Preşedintele PSD, Victor Ponta, a postat, pe blog, o listă cu 24 de democrat-liberali şi şase membri ai UNPR care ar intra sub incidenţa Codului de etică adoptat recent de PDL, Monica Macovei şi UNPR replicând că liderul social-democrat ar trebui mai întâi să se uite în propriul partid, scrie Mediafax.
Ponta a scris, duminică, pe blog, că adoptarea Codului de etică al PDL este „un fel de joaca de-a justiţia în partid”. „Când la noi în partid au existat suspiciuni, am luat direct măsurile care se impuneau (iar aici mă refer la cazuri precum Adrian Severin sau avocatul Vuca de la Giurgiu), fără niciun fel de ezitare – deşi suntem în opoziţie şi nu putem influenţa, aşa cum fac ei, justiţia”, a scris Ponta.
El a postat o listă cu membri ai PDL care, în opinia sa, intră sub incidenţa Codului de Etică, cu câte o scurtă explicaţie pentru fiecare.
Astfel, lista lui Ponta îi cuprinde pe Gheorghe Falcă – „trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave”, Gheorghe Ştefan – „cercetat penal de DNA într-un dosar privind o tranzacţie imobiliară controversată, al cărei beneficiar a fost fiica sa”, Cristian Poteraş – „învinuit de DNA pentru retrocedări ilegale”, Ioan Botiş – „reclamat de ANI la DNA pentru conflict de interese”, Sorin Buta – „deputat, posesor al unei decizii definitive de colaborator al fostei Securităţi”, Silvian Ionescu – „fost ofiţer al Securităţii (DIE)”, Dan Păsat – „trimis în judecată sub acuzaţia de şantaj şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia”, Bogdan Cantaragiu – „cercetat în dosarul Păsat, acuzat de trafic de influenţă”, Cristian Boureanu – „cercetat penal de DNA într-un dosar privind prejudicierea Loteriei Române”.
Ponta îi mai menţionează pe Eugen Bădălan – „deputat, trimis în judecată sub acuzaţia de prejudiciere a SMFT cu suma de peste 4,4 mil. lei”, Mircea Banias – „urmărit penal pentru trafic de influenţă într-un caz de evaziune fiscală cu produse petroliere”, Gabriel Boriga – „primar Târgovişte, urmărit penal în 3 dosare instrumentate de DNA, 13 Antonie Solomon – „trimis în judecată pentru luare de mita şi fals intelectual”, 14 Daniel Buda – „cercetat penal de DNA în dosarul Gazeta de la Cluj”, Constantin Gherghe – primar Drobeta Turnu-Severin, „cercetat penal pentru fals în declaraţiile de avere – declarat incompatibil de ANI prin decizie definitivă”.
De asemenea, Ponta îi include în listă pe Dumitru Oprea – „avere nejustificată, ANI cere confiscarea a 90.000 de euro”, Brânduşa Novac – „declarată incompatibilă de către ANI”, Mircea Cinteză – „declarat incompatibil de ANI”, Mircea Man – „urmărit penal pentru luare de mita”, Monica Iacob Ridzi – „trimisa în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu, fals intelectual în legatură cu fapte de corupţie, participaţie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic”, Ionel Manţog – „condamnat la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare în dosarul Stramutţi de lux”, Cosmin Popescu – „condamnat definitiv sub acuzaţia de favorizare a infractorului în cazul dosarului Stramutati de lux”. Florin Popescu – este în atenţia DNA pentru afaceri dubioase cu statul şi deturnare a fondurilor europene, Gheorghe Benea – un control al Curţii de Conturi a scos la iveală că a adus un prejudiciu Loteriei Române de peste 86 de mil. lei
Ponta îi menţionează, din partea UNPR, la categoria celor care intră sub incidenţa Codului de Etică, pe Şerban Mihăilescu – „corupţie”, Tudor Ciuhodaru – „anchetat pentru primire de foloase necuvenite”, Mihail Boldea – „cercetat penal”, Cezar Măgureanu – „legături dovedite cu cei din clanurile de interlopi”, Constantin Sever Cibu – „anchetat pentru retrocedari ilegale” şi Mircia Gutău – „condamnat pentru luare de mită, a executat jumătate din pedeapsa fiind eliberat condiţionat”.
În replică, europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, referitor la lista lui Victor Ponta, că liderul PSD ar trebui „să se uite la el în partid întâi”, la cei trimişi în judecată.
„Domnul Ponta să se uite la el în partid întâi. Sunt trimişi în judecată Adrian Năstase, senatorul Voicu, Miron Mitrea şi mulţi alţii. Ce face cu aceştia, îi suspendă, îi exclude? Asta este întrebarea pe care trebuie să şi-o pună domnul Ponta. Noi aici ne ocupă de ai noştri cu problemă”, a spus Macovei, după şedinţa BPN a PDL.
UNPR i-a răspuns, de asemenea, lui Ponta, precizând că după ce a ascuns sub preş toată mizeria din PSD, acesta începe să ţină prelegeri de etică.
„Dar nu privind spre propriul partid ci, aşa cum îi stă bine unui demagog veritabil, arătând spre ograda altora. Recenta postare de pe blogul personal îl califică pe Victor Ponta pentru titlul de politrucul anului. Mult mai important este faptul că Victor Ponta ignoră cu ipocrizie numele şi faptele celor care îi stau alături, tolerează şi girează astfel corupţia şi hoţia de care au fost acuzaţi sau suspectaţi unii dintre colegii săi. Înainte de a vorbi de alţii, Victor Ponta trebuie să se uite în jur, în interiorul PSD. Acolo va găsi suficient material documentar pentru o veritabilă lista a ruşinii în politică românească”, susţine UNPR, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
Uniunea menţionează că POnta poate începe cu „oamenii care au încercat să ducă mafia şi crimă organizată în Guvern, cu cei care sunt astăzi în structurile de conducere ale PSD şi poate ajunge până la iţele complicate ale afacerilor suspecte în care este invocat inclusiv numele său”.
„Până atunci însă, îi recomandăm lui Victor Ponta să meargă mai des la serviciu şi, pe cât posibil, să se consulte cu colegii săi înainte de a vorbi. Doar aşa va avea şansa de a evada din penibilul în care se află”, afirmă UNPR.