17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSportMacovei: promovarea sa fie pe criterii profesionale, si nu pe baza de...

Macovei: promovarea sa fie pe criterii profesionale, si nu pe baza de telefoane

Democrat-liberalii ar vrea o clarificare doctrinara pornind de la sugestiile intelectualilor reformisti, dar greii partidului nu vor sa se dezica de principiul vocii unitare. Nici rebotezarea PDL in Partidul Popular nu va fi o chestiune simpla, intrucat in Registrul Partidelor exista deja o formatiune cu acest nume.

In timp ce in PSD luptele pentru functii se intetesc, in PDL se duc batalii pentru iesirea din deriva doctrinara in care partidul pluteste de ani de zile. In ciuda declaratiilor oficiale ale vicepresedintelui Gheorghe Flutur, potrivit carora "in PDL nu exista tabere, ci doar idei", democrat-liberalii s-au impartit in doua: reformisti versus conservatori. Reprezentanti ai primei categorii, europarlamentarii Cristian Preda si Monica Macovei si-au prezentat ieri in fata liderilor consacrati partidului ideile de modernizare a PDL. Macovei a apreciat ca numirile in functiile guvernamentale nu trebuie sa se faca pe baza de telefoane, ci pe baza competentei. "Trebuie oameni de specialitate, cu experienta, expertiza in toate domeniile, cum se promoveaza, cum se numesc in functiile, sa zicem, guvernamentale. Adica, pe criterii profesionale, si nu pe baza de telefoane", a declarat eurodeputata la finalul sedintei BPN.

 

La randul sau, Cristian Preda a vorbit in spatele usilor inchise despre nevoia clarificarii doctrinare si despre imbunatatirea relatiilor dintre PDL si societate, dar si a relatiilor dintre organizatiile locale ale formatiunii si centru. De altfel, cei doi s-au aratat interesati sa faca parte din comisia de modificare a statutului, a carei componenta se va stabili la sfarsitul saptamanii, in sedinta Colegiului Director de la Brasov. "Propunerile noastre sunt legate de politica de resurse umane, de promovare, de cum sunt numiti oameni in functii, de clarificarea relatiei dintre politica si mediul de afaceri", a adaugat Macovei. De cealalta parte, greii partidului, carora reformistii le-au reprosat inclusiv faptul ca deciziile importante se iau intr-un cerc restrans, au admis ca anumite modificari "sunt absolut necesare". "Momentul in care va trebui sa luam aceasta decizie este congresul imediat, pentru ca suntem intr-o alta etapa.

 

Nu poti amana aceste decizii", a declarat secretarul general Vasile Blaga. Totusi, acesta a spus ca nu "este adeptul mai multor curente in partid". si seful filialei Valcea, Mircia Gutau, este adeptul vocii unitare: "Este democratic sa avem opinii, dar nu ca la PSD, in care deja sunt curente de opinie. Fiecare membru PDL are dreptul si libertatea de a spune ce gandeste, dar de aici pana la a crea valuri, turbulente, e mult. Vocea finala trebuie sa fie una unitara. Atunci cand se iese cu o concluzie finala intr-o problema, aceea sa fie unica". La randul sau, prim-vicepresedintele Adriean Videanu sustine ca este de acord cu aceste dezbateri, atata vreme cat acestea se poarta in interiorul PDL. De altfel, Videanu a  declarat iritat ca partidul se modernizeaza permanent si ca nu e nevoie sa se ajunga la finalul unui ciclu electoral pentru a se opera schimbari.

 

Tot ieri, deputatul Sever Voinescu a lansat spre dezbatere o alta propunere – aceea de schimbare a siglei partidului, intrucat trandafirul este un simbol socialist, si a denumirii PDL in Partidul Popular. Cea din urma propunere a fost imbratisata si de Vasile Blaga, insa rebotezarea ar putea sa fie o chestiune dificila. In Registrul Partidelor exista deja doua partide neparlamentare cu denumiri asemanatoare: Partidul Popular Roman, infiintat in 2003, si Partidul Popular Agrar, infiintat in 2006. Or, potrivit Legii electorale, denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul permanent proprii trebuie sa se deosebeasca clar de cele ale partidelor anterior inregistrate.

Cele mai citite

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...

iOS 18 s-a lansat. Interconectare mai bună între iPhone şi Android

Apple a lansat iOS 18 și iPadOS 18, aducând o serie de noi funcționalități pentru iPhone și iPad. iOS 18 s-a lansat Una dintre cele...

Prețurile locuințelor noi din China înregistrează cea mai mare scădere din ultimii nouă ani

Prețurile locuințelor noi din China au înregistrat în august cel mai accentuat declin din ultimii peste nouă ani, potrivit datelor oficiale, întrucât măsurile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă