10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPremier League, gata de start

Premier League, gata de start

Cel mai atractiv campionat de fotbal din lume se pune în mișcare, mâine seară, odată cu meciul dintre Manchester United și Leicester City.

După ce a terminat pe locul secund în Premier League sezonul trecut, United își propune, teoretic, mai mult în această nouă stagiune, mai exact titlul de campioană, pe care nu l-a mai câștigat din vara lui 2013, atunci când legendarul Sir Alex Ferguson le lăsa un ultim cadou prețios fanilor pe de Old Trafford la retragerea de pe banca tehnică. United a mai cucerit între timp Cupa Angliei, Cupa Ligii și Europa League, însă nimic nu se compară cu triumful în Premier League.

Fanii „Diavolilor Roșii” nu au însă vești bune înaintea noii campanii, antrenorul Jose Mourinho fiind nemulțumit că United n-a cheltuit „decât” 83 de milioane de euro pe transferuri în această vară. La echipă au venit Fred, Diogo Dalot și Lee Grant, însă antrenorul portughez a avertizat că „va fi un sezon foarte greu dacă nu vom mai aduce jucători”, astăzi fiind ultima zi de transferuri.

Rivala din oraș, Manchester City, a fost ponderată în această vară, dar nu pentru că nu ar avea tone de bani la bancă, ci pentru că a cumpărat atât de mult în ultimii ani încât nu mai ai unde să arunci un star în vestiar. Totuși, Pep Guardiola i-a găsit un locșor și lui Riyad Mah-
rez, de la Leicester, pe care a dat 68 de milioane de euro, acesta fiind cel mai scump transfer din Premier League în perioada de mercato. City este campioana en titre și a vrut să arate acest lucru și la cheltuieli pentru a transmite un nou mesaj de forță în piață. De altfel, Mahrez era o țintă mai veche a „Cetățenilor”, care au găsit de cuviință abia acum să-l scutească de corvoada de a-și irosi talentul la Leicester.

Puțin mai la vest de Manchester, la nici o oră de mers cu mașina, a avut loc revoluția acestei veri pe piața transferurilor. Proprietarii americani ai clubului Liverpool au scăpat aricii din buzunare, astfel că au făcut investiții amețitoare chiar și pentru cei mai exigenți fani. Nu mai puțin de 182,2 milioane de euro au scos din bancă aceștia pentru a-i pune la dispoziție lui Jurgen Klopp câțiva jucători de top: Fabinho, Naby Keita, Xherdan Shaqiri și Alisson. Doi dintre ei, portarul Alisson (62, 5 milioane de euro) și mijlocașul Keita (60 de milioane de euro), completează podiumul celor mai scumpe transferuri ale verii, alături de
Mahrez. „Liverpool a cumpărat tot și pe toți”, a spus pe un ton necăjit Mourinho, în vreme ce Guardiola a catalogat echipa lui Jurgen Klopp drept „o candidată solidă la titlu”. Adevărul este că antrenorul neamț i-a convins pe șefi că merită să-i pună la dispoziție o echipă mai bună după ce a ajuns sezonul trecut până în finala Ligii Campionilor, pierdută în fața lui Real Madrid. Suporterii pot visa frumos acum că echipa lor va câștiga titlul în Premier League pentru prima dată după 1990.

 

Londra nu mai dă ora exactă

 În capitala Angliei, Londra, contrar așteptărilor, nu Chelsea, Arsenal sau Tottenham, echipele de vază ale orașului, au luat fața în perioada de mercato, ci West Ham și Fulham.

Vă vine să credeți sau nu, „Ciocănarii” au bătut cu spor la ușa băncilor, care le-au dat 95 milioane de euro pentru a-și cumpăra jucători. Nu mai puțin de opt fotbaliști au venit alături de noul antrenor Manuel Pellegrini, printre aceștia aflându-se nume importante precum Jack Wilshere, Andrei Iarmolenko, Felipe Anderson sau Lukasz Fabianski. La rândul său, Fulham a cheltuit 82 de milioane de euro pentru șapte jucători, printre care Andre Schurrle și Aleksandar Mitrovic.

În schimb, „granzii” Capitalei au avut politici diferite în această vară. Arsenal a fost clubul cel mai activ pe piața transferurilor odată cu schimbarea legendarului manager Arsene Wenger. Noul antrenor, Unai Emery, i-a chemat sub arme pe binecunoscuții Stephan Lichtsteiner, Bernd Leno și Sokratis Papastathopoulos, precum și pe uruguayanul Lucas Torreira, care a făcut un Campionat Mondial foarte bun. La rândul său, Chelsea l-a înlocuit pe Antonio Conte cu Maurizio Sarri, însă a fost mai ponderată la transferuri, lăudându-se totuși cu al cincilea cel mai scump jucător al verii, Jorginho, pentru care i-a plătit lui Napoli 57 de milioane de euro. În schimb, Tottenham a stat cel mai rău în perioada de mercato, antrenorul Mauricio Pochettino mulțumindu-se doar să ceară jucători, nu să și primească.

 

Televiziunile plătesc gras

 Desigur, marile cluburi își permit încă să cheltuiască mult atâta vreme cât au proprietari puternici în spate, iar din drepturile de televizare vin bani cu ghiotura.

Totuși, trebuie precizat că acesta este ultimul sezon în care Premier League va beneficia de suma astronomică de 1,9 miliarde de euro din partea giganților Sky Sports și BT Sport. Pentru următoarele trei sezoane, contractul va fi mai mic cu 700.000 de milioane de euro, însă tot o sumă enormă va intra în Premier League din drepturile TV în fiecare stagiune: 1,67 miliarde de euro. În aceste condiții este lesne de înțeles de ce pentru cluburile din Anglia câștigarea titlului, dar și un loc cât mai bun în clasament reprezintă argumente suficient de puternice pentru a investi în construirea unor echipe foarte competitive.

Premier League rămâne deocamdată afacerea cea mai de succes de pe mapamond la nivel de campionate, care aduce implicit un spectacol pe măsură în fiecare sezon.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă