5.6 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSportMacovei, Ungureanu şi Neamţu, liderii viitoarei drepte?

Macovei, Ungureanu şi Neamţu, liderii viitoarei drepte?

Lansarea Partidului Noua Republică, la sfârşit de săptămână, constituie primul pas spre formarea, până la alegerile parlamentare, a unei noi alianţe electorale de centru-dreapta. Cine se va mai regăsi în ea? Mihai Răzvan Ungureanu şi a sa Iniţiativă Civică, o parte din PNŢCD, fundaţii apropiate PDL şi democrat-liberali aleşi după criterii stricte.

Viitoarea alianţă electorală îşi propune să atragă voturile alegătorilor nemulţumiţi de actuala ofertă politică, iar la startul în prima cursă electorală îl vom regăsi pe ex-premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Prezent la lansarea Partidului Noua Republică (PNR), Ungureanu a arătat că organizaţia sa non-guvernamentală, Iniţia­tiva Civică de Centru-Dreapta, se va regăsi pe aceeaşi platformă electorală cu partidul înfiinţat de Mihail Neamţu şi că el intenţionează să candideze pentru un post de parlamentar. „Aş vrea ca din noiembrie încolo pe toţi aceştia care nu ştiu altfel să facă politică decât răcnind, neavând idei, sau suspinând în Parlament după ceea ce speră că pot avea împotriva legii să-i trecem în uitarea pe care o merită. Se poate face şi altfel politică în această ţară: pe onestitate, pe merit, pe credinţă, pe bună cuviinţă”, a declarat Ungureanu.

Anterior, ex-premierul a precizat că vizează un colegiu din Iaşi.

Cine va face parte din viitoarea alianţă

În afară de Ungureanu, Mihail Neamţu şi formaţiunile lor, este aşteptată în alianţă şi aripa Aurelian Pavelescu a PNŢCD. De asemenea, se preconizează adunarea mai multor fundaţii şi instituţii, precum Fundaţia Creştin-Democrată, înfiinţată de fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, sau Institutul de Studii Populare (fundaţie a PDL).

Figuri reprezentative ale viitoarei alianţe vor fi, cel mai probabil, şi membrii aşa-numitului grup al reformiştilor din PDL: Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu. Prezenţi la lansarea Partidului Noua Republică, aceştia şi-au manifestat, de altfel, disponibilitatea de a intra într-un nou proiect politic alături de Mihai Răzvan Ungureanu. Şi alţi democrat-liberali vor fi cooptaţi, dacă nu întreaga formaţiune democrat-liberală („primenită” după schimbarea de conducere ce se va produce pe 30 iunie). Pe această temă, părerile sunt însă un pic mai nuanţate. Chiar şi sâmbătă, Ungureanu a declarat că, în opinia sa, PDL va trebui să se regăsească în viitoarea alianţă ca „parte a spectrului politic de centru-dreapta”. În schimb, reformiştii şi unii reprezentanţi ai Partidului Noua Republică sunt de părere că ar trebui triaţi democrat-liberalii şi acceptaţi doar cei „care nu s-au mânjit în afaceri cu statul, care n-au făcut trafic de influenţă, nu sunt mincinoşi, hoţi sau plagiatori” (Ştefan Vlaston, membru al preşedinţiei PNR).

De asemenea, după cum s-a tot discutat şi când se vorbea de necesitatea înfiinţării Mişcării Populare, iniţiatorii noului proiect politic speră să atragă de partea lor şi liberali nemulţumiţi de alianţa făcută de Crin Antonescu cu PSD.

PNR îşi propune să câştige până la 25 de mandate

În condiţiile în care Curtea Constituţională ar găsi noul sistem electoral (cu parlamentari aleşi după modelul primarilor şi fără prag electoral) ca fiind necorespunzător legii fundamentale, partidul lui Mihail Neamţu ar putea lua în toamnă între cinci şi 25 de mandate. Cel puţin aşa susţine preşedintele ales al PNR, care spune că formaţiunea sa, în curs de înregistrare la tribunal, ar fi un partid al „antreprenorilor, al clasei de mijloc, al dascălilor care s-au săturat să fie umiliţi de impostori şi plagiatori, al medicilor, al avocaţilor”.

Până la prezentarea în faţa electoratului, Neamţu şi Ungureanu critică dur deciziile şi acţiunile Guvernului Ponta. De pildă, Neamţu a acuzat Executivul de „iresponsabilitate” deoarece există încă o situaţie ambiguă în privinţa legii electorale, iar partidul său a cerut demisia ministrului de Interne, Ioan Rus, pentru „interferenţa în derularea actului de justiţie şi discriminarea condamnaţilor pe criterii politice” (evident, este vorba de scandalul Adrian Năstase).

La rândul său, Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că premierul Victor Ponta ar trebui să demisioneze dacă se va dovedi că sunt îndreptăţite acuzaţiile de plagiat.   Text Box:   

Cele mai citite

Microsoft anunță investiții masive în AI: 80 de miliarde de dolari pentru 2025

Microsoft intenționează să aloce aproximativ 80 de miliarde de dolari în anul fiscal 2025 pentru dezvoltarea centrelor de date dedicate inteligenței artificiale, aplicațiilor bazate...

Miriam Bulgaru triumfă în calificările de la Australian Open!

Românca este la două meciuri distanță de calificarea pe tabloul principal al primului Grand Slam al anului. Victorie convingătoare pentru Miriam Bulgaru Miriam Bulgaru, ocupanta locului...

FCSB poate da lovitura în această iarnă! Lecce pregătește o ofertă pentru Târnovanu

Presa italiană anunță că Lecce, echipa de pe locul 17 din Serie A, intenționează să facă o ofertă de 5 milioane de euro pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă