Proiectul de lege privind arhivele statului, elaborat de Ministerul Culturii si Cultelor, va desecretiza urmand sa devina publice arhive precum cele ale: PCR, UTC, Cultelor, principalelor ministere din perioada comunista. Evident, nu intra sub incidenta acestei legi arhivele Securitatii, care se afla in posesia SRI si al caror statut este reglementat prin legea separata a CNSAS. Totodata, sunt exceptate documentele avand statutul de secret de stat. Conform acestui fapt, tratatele care au garantat intrarea Romaniei in primul razboi mondial, de exemplu, sunt inca secrete, chit ca, dupa Revolutie, au „transpirat” documente secrete chiar din 1989 din arhivele secrete.
Secretarul de stat Adrian Lemeni, unul dintre autorii proiectului de lege a cultelor, a prezentat un proiect privind reglementarea locasurilor de cult, elaborat de MCC. Ideea acestuia ar fi ca, daca partile nu se inteleg intre ele, statul ar prelua cheltuielile necesare ridicarii bisericii care lipseste, indiferent ca-i ortodoxa sau greco-catolica.
Ieri, ministrul Culturii si Cultelor a declarat ca s-a aprobat Memorandumul privind Acordul-cadru de imprumut intre Romania si BDCE, in valoare de 78,2 milioane euro, pentru finantarea proiectului privind reabilitarea si restaurarea monumentelor istorice. Durata de executie a obiectivelor este de maximum 30 de luni, asa ca peste doi ani si jumatate ar trebui sa vedem gata restaurari care asteapta de multi ani. Lista monumentelor istorice cuprinde 23 de obiective, a caror valoare totala se ridica la 96.832.462 euro, din care au ramas de realizat lucrari de 84.261.689 euro. Adaugand si cheltuielile de administrare a proiectului si pentru autorizatii, obtinem suma totala de 98.982.462 euro, din care BDCE ofera 78.196.145 euro, iar MCC suporta 18.636.317 euro, pentru ca si statul roman trebuie sa-si aduca o contributie minima la acest proiect. Este vorba doar de prima transa, pentru ca a doua lista, cea a institutiilor culturale de interes national (care nu sunt monumente istorice), necesita un total de 165.978.579 euro, care vor fi repartizati astfel: BDCE – 116.185.005 euro, iar MCC – 47.793.574 euro. Se obtine pana la urma totalul general de 264.961.041 euro, suma destul de insemnata pentru un proiect de mare anvergura.
Pe lista celor 23 de monumente se gasesc (in ordinea descrescatoare a sumelor necesare): Muzeul National de Istorie a Romaniei, Palatul Regal, Opera Romana din Bucuresti, Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi, Palatul Culturii din Iasi, Teatrul National din Cluj-Napoca, Muzeul Colectiilor de Arta, Palatul Al.I. Cuza din Iasi, Muzeul Taranului Roman, Muzeul Kalinderu, Muzeul Antipa, Muzeul Brukenthal – Sibiu, Muzeul Cucuteni, Complexul Muzeal Heresti, Centrul Cultural Rosetti Tescani si altele. Cele cinci institutii culturale de interes national, de pe a doua lista, sunt: sediul nou al Bibliotecii Nationale, Teatrul National Bucuresti, Teatrul de Opereta (Sala Omnia), Palatul Cantacuzino si Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.