Preşedintele Traian Băsescu, care a participat, marţi, la lansarea celui de-al doilea volum al „Istoriei comunismului din România. Documente Nicolae Ceauşescu (1965-1971)”, a declarat că raportul de condamnare a comunismului este una dintre cele mai inspirate şi corecte acţiuni ale Administraţiei Prezidenţiale
„În susţinerea cu documente din arhivele naţionale a raportului din 18 decembrie 2006, am declarat regimul communist ca fiind ilegitim şi ilegal. (…) Umbrela prezidenţială aşezată asupra istoricilor a fost una dintre cele mai inspirate şi corecte acţiuni ale administraţiei prezidenţiale în cele două mandate”, a subliniat Traian Băsescu, prezent la Muzeul Ţăranului Român, unde a avut loc evenimentul.
„Nu exagerez când spun că pun deasupra proceselor de modernizare a statului, fie că ne referim la condurile pentru justiţie, la codul muncii, la legea salarizării sau legea pensiilor sau recuperarea suprafeţelor din Marea Neagră, raportul de condamnare a comunismului pentru că aici avem explicaţia multor lucruri care se întâmplă astăzi, de la insatisfacţia noastră pentru decalajul dintre România îi statele care n-au avut parte de communism, (…) la atitudinile şi mentalităţile încă neadaptate noului drum al României”, a adăugat Traian Băsescu.
„N-aş vrea să închei înainte de a vă spune că nu am niciun merit în constituirea acelei comisii (pentru realizarea raportului privind regimul comunist, n.red), au fost luni de discuţii cu societatea civilă pentru că la acel moment nici eu nu realizam impotanţa acestui raport. (…) Aceiaşi oameni care astăzi sunt atacaţi, discreditaţi printr-o propaganda care ne aduce aminte de vremurile trecute, Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu, Horia Roman Patapievici, au fost cei care m-au convins să îmi asum constituirea comisiei şi asumarea muncii acestei comisii”, a mai precizat preşedintele.
„Am cedat în faţa inteligenţei şi am înţeles că ceea ce îmi propuneau acei oameni era corect şi trebuia făcut”, a completat Traian Băsescu.
„Nu vreau să stârnesc vreun fel de rumoare sau semne de întrebare, dar cred că dacă adun bine, două volume plus trei înseamnă cinci volume de documente. Am impresia că ne trebuie şi volumul şase care să acopere efectele revoluţiei de după ’89, le vedem şi astăzi”, a conchis Traian Băsescu.
„Istoria comunismului din România. Documente Nicolae Ceauşescu (1965-1971)” face parte dintr-o serie de volume-anexe ale Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Al doilea volum acoperă începutul perioadei în care Nicolae Ceauşescu s-a aflat la conducerea ţării. El conţine 102 documente şi este centrat pe modul în care s-a realizat transferul puterii către noul prim-secretar, Nicolae Ceauşescu, devenit de la Congresul al IX-lea secretar general.