21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportMarko Bela, despre biroul Ţinutului Secuiesc în Bruxelles: Dacă ajută la investiţii,...

Marko Bela, despre biroul Ţinutului Secuiesc în Bruxelles: Dacă ajută la investiţii, de ce nu?

Vicepremierul Marko Bela a declarat, la RFI, că biroul Ţinutului Secuiesc care va fi deschis oficial astăzi, la Bruxelles, „nu va face minuni, dar probabil va ajuta la vizibilitatea potenţialului economic al acestei zone” şi a atras atenţia asupra revenirii discursului antimaghiar, relatează Mediafax.

Grupul popularilor europeni, familie politică din care face parte şi UDMR, a anunţat că nu este implicat în deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles. Marko Bela confirmă acest lucru şi spune că europarlamentarii UDMR „au dat o mână de ajutor” la inaugurarea biroului.

Vicepremierul se declară convins că interesele Ţinutului Secuiesc trebuie promovate.

„În ceea ce priveşte implicarea Parlamentului European, eu cred că nu se pune problema. Acolo, europarlamentarii noştri au dat o mână de ajutor în ceea ce priveşte deschiderea sau inaugurarea acestui birou. Eu nu sunt de acord că s-a încercat o interpretare politică privind acest birou. După părerea mea, este nevoie de o popularizare a intereselor economice în general ale ţării, a intereselor economice din Ţinutul Secuiesc sau tot Ardealul şi n-am reuşit până acum să atragem investitori în cadrul Ţinutului Secuiesc sau să popularizăm potenţialul economic şi turistic al acelei zone. Dacă un astfel de birou ne va ajuta, de ce nu? Care ar fi problema?”, a spus Marko Bela.

Senatorul UDMR declară că reprezentanţa Ţinutului Secuiesc de la Bruxelles „nu va face minuni”, însă ar putea ajuta la atragerea investitorilor: „Eu nu pot spune dacă într-adevăr acest birou va face minuni şi nici nu cred că va face minuni, dar probabil că va ajuta totuşi la vizibilitatea potenţialului economic al acestei zone, pentru că acolo sunt probleme foarte serioase. De altfel, în tot Ardealul sunt probleme foarte serioase în ceea ce priveşte prezenţa investitorilor”.

Marko Bela atrage atenţia asupra revenirii discursului antimaghiar. „În legătură cu relaţiile interetnice, încă poţi să încerci să dobândeşti o anumită vizibilitate sau popularitate printr-o retorică antimaghiară sau foarte naţionalistă şi unii au sesizat imediat acest lucru„, conchide vicepremierul.

Deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles a fost criticată de majoritatea europarlamentarilor români, inclusiv de cei de la PDL, partid alături de care UDMR se află în Guvern.

Preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, afirmă că grupul său nu este în niciun fel implicat în organizarea recepţiei pentru deschiderea reprezentanţei „Ţinutului Secuiesc” la Bruxelles.

Daul precizează, într-un comunicat al PPE, că grupul nu este implicat în niciun fel în evenimentul de marţi. „Organizatorii acestui eveniment sunt singurii responsabili”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a scris, luni, preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, rugându-l să nu recunoască „biroul de reprezentare al Ţinutului Secuiesc” ca partener oficial şi instituţional de dialog al Legislativului UE.

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a declarat, joi, că deschiderea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles încearcă să fie un eveniment de imagine, dar care nu îşi va atinge acest scop şi nu va avea nici efecte legale, reprezentând doar „o provocare inutilă”, potrivit Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, tot joi, că a întreprins demersuri în direcţia clarificării situaţiei reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, apreciind drept regretabilă orice acţiune vizând inaugurarea unei „reprezentanţe” a unei aşa-zise „unităţi administrativ-teritoriale” din România care nu există.

La rândul său, delegaţia PSD din PE a adresat o scrisoare preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, preşedinţiei ungare a UE şi preşedintelui PE, Jerzy Buzek, pe tema propusei reprezentanţe la Bruxelles a Ţinutului Secuiesc, solicitând reacţii oficiale în spiritul respectării depline a legislaţiei UE.

Reprezentanţa „Ţinutului Secuiesc” de la Bruxelles se numeşte, juridic, „Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita”, a declarat, vineri,  Sogor Csaba, care a arătat însă că denumirea „secuiesc” este o noţiune mai veche decât „teiul secular” premiat recent la Bruxelles.

Întrebat în legătură cu faptul că la Bruxelles se pot deschide reprezentanţe numai pentru unităţi teritorial-administrative recunoscute de legea naţională, iar Ţinutul Secuiesc nu intră într-o astfel de categorie, Sogor Csaba a explicat că, din punct de vedere juridic, biroul de lobby respectiv se va numi „Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita”.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna Demeter Janos declara, pe 13 aprilie, că în perioada 31 mai-1 iunie va avea loc deschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasna şi Harghita la Bruxelles, menţionând că acest birou va reprezenta şi judeţul Mureş.

Demeter Janos a menţionat că biroul de reprezentare va funcţiona într-o clădire care este cunoscută ca şi „Casa Regiunilor Ungare”.

Potrivit sursei citate, cu această ocazie europarlamentarii Sogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winkler vor oferi, în 31 mai, o recepţie la Parlamentul European, urmând ca în 1 iunie să aibă loc deschiderea oficială a biroului.

Potrivit iniţiatorilor, obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.

De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentării intereselor celor trei judeţe privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networking şi lobby.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă