13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSportMetoda patent-USL: isi posteaza mercenarii la usile sectiilor pentru a-i indemna...

Metoda patent-USL: isi posteaza mercenarii la usile sectiilor pentru a-i indemna pe alegatori sa-i voteze candidatii

La Scoala generala nr. 86 din Sectorul 3 al Capitalei , unde sunt sase sectii de votare, numerotate  de la 455 la 460 (colegiul 12), pe holul scolii, chiar la intrarea in sectii,  stau persoane care ii indeamna pe alegatori sa voteze USL. Aceste persoane fac campanie electorala la intrarea in sectii, in prezenta agentilor de Politie si a politistilor in civil.

Spre exemplu, Balan Eugen Daniel statea pe holul sectiilor de votare, ii prelua pe alegatori sa-i conduca pana la usa sectie si ii indemna sa voteze USL, spunand el insusi ca e de la USL. Intre cei indemnati sa voteze USL s-a aflat si candidatul PER, Cornelia Lalu.

 Intrebat fiind de candidatul PER, din nou,  de unde este, el a raspuns senin ” Sunt de la USL. Intrati si votati USL!”.

Doamna Lalu a chemat un politist, care s-a prezentat a fi Toma Eduard, agent sef principal de la Sectia 12 Politie. Candidatul PER  i-a cerut sa-l identifice pe cetateanul care prelua alegatorii si ii indemna sa voteze USL; politistul NU a vrut .

Candidatul a insistat, iar agentul principal Toma i-a luat buletinul  si a citit numele acestuia: Balan Eugen Daniel, dar nu a vrut sa-i arate buletinul si candidatului. Doamna Lalu  ne-a precizat   ca i s-a parut ca agentul de Politie Toma  si Balan se cunosteau.

 Au mai aparut un politist in uniforma si un civil, care a spus ca e de la POLITIA CIVILA. Cei doi nou-veniti au mai precizat ca supravegheaza alegerile si  ca il vor scoate pe Balan Eugen Daniel afara din incinta scolii pentru a fi dvs linistita!”.

NU au vrut SA INTOCMEASCA PROCES VERBAL, cum impune legea, pentru ca ” Nu vrem panarama”-a spus agentul de Politie Toma;”Nu vrem probleme”  a  spus asa-zisul politist in civil.

In paralel, Balan si-a sunat  si el un sef, caruia i-a spus ” Vino repede, ca am o problema”.

In timpul dialogului conflictual purtat pe ton inalt, au  aparut mai multe persoane – baieti , dar si o tanara- Elena Tanase ( cu mana stanga in bandaj gipsat)- care a spus ca este observator  de la Asociatia Tinerilor de la Natiunile Unite

Contactata telefonic de Romania Libera, reprezentanta  Asociatiei Tinerilor de la Natiunile Unite, ne-a precizat: „Eu nu eram de fata ce i-a spus doamnei acea persoana  la intrarea in sectia de votare, dar cand am venit, eu am auzit discutia. Eu tot ce stiu este ca acest om, Balan, de azi dimineata ii ia pe oameni si ii insoteste de  la intrarea pe holul scolii pana la intrarea in  sectia de de votare„.  

Cand am intrebat-o de ce n-a impus Politiei  sa faca proces verbal,  ca observator al alegerilor, Elena Tanase ne-a spus ca ea nu a auzit indemnul. Am intrebat-o cine este presedintele asociatiei  pe care o reprezinta. Ne-a raspuns  ca nu stie decat faptul ca e un barbat,  ca alte detalii nu-mi poate, asa ca  mi-a inchis telefonul.

Precizam ca la intrarea in sectiile de votare NU  au voie sa stea membrii partidelor, care sa ii indemne pe oameni pe cine sa voteze.

La Scoala Generala 87 „Mihai Botez”, Sectorul 3 al Capitalei ( tot colegiul 12), sectiile de votare au fost amplasate in salile de clasa de la etajele 1 si 2, in timp ce parterul e ocupat de politisti care fumeaza si beau cafele cu diversi civili. Daca batranii trebuie ajutati sa urce la etajul doi, ajutorul e oferit  de civilii de la parter, care, pana urca la sectia de votare, au timp sa poarte conversatii  cu alegatorii.

Metoda  a fost exersata de USL   si la alegerile locale din acest an

Personal , am asistat la acelasi tip de scena, la alegerile locale, la sectiile de votare de la Scoala Speciala de pe strada Turturtele, Sectorul 3 al Capitalei, in jurul orei 19,30. La acea scoala sunt sapte sectii de votare, pe care erau inscrisi circa 15.000 de alegatori.

 Pe holul scolii, la  intrarile in cele sapte sectii, cate doi indivizi lipiti de tocurile usii ii indemnau pe alegatori sa puna stampila pe Robert Negoita. Mai erau si alte persoane, care pedulau de la o usa la alta, in prezenta jandarmilor, dar care nu intrau in sectia de votare, spunand ca sunt observatori ( dupa ce mi-am declinat profesia de jurnalist, legitimandu-ma; ei insa nu aveau ecuson de observator).

Cand sa intru in sectia mea de votare, chiar  la  intrare , unul dintre cei doi paznici mi-a spus : „Intrati si votati Robert Negoita”. Numele persoanei – dl. Nita. A fost amabil, volubil si  mi-a aratat si buletinul .  Mi-a spus senin ca este membru  USL  si observator din partea acestei uniuni.  Nu a stiut ca un membru de partid n-are voie sa fie si observator din partea acelui partid. NU a stiut nici ca e trecut pe listele presedintelui sectiei de votare ca membru al unei organizatii neguvernamentale.

Presedinta sectie – o profesoara -, care  a inceput sa planga, rugandu-ma sa nu scriu despre incident pentru ca ea presta rolul pentru cateva sute de lei, ca avea nevoie de acei bani pentru ca  acasa are un copil bolnav. Ea mi-a mai spus ca n-a stiut ca persoanele de la tocurile usii sunt de la USL, ci observatori de la patru asociatii neguvernamentale pe care le avea pe lista.

 Am chemat jandarmii, care NU au vrut sa incheie proces verbal. In cele sapte sectii NU era prezent nici un reprezentat al PDL, desi figurau pe liste ca membri ai comisiei. Erau insa de la PSD, PNL, PPDD.

Nu erau prezenti nici reprezentantii Asociatiei Prodemocratia . „Au fost doua fete aici de la Prodemocratia, la toate cele sapte sectii de votare, au facut niste sondaje si pe la ora 14,00 au plecat” ne-a spus presedinta sectiei.  

Am rugat-o pe reprezentanta PP-DD- o tanara de vreo 19 ani- sa impuna ea incheierea unui proces verbal. Mi-a raspuns ca nu se pricepe la asa ceva, ca ea doar trebuie sa bifeze pe liste cine se prezinta la vot.

Am sunat la sediul PDL Sector 3. Nimeni. Am sunat niste parlamentari PDL, care mi-au spus ca-si vor trimite oamenii acolo. N-a venit nimeni in 45 de minute. Dl Silvian Ionescu, pe atunci presedinte PDL la Sectorul 3,  „Nu era intersat de subiect”, ne-a spus unul dintre parlamentarii contactati..

 Daca PDL nu era interesat, de ce sa dau numele unei presedinte de sectie de votare, care , din cauza salariului mizer de profesoara si a problemelor de acasa,  n-a fost suficient de atenta ca se face campanile electorala chiar la intrarea in sectie?!

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă