12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportMinistrul Educației a absolvit Universitatea „Vasile Goldiș”, una dintre instituțiile vizate de...

Ministrul Educației a absolvit Universitatea „Vasile Goldiș”, una dintre instituțiile vizate de procurori, în dosarul „Diplome de licență fără studii”. Reacția universității arădene

UPDATE 18.00: Conducerea Universității de Vest "Vasile Goldiș" Arad a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că se dezice total de orice încălcare flagrantă, eventuală, a legii și își exprimă disponibilitatea de colaborare, după ce procurorii au făcut percheziții la această unitate de învățământ în dosarul "Diplome de licență fără studii.

"În cursul zilei de astăzi, 26.07.2017, reprezentanți ai Ministerului Public efectuează o verificare la sediul Universității și la sediul Facultății de Medicină și Facultății de Medicină Dentară. Verificarea vizează modul de desfășurare a unor activități didactice din cadrul Universității de Vest 'Vasile Goldiș' din Arad. (…) Conducerea Universității se dezice total de orice încălcare flagrantă, eventuală, a legii și își exprimă disponibilitatea de colaborare cu instituțiile publice implicate în această investigație. De asemenea, asigurăm opinia publică și pe toți colaboratorii noștri de transparență totală și comunicare pentru a lămuri pe deplin aspectele verificate", se arată în comunicat.

Reprezentanții universității mai precizează că verificările efectuate de procurori nu au afectat în niciun fel desfășurarea procesului didactic și de evaluare a sesiunii de examene, care și-a urmat cursul firesc.


Ministrul Educației, Liviu Pop, este absolvent al Universității „Vasile Goldiș", una dintre instituțiile vizate de perchezițiile procurorilor de la Parchetul General, într-un dosar intitulat „Diplome de licență fără studii", scrie HotNews.ro.

Potrivit CV-ului ministrului Educației, Liviu Pop a obținut o diplomă de masterat în Management educațional în 2006 la Universitatea „Vasile Goldiș" Arad, Facultatea de Științe Economice zi.  

Peste 100 de percheziții efectuate de Parchetul General au loc, miercuri dimineața, la cadre didactice și studenți de la două universități, într-un dosar numit „Diplome de licență fără studii”. 36 de persoane sunt vizate, după ce mai mulţi studenţi străini ar fi plătit să promoveze examenele. Universitățile vizate de percheziții sunt „Aurel Vlaicu" și „Vasile Goldiș" din Arad.

„Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituţii de învăţământ superior desfăşoară activităţi ilegale constând în pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite (bani şi bunuri materiale) cu ocazia organizării şi susţinerii de către studenţi a examenelor la diferite discipline (susţinute chiar în afara perioadei de examinare) şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă. Probatoriul a relevat că unii studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înţeleg limba română şi totuşi sunt promovaţi, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale", informează Parchetul General, într-un comunicat de presă.


Procurorii precizează că studenții ar fi fost ajutați să promoveze, în schimbul banilor. În timpul examenelor susținute online, ei ar fi primit raspunsurile corecte la testele grila, pe telefoanele mobile.

Raspunsurile ar fi fost trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituţiei de învăţământ, prin mesaje text. În alte situaţii, li s-ar fi mărit notele, „prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituţii, a softului creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare, având drept consecinţă promovarea", mai spun procurorii. Totodată, informaticienii ar fi intervenit și în contul electronic al studentului şi modificau răspunsurile testului online, astfel încât acesta să fie promovat.

Potrivit procurorilor, studenţii ar fi achiziţionat, direct de la profesori, lucrări de licenţă, având inclusiv prezentările în format power point necesare pentru susţinerea lucrării în faţa comisiei de examinare.

„Din probatoriul administrat a reieşit că în respectivele instituţii de învăţământ superior s-au constituit reţele infracţionale din care făceau parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenţilor. Totodată, în acest mecanism, studenţi care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alţi colegi", mai precizează Parchetul General.

O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relaţii de prietenie cu cadrele didactice, mai susține procurorii.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă