4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportVIDEO. UPDATE: Legea securităţii cibernetice, NECONSTITUȚIONALĂ

VIDEO. UPDATE: Legea securităţii cibernetice, NECONSTITUȚIONALĂ

UPDATE 14.35: Curtea Constituţională a decis, în unanimitate, că legea securităţii cibernetice este neconstituţională. Judecătorii CCR susţin că legea are deficienţe din cauza nerespectării normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, precum şi sub aspectul respectării procedurii legislative, adică lipsa avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/508df5fe7d537789cd47b459afa37fad/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

De asemenea, CCR a mai constatat neconstituţionalitatea unor prevederi printre care şi cele privind definirea noţiunii de "deţinători de structuri cibernetice", lipsa reglementării prin lege a structurilor cibernetice de interesa naţional, dar şi desemnarea Serviciului Român de Informaţii ca autoritate naţională în domeniul securităţii energetice.

––

UPDATE 14.00: Legea securității cibernetice este neconstituțională, a stabilit CCR.

–––

UPDATE 09.25: Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat înaintea şedinţei în care se va discuta legea securităţii cibernetice propusă de SRI, că aceasta nu se referă neapărat la persoane fizice.

–––

"După cum am citit se pare că nu, adică pot fi deţinători de structuri cibernetice dar nu se referă la persoane publice. În primul articol al legii se menţionează că se adreseaza persoanelor juridice. Nu înseamnă neapărat că exclude persoanele fizice, dar ce nu scrie nu există", a declarat preşedintele CCR.

De asemenea, Zegrean a adăugat faptul că astăzi vor fi lămurite toate problemele referioare la această lege şi că de 25 de ani este obişnuit cu presiunile şi nu îl mai "impresionează". 

––-

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) vor analiza, miercuri, excepţia de neconstituţionalitate, ridicată de deputaţii liberali, cu privire la Legea securităţii cibernetice, sesizare în care parlamentarii arată că actul normativ limitează dreptul la viaţă privată digitală, informează Mediafax.

"Prin această lege în mod mascat se restrâng drepturi şi libertăţile cetăţeanului prin permiterea accesului la infrastructură cibernetică şi la datele conţinute în baza unei simple motivări comunicate de instituţiile abilitate şi nominalizate prin lege fără existenţa unei aprobări judecătoreşti, conform Codului de procedura penală şi cerinţelor adoptate de Curtea Constituţională prin deciziile 440/ 2014 şi 461/ 2014, deci legea nu este armonizată la cerinţele CCR. Legea încalcă dispoziţiile art. 148, alin (2) şi următoarele din Constituţia României, prin netranspunereacorectă reglementărilor comunitare în materie", se arată în sesizarea depusă la CC.

În 23 decembrie 2014, deputaţii PNL au contestat la Curtea Constituţională Legea securităţii cibernetice, iniţiată de Guvern şi adoptată cu o săptămână înainte în unanimitate în plenul Senatului, deci şi cu votul favorabil al senatorilor PNL şi PDL.

"69 de deputaţi aparţinând PNL şi-au exercitat dreptul constituţionalde a ataca la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament, Legea privind securitatea cibernetică a României", anunţa liderul grupului deputaţilor PNL, Ludovic Orban.

El susţine că prevederile articolului 17 din legea invocată ar încălca prevederile constituţionale.

"După opinia mea, această nouă tentativă a Guvernului Ponta de a încerca să permită serviciilor de informaţii, unor instituţii de autoritate, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, să intre cu bocancii în viaţa privată a cetăţeanului român reprezintă o gravă încălcare a democraţiei şi o gravă încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului român. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru să se întâmple", a explicat Orban.

El a menţionat că Legea securităţii cibernetice "vine în aceeaşi linie! cu Legea Big Brother şi Legea cartelelor pre-pay, care au fost declarate neconstituţionale.

Orban a fost întrebat dacă îşi acuză colegii din Senat de incompetenţă, având în vedere că toţi senatorii PNL, inclusiv liderul lor, Puiu Haşotti, şi preşedintele Comisiei de apărare, Corneliu Dobriţoiu, au votat "pentru".

"Nu ne acuzăm în niciun caz, am luat legătura cu marea majoritate a senatorilor, cu care am vorbit personal. Le-am explicat că noi, ca şi deputaţi, nu am putut să ne pronunţăm din cauza faptului că procedura adoptării tacite a fost aceea care a permis trecerea legii prin Camera Deputaţilor şi că este un drept fundamental pe care îl avem, şi anume acela de a sesiza CC. De asemenea, consider că prioritare sunt drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului român, în raport cu posibila nemulţimire care ar putea să apară din partea unui coleg din Senat", a răspuns liderul deputaţilor PNL.

Legea securităţii cibernetice a fost adoptată în 19 decembrie 2014 de plenul Senatului, cameră decizională.

Referitor la acest act normativ, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a spuscă membrii CSM ar trebui să aibă un cuvânt de spus înainte depromulgare, precizând că un grup de lucru va analiza această lege.

Cele mai citite

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...

România și Ungaria comparate în raportul Eurostat: Producție industrială în favoarea noastră, dar țara vecină domină piața forței de muncă

În luna ianuarie 2025, Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat Monitorul Statistic European, care include o analiză a indicatorilor economici din...
Ultima oră
Pe aceeași temă