. Insa este luata in considerare si varianta cooptarii PSD la guvernare, situatie in care acest partid ar putea sa primeasca portofoliile Justitiei si Muncii.
» Pact pentru salvarea Justitiei
Daca Ion Iliescu vede posibila o intelegere intre PSD si PNL pentru izolarea lui Traian Basescu, vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a propus, ieri, ca partidele politice si presedintele tarii sa faca un pact pentru salvarea sistemului din Justitie, pentru ca aceasta sa nu fie afectata de batalia dintre palate. Presedintele PD, Emil Boc, sustine ca demisia lui Chiuariu este binevenita. "Mai bine mai tarziu decat niciodata", a declarat Boc. Vicepresedintele PLD, Valeriu Stoica, a spus ca demisia nu inlatura efectele gafelor pe care le-a facut. In schimb, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, considera ca ministrul Justitiei nu avea nici un motiv pentru a demisiona, aratandu-se surprins de decizia colegului de partid. Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, s-a aratat dezamagit de demisia lui Chiuariu. "A fost surprinzator; in ciuda varstei, a scurmat in cuibul de vipere care s-a construit la DNA. Are un merit esential in declansarea reformei in Justitie", a mai spus Bolcas.