Coaliția majoritară vrea schimbarea Laurei Coduța Kovesi din fruntea DNA, iar procurorul general, Augustin Lazăr, este criticat din interiorul CSM. PSD se ferește de implicare în acest subiect, lăsându-l pe seama ALDE. Subiectul ordonanței 13 a fost și pe agenda CSM.
Decizia CCR prin care a fost respins demersul DNA de a ancheta emiterea de către Guvernul Grindeanu a ordonanței 13 a venit ca o mănușă pe planurile PSD și ALDE de a o schimba din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Social-democrații își doresc o astfel de schimbare, acesta fiind subiectul cel mai discutat în interiorul partidului. Însă, ei au evitat declarațiile oficiale, președintele PSD, Liviu Dragnea, susținând că nu împărtășește opinia liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu în ceea ce privește necesitatea ca Laura Codruța Kovesi să își dea demisia în urma deciziei Curții Constituționale, și că nu poate să ceara demisia nimănui.
Social-democrații au preferat să le lase pe seama ALDE găsirea motivelor de schimbare a șefei DNA– decizia CCR, protocoalele SRI-DNA, scandalurile din cadrul DNA. Potrivit legii, șeful DNA este schimbat din funcție de președintele României, la propunerea ministrului Justiției. În caz contrar, mandatul șefei DNA se va încheia în 2019.
Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) , preşedintele Senatului, a comentat, ieri, că orice şef de instituţie, care a încălcat un principiu fundamental al democraţiei: separaţia puterilor în stat, ar fi demisionat după decizia CCR de luni, dar refuzul şefului DNA de a pleca din funcţie arată „corupţia de putere”. ”Din păcate, DNA a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea şi că nimeni nu le poate sta în cale”, a comentat șeful Senatului, el însuși achetat de DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
Toader, precaut
Al doilea om în stat a făcut face referire şi la cazul procurorului Negulescu, care şi-a dat demisia din magistratură după apariţia înregistrărilor cu el şi soţia unui arestat, căreia îi oferea detalii dintr-un dosar penal. ”De asemenea, au ieşit la suprafaţă informaţii legate de protocoale dintre SRI şi DNA care depăşesc cu mult cadrul legal de relaţionare între cele două instituţii”, a argumentat Tăriceanu.
Decizia CCR privind existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern în cazul OUG 13 arată că există “un derapaj”, a declarat și europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, afirmând că se impune o demisie de onoare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. CCR a admis luni sesizarea preşedintelui Senatului privind conflictul de interese Guvern- DNA, apărut în urma declanşării de către procurorii DNA a unei anchete privind modul în care a fost elaborată OUG 13 , între timp abrogată.
Întrebat dacă ia în calcul o eventuală propunere de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcție, ministrul Justiției Tudorel Toader a evitat să confirme sau să infirme o astfel de variantă.”Vă asigur de faptul că veți fi primii informați despre o astfel de posibilitate”, le-a spus el jurnaliștilor, arătând că încă nu s-au purtat discuții în acest sens. Tudorel Toader a ajuns ministru al Justiției fiind propus în cadrul coaliției majoritare de către Căin Popescu Tăriceanu.
Scandal și la CSM
CSM a respins, în ședința de ieri, cererea judecătoarei Simona Marcu privind sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica felul în care DNA și-a arogat competenta de a verifica legalitatea și oportunitatea emiterii OUG 13, dar și modul în care procurorul general Augustin Lazăr a gestionat comunicarea privind OUG 13. „A fost un test binevenit pentru ceea ce înseamnă independența magistratului, iar CSM a arătat că este garantul independenței magistraturii”, a afirmat Augustin Lazar, la ieșirea de la ședința CSM.
Judecătoarea Simona Marcu, membru CSM, a cerut ieri sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a se verifica felul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ, dar şi legat de situația de la DNA Ploiești. De asemenea, judecătoarea a cerut anchetarea modului în care procurorul general Augustin Lazăr a gestionat comunicarea după emiterea OUG 13. De menționat că, ieri, Lazăr a anunnțat că ancheta privind OUG 13 va fi continuată de Ministerul Public în ceea ce privește „strict aspectele penale, care țin de competența ministerului”.
Miting pro-DNA
Românii se vor aduna din nou, duminică, în Piața Victoriei, iar protestul de săptămâna aceasta va avea ca temă susținerea Direcției Naționale Anticorupție. Potrivit anunțului făcut pe pagina evenimentului vor ieși în stradă pentru a susține DNA și a cere depolitizare CCR.