Premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentat ieri, oficial, lista guvernului PNL-UDMR. Noul executiv contine demnitari care au probleme cu justitia (Marko Bela, Zsolt Nagy) sau care au fost implicati in scandaluri de presa (Teodor Melescanu, Paul Pacuraru). Nu lipseste nici "suflul nou" promis de Tariceanu: tinerii din Cabinet (Tudor Chiuariu, Cristian David, Mihai Voicu, Cristian Adomnitei) fiind cunoscuti pentru prietenia cu presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. O parte a ministrilor sunt cunoscuti pentru declaratiile anti-Basescu, iar in legatura cu unii dintre ei seful statului si-a exprimat rezerve. Nominalizarea lui Ludovic Orban in fruntea Ministerului Transporturilor, o institutie de care este legata activitatea trecuta a presedintelui, cu greu poate fi considerata intamplatoare. Privita in ansamblu, componenta noului guvern anunta mai degraba escaladarea conflictului cu Traian Basescu decat aplanarea sa.
Prin schema noului guvern Tariceanu a reusit sa nemultumeasca si o parte a colegilor sai de partid. Vicepresedintele PNL Crin Antonescu nu a participat ieri la sedinta Biroului Politic, pentru a se delimita de structura noului executiv. Ludovic Orban a votat impotriva listei, iar Norica Nicolai si Dan Radu Rusanu s-au abtinut.
Guvernul lui Tariceanu, Guvern anti–Basescu
"Suflu nou"
Traian Basescu l-a numit ieri pe Tariceanu "fost premier" care a luat o decizie unilaterala.
Premierul a depus ieri la Parlament lista ministrilor sai PNL si UDMR, comasand mai multe ministere.
Audierea ministrilor propusi de Tariceanu a inceput aseara in Parlament, procedurile de validare desfasurandu-se in mare graba.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a gasit o formula inedita pentru Guvernul PNL-UDMR. El a lansat lista propunerilor sale insotind-o de noi atacuri la adresa presedintelui Basescu. In plus, noul Executiv este plin de persoane fata de care presedintele Traian Basescu si-a exprimat dezacordul de-a lungul timpului. Noul ministru al Transporturilor Ludovic Orban este cunoscut ca unul dintre cei mai vehementi contestatari ai presedintelui Traian Basescu. La Externe a fost renominalizat Adrian Cioroianu, despre care presedintele Basescu sustinuse ca nu are suficienta experienta pentru post. De asemenea, un post de ministru a primit si Teodor Melescanu, despre care Traian Basescu sugerase ca e mai bine sa nu fie scos la inaintare la MAE. De dragul lui Decebal Traian Remes a fost "uitata" si promisiunea din timpul campaniei electorale potrivit careia din noul Executiv nu vor face parte ministrii uzati din timpul guvernarii CDR. Despre Varujan Vosganian, Basescu a comentat ca nu e prea potrivit pentru Ministerul Economiei, iar liberalii au fost atat de impresionati incat i-au dat pe mana si Ministerul Finantelor comasat cu MEC-ul.
Noul Executiv contine demnitari care au probleme cu justitia (Marko Bela, Zsolt Nagy) sau care au fost implicati in scandaluri de presa (Teodor Melescanu, Paul Pacuraru). Nu lipseste nici "suflul nou" promis de Tariceanu: tinerii din Cabinet (Tudor Chiuariu, Cristian David, Mihai Voicu Cristian Adomnitei) fiind cunoscuti pentru prietenia cu presedintele Camerei, Bogdan Olteanu.
Cu toate ca initial in cercurile liberale se vehicula idea ca ministerul Justitiei sa fie condus de o persoana independenta, pentru a se copia modelul Macovei, Tariceanu a oferit portofoliul unui membru de partid – Tudor Chiuariu (31 de ani). Acesta conduce din 2005 Departamentul de Lupta Antifrauda din cadrul Cancelariei premierului si anterior a colaborat, in calitate de jurist si avocat, cu grupul de firme condus de deputatul PNL de Iasi Relu Fenechiu. Cristian David si Cristian Adomnitei, nominalizati la Ministerul Administratiei si Internelor si la Educatie, sunt si ei apropiati controversatului om de afaceri liberal Relu Fenechiu. Chiuariu, David si Adomnitei mai au o calitate extrem de importanta pentru a deveni ministri: sunt prieteni la catarama cu presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu.
Proaspatul ministru al Muncii Paul Pacuraru s-a facut "remarcat" prin legaturi capusate cu SIDEX. In noiembrie 2004, in timp ce liderii Aliantei reclamau fraudarea alegerilor, Pacuraru a felicitat PSD pentru victoria in alegeri.
Cu toate ca este urmarit penal, udemeristul Zsolt Nagy a fost retitularizat pentru Ministerul Comunicatiilor. De altfel, si liderul UDMR, Marko Bela, are probleme cu justitia. Garnitura UDMR este completata de ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, si de ginerele sau, Attila Korodi, noul ministru al Mediului.
Nemultumirea radicalilor
Prin schema noului Guvern, Tariceanu a reusit sa nemultumeasca chiar si o parte a colegilor sai de partid. Vicepresedintele PNL pentru strategii politice, Crin Antonescu, nu a participat, ieri, la sedinta Biroului Politic, pentru a se delimita de structura noului executiv. Ludovic Orban a votat impotriva listei pe care figura si el, iar Norica Nicolai sau Dan Radu Rusanu s-a abtinut, au afirmat surse liberale. Orban i-a transmis premierului Tariceanu ca formula pe care a gasit-o nu este cea mai buna si ca multi dintre cei nominalizati nu au venit cu nici un fel de proiect concret. Mai mult, Orban i-a mai spus lui Tariceanu ca PNL va fi judecat in urmatorii 20 de ani in functie de prestatia noului Cabinet, care va trebui sa guverneze cu sustinerea PSD. Orban a reclamat faptul ca Norica Nicolai si Crin Antonescu nu au primit nici un post in cadrul Executivului.
Tariceanu: reforma in Justitie incepe cu Chiuariu
Un subiect de discutie in cadrul Biroului Politic a fost nominalizarea la Ministerul Justitiei a lui Tudor Chiuariu pe un post dorit si de Norica Nicolai si pentru care se vehiculase numele lui Renate Weber. Lui Tariceanu i s-a reprosat ca nu s-a consultat cu vicepresedintii partidului si ca a numit o persoana "fara greutate". Tariceanu i-a lasat cu gura cascata pe toti cei prezenti afirmand ca, o data cu nominalizarea lui Chiuariu, vor incepe reforma in Justitie si lupta impotriva coruptiei. Sursele citate mai spun ca PNL se gandeste la varianta in care presedintele va refuza sa isi dea semnatura pentru noul guvern, dupa votul de investitura al Parlamentului. In acest caz, PNL va apela din nou la Curtea Constitutionala.
Nicolai – vice la Senat
Pana una-alta, conducerea partidului trebuie sa le ofere compensatii celor ramasi in afara Executivului. Dupa ce a candidat, fara succes, pentru mai multe portofolii in Cabinet, Norica Nicolai se pare ca va primi postul de vicepresedinte al Senatului. Pentru acest post s-a vehiculat si numele lui Radu Stroe, dar se pare ca, sensibil la suferintele colegei sale, el s-a multumit cu sefia Comisiei SRI si i-ar fi cedat postul de vicepresedinte al Senatului.
Dupa ce s-a simtit depasit de activitatea de la Agricultura si s-a retras in favoarea lui Remes, Dan Motreanu isi va relua activitatea in PNL, din pozitia de secretar general al formatiunii liberale.
NOUL EXECUTIV
Marko Bela –
ministru de stat pentru coordonarea activitatilor culturii, invatamantului si integrarii europene – 56 de ani, este presedintele UDMR din 1993.
Tudor Chiuariu –
ministrul Justitiei – PNL, are 30 de ani. Desi nu are experienta, pe el se bazeaza premierul pentru a incepe reforma in Justitie.
Cristian David –
ministrul Internelor si Reformei Administrative – PNL, are 40 de ani si a fost pana in prezent ministru delegata pentru Controlul implementarii programelor cu finantare internationala.
Varujan Vosganian –
ministrul Economiei si Finantelor – PNL. Actualul ministru al Economiei, purtator de cuvant al partidului. A fost presedinte al Comisiei de buget din Senat.
Teodor Melescanu –
ministrul Apararii – PNL, are 66 de ani. In perioada 1992-1996 a fost ministru al Afacerilor Externe, iar in perioada 1997-2000 senator, presedintele Comisiei pentru politica externa.
Laszlo Borbely –
ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor – UDMR, are 54 de ani. Din 1998 pana in prezent este vicepresedinte executiv al UDMR.
» Atilla Korody –
ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile – UDMR, are 29 de ani si a lucrat din 2004 ca secretar de stat in Ministerul Mediului.
Ludovic Orban –
ministrul Transporturilor – este vicepresedinte PNL, viceprimar al Capitalei, presedintele PNL Bucuresti. A mai facut parte din guvernul Isarescu.
Din CV-ul sau nu rezulta ca ar avea tangente cu domeniul transporturilor, el avand experienta in activitatea desfasurata pentru persoanele cu handicap.
Adrian Cioroianu –
ministrul Afacerilor Externe – PNL, are 40 de ani. In noiembrie 2004 a fost ales senator de Timis. Din anul 2005 Adrian Cioroianu este euroobservator la Parlamentul European.
Decebal Traian Remes –
ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – PNL, are 58 de ani. In perioada 1998-2000 a fost ministru de Finante. Pana recent a fost secretar general al PNL.
Eugen Nicolaescu –
ministrul Sanatatii Publice – PNL, detinatorul actual al portofoliului. Intre 1999-2000 a fost secretar general in Ministerul Finantelor.
Paul Pacuraru –
ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse – PNL. In prezent, Paul Pacuraru este chestor in cadrul Biroului Permanent al Senatului.
Ovidiu Silaghi –
ministrul pentru IMM, Comert, Turism – PNL. Din 1999 pana in 2004 a fost presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura din Satu-Mare.
» Zsolt Nagy –
ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei – UDMR, are 36 de ani, detinatorul actual al portofoliului, membru in Consiliul Operativ al UDMR.
Cristian Adomnitei –
ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului – lider TNL, deputat, are 32 de ani, o bogata experienta in domeniul constructiilor, iar tatal sau este un cunoscut membru PSD Iasi.
Adrian Iorgulescu –
Ministrul Culturii si Cultelor – PNL, actualul detinator al portofoliului, presedintele Uniunii Compozitorilor.
Mihai Voicu –
ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul – PNL, actualul detinator al portofoliului.