6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportAn record pentru DNA, în ciuda alegerilor din 2014. Laude pentru Kovesi...

An record pentru DNA, în ciuda alegerilor din 2014. Laude pentru Kovesi din partea lui Iohannis și Ponta

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi a prezentat, marți, raportul activității Direcției Naționale Anticorupție pe 2014.

”Activitatea DNA în anul 2014 poate fi caracterizată prin eficienţă sporită în activitatea de combatere a corupţiei, investigarea unor dosare complexe şi un grad înalt de diversitate a cazuisticii penale”, a subliniat Kovesi.

Rezultatele record obținute de Direcția Națională Anticorupție în 2014 sunt cu atât mai surprinzătoare, cu cât anul 2014 a fost un an electoral. În România au avut loc atât alegeri prezidențiale, cât și europarlamentare.

La prezentarea bilanţului DNA pe 2014 au fost prezenţi președintele Klaus Iohannis, şeful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabrile Oprea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi reprezentanţi ai ambasadelor.

Șeful statului a declarat că este un aliat necondiționat al DNA și că trebuie să accedem către o României în care legile sunt respectate nu de frica sancțiunii ci din asumarea conștientă a unor valori și principii democratice.

Citește și: Iohannis: DNA, o instituție cheie pentru întărirea statului de drept

Premierul Victor Ponta a precizat, marţi, la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că invidiază insituţia pentru rezultatele din 2014 şi pentru independenţă.

Citește și: Ponta, despre DNA: Vă invidiez pentru independența și rezultatele din 2014

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a subliniat faptul că România nu duce lipsă de legi cât de instituţii puternice, care să le aplice pentru toţi, "fără părtinire, fără imunităţi".

Citește și: Cazanciuc: Dacă o lege nu prevede o sancțiune, aplicarea ei este dificilă

Procuroarea-șefă a precizat că anul trecut au fost soluționate cele mai multe dosare penale și au fost emise cele mai multe rechizitorii, ponderea infracțiunilor investigate fiind fraudele privind procedura de achiziții publice.

”S-au înregistrat o serie de premiere de la înființarea DNA: cele mai multe dosare penale înregistrate, cele mai multe dosare de soluţionat, cele mai multe dosare soluţionate, cele mai multe rechizitori,  cele mai multe condamnări în dosarele instrumentate, cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi.Fundamentul acestei evoluții l-a constituit efortul substanțial și consecvent al colegilor din DNA, În medie, un procuror a efecuat urmăriri penale în aproape 105 dosare în același timp. Au fost întocmite 317 rechizitorii. Peste 1100 de inculpați au fost trimiși în judecată. Peste 10.200 de cauze penale și 24 de procurori. Procentul de achitări s-a menținut ca și în anii următori sub media europeaă, la 9 %. Frauda și corupția în achiziții cu bani publici și fonduri europene rămân în centrul cauzelor instrumentate de DNA”, a spus Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a subliniat faptul că anchetele instrumentate de DNA au împiedicat prejudicierea statului.

”Numărul mare de magistrați inculpați an de an pentru corupție trebuie să ne îngrijoreze deoarece reprezintă o vulnerabilizare a sistemului judiciar, care trebuie rezolvată cu prioritate. În 2014 au fost invetigații cu impact major pentru opinia publică. DNA a cerut încuviințarea urmăririi parlamentare a nouă parlamentari. Investigarea corupției la nivel înalt continuă. Unele anchete au împiedicat prejudicierea statului. Rolul și contribuția structurilor teritoariale au devenit din ce în ce mai importante. Este important ca o persoană condamnată pentru corupție să nu își păstreze averea obținută prin infracțiuni. Dacă sumele de bani ar fi păstrate ar putea fi plătite salariile pentru serviciile din medicale din România.Am înaintat mai multe propuneri de modificare a legislației, care vizează imunitățile parlamentare și ministeriale”, a spus procuroarea șefă.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/1119537704946d6d10972c0aba95e205/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Șefa DNA a subliniat că instituția se bucură de cea mai mare încredere dintre instuțiile din sistemul judiciar.

”Respectarea exigențelor a devenit un obiectiv major al DNA. DNA se bucură de peste 55 %, cea mai mare încredere pentru o instituție din sistemul judiciar. O treime din totalul condamnaților sunt în închisoare. Suntem conștienți că un nivel ridcat de încredere reprezintă și o mare responsabilitate. Activitatea DNA a fost apreciată de Comisia Europeană. Marea provocare pentru DNA este determinată de creșterea continuă a volumului de activitate, care este triplu față de anul înființării, deși numărul de procurori a rămas același. Cu toate acestea ritmul de soluționare a crescut”, a mai spus Kovesi.

Prioritatea logistică DNA- creșterea numărului de procurori

”Volumul dosarelor aflate în prezent la DNA depășește capacitățile fizice ale procurorilor de a le rezolva, întrucât încă mai sunt dosare nerezolvare din anii trecuți. Am dispus măsuri de prioritizare. Considerăm prioritară găsirea de soluții pentru a se limita volumul de muncă al procorilor. Am înaintat o propunere de a crește numărul de procurori cu încă 50 de locuri. Lupta împotriva corupției nu înseamnă doar arestări, inculpări și condamnări instrumentate de DNA. Trebuie dublate de eforturile de prevenție din mediul afacerilor și educație”, a spus procuroarea.

Kovesi a trasat și o schiță a preocupărilor DNA pentru anul 2015.

”În 2015 dincolo de continuarea instrumentării corupției la nivel înalt, DNA va urmări și corupția în sănătate, educație, mediul afacerilor cu accent pe recuperarea prejudiciului”, a precizat șefa DNA.

La final, Laura Codruța Kovesi le-a mulțumit colegilor și colaboratorilor DNA.

”Aș vrea să mulțumesc celor doi adjuncți și celor doi consilieri și tuturor procurorilor, polițiștilor. DNA nu este un om, DNA este o instiuție. Am fost atacați și răspunsul nostru a fost prompt. Provocările le trecem împreună deoarece știm că aparținem unei instituții puternice care luptă pentru eradicarea corupției, pentru o Românie în care nu trebuie să dai mită ca să obții ceea ce ți se cuvine”, a subliniat procuroarea-șefă.

–––

UPDATE 10.54: În bilanțul DNA se arată că numai în anul 2014 au fost deschise dosare in care fraudele totale depășesc 2 miliarde de euro! Numai dosarele retrocedărilor si in cele ale informatizărilor fraudele sunt de peste un miliard de euro.

––

UPDATE 10.50: Premierul Victor Ponta a sosit la Cercul Militar Naţional, unde va fi prezentat bilanțul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

––––

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, prezintă marți bilanțul activității instituției pe anul 2014.

La eveniment vor participa președintele Klaus Iohannis și șefii instituțiilor din justiție.

"Voi participa la prezentarea bilantului DNA si voi sublinia din nou ca trebuie sa depasim definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai. Sper ca partidele politice sa-si respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justitiei", a scris, luni, Iohannis pe Facebook.

Citește și: Şefa DNA, interviu pentru Reuters: Rezistenţa procurorilor la presiuni a crescut

Șeful statului a adăugat că, treptat, România devine model și inspirație pentru alte țări în ceea ce privește lupta împotriva corupției, și a precizat că a a constatat acest lucru cu prilejul recentei vizite la București a președintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev.

Laura Codruța Kovesi și instituția pe care o conduce s-au făcut remarcate și în presa din străinătate. Astfeș Reuters a realizat un profil al procuroarei și al instiuției.

În materialul dedicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Reuters au apreciat că DNA a stabilit anul trecut un record de 1.138 cazuri finalizate cu condamnări în instanţă, urmărind persoane care cândva puteau fi de neatins

"Succesul procurorilor anticorupţie din România este atât de mare încât echipele de televiziune se află permanent în faţa sediului lor, aşteptând aducerea următorului politician, om de afaceri sau judecător", scriu jurnaliştii Reuters.

Citește și: Iohannis va merge, marţi, la bilanțul DNA

Laura Codruţa Kovesi a arătat că "presiunile politice pentru renunţarea anchetării cazurilor de corupţie au atins unul dintre cele mai ridicate niveluri ale politicii".

Jurnaliştii Reuters au comentat cele mai faimoase cazuri instrumentate de DNA: dosarul în care este implicat cumnatul lui Victor Ponta şi fosta şefiă DIICOT, Alina Bica.

Cele mai citite

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă