Directorul SRI George Maior a criticat, din nou, vidul legislativ creat de decizia Curtii Constituționale de a respinge anumite proiectele de lege, în ciuda faptului ca șeful CCR, Augustin Zegrean, a explicat cu doua zile în urmă motivațiile Curții și a denunțat public presiuni din partea SRI.
"Motivaţiile subiective ale unora sau altora, inclusiv la nivelul unor comentatori patetici lipsiţi de viziune sau de inteligenţă în acest domeniu, care, din păcate, vorbesc contrar intereselor cetăţenilor chiar legate de drepturile omului nu mă prea interesează. Mă interesează aspectul raţional, juridic legat de aceste legi. Noi considerăm că ele sunt concordante cu exigenţele şi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, unde sunt, de asemenea, expert (…) şi doctoratul meu e luat în acest domeniu. Garantez că toate aceste lucruri au fost avute serios în vedere de juriştii serviciului", a declarat directorul SRI.
Maior a spus că este vorba de trei proiecte de lege – Legea retenţiei datelor, Legea cartelelor prepay şi Legea securităţii cibernetice – toate respinse de CCR.
"Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere şi morală undeva, în stat, în legătură cu securitatea naţională a cetăţenilor României – nu a statului, nu mai vorbesc de stat – şi că la momentul în care se va întâmpla o catastrofă voi şti spre cine să arăt cu degetul. Nu mă încălzeşte deloc să arăt cu degetul, dar e datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri foarte mari pe care fie nu le înţelege, fie, dintr-o rea credinţă, le abordează în acest fel", a mai spus Maior cu referire la deciziile Curtii Constitutionale.
În ceea ce priveşte Legea cartelelor prepay, el a arătat că ea oferă "o capacitate analitică absolut vitală" pentru a investiga anumite situaţii de securitate naţională.
"Dacă, de exemplu, un terorist pătrunde în ţară îl poţi localiza mai bine, poţi opera listinguri pentru a vedea cu cine se întâlneşte şi îl poţi accesa în baza de date pe ultimele şase luni (…) în ceea ce priveşte relaţionarea sa cu alte persoane. Deci imediat ai o imagine clară în ceea ce priveşte posibilităţile sale de acţiune", a explicat Maior.
Acesta a declarat că decizia Curţii Constituţionale de a respinge în totalitate această lege a creat un vid legislativ.
"Eu sper că nu se opune SRI-ului Curtea Constituţională, ci ea a considerat că există anumite elemente de neconstituţionalitate în această lege. Din păcate, legea a fost respinsă în totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ unic în istoria de 25 de ani a României post-decembrie şi acum operăm pur şi simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziţie", a susţinut Maior.
Despre legea Big Brother, Maior a dat asigurări că SRI încearcă să împiedice tocmai crearea unei ”realități orwelliene”.
Șeful SRI a dat asigurări că Serviciul va încerca să asigure securitatea românilor, dar ”este păcat să nu înțelegem evoluția tehnologiilor în secolul XXI”.
Totodată, George Maior a mai spus că, pe termen scurt, o amenințare la adresa securității europene o reprezintă cetățenii europeni care merg să lupte pe frontul din Siria, apoi se întorc in Europa.
Udrea nu a fost fotografiată de SRI
În același interviu, George Maior a ținut să precizeze că SRI nu a fost implicat sub nici o formă în realizarea fotografiilor de la Paris cu Elena Udrea și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, surprinse împreună în capitala Franței.
Întrebat dacă există ofițeri acoperiți în presă, Maior a răspuns că în presă sunt ofițeri acoperiți ai SRI, așa cum se întâmplă și în alte state europene, dar că în magistratură și politică nu există ofițeri acoperiți deoarece ar fi incompatibili.
Maior a susținut că și-a prezentat mandatul noului președinte Klaus Iohannis în momentul în care a afirmat public acest lucru și că a avut mai multe întâlniri cu Iohannis. ”Mandatul a fost prezentat, iar domnul președinte a afirmat că este o temă artificială, iar SRI este bine condus. Am avut multe întâlniri cu președintele”, a spus George Maior.
Surpriza lui Băsescu
Legat de relațiile avute cu fostul șef al statului, Maior a afirmat că ”i-am asigurat întotdeauna președintelui Traian Băsescu informațiile pentru a putea lua decizii strategice. Mi-am făcut datoria”.
De altfel, directorul SRI a spus că propunerea lui Traian Băsescu de a ocupa această funcţie a fost inedită: “Sincer, nu mă aşteptam… pentru că proveneam din opoziţie, era un aspect inedit, introdus chiar de domnul preşedinte, de a avea un om din opoziţie în fruntea serviciilor sau a Serviciului Român de Informaţii”.