Klaus Iohannis vine, azi după-amiază, în fața Camerelor reunite pentru a vorbi despre noua Strategie Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019, intitulată „O Românie puternică în Europa și în lume“. Structurată pe patru capitole, Strategia a fost deja aprobată, miercurea trecută, de comisiile de specialitate ale Parlamentului, dar este nevoie și de un vot în plenul reunit.
Prilej de a fi formulate și unele critici, dacă luăm în considerare poziția manifestată de Călin Popescu Tăriceanu într-una din ședințele Birourilor Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților. Concret, liderul PLR a susținut că Strategia trimisă de Administrația Prezidențială ar cuprinde „o serie de concepte preluate de la președintele Băsescu, potrivit cărora în securitatea națională intră toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabilă, sănătate, educație, protecție socială, agricultură“.
„Prin urmare, avem de-a face cu două lucruri care se întâmplă simultan: transferul acestor atribuţii, care sunt de resortul Guvernului, la Preşedinţie, în cadrul Strategiei de securitate naţională, şi, evident, golirea de conţinut a activităţii Guvernului. Cu alte cuvinte, trecerea către o republică prezidenţială“, a susținut Tăriceanu. De menționat că acesta nu a participat la consultările de la Palatul Cotroceni, deoarece formațiunea pe care o conduce s-a „născut“ prin transferuri de parlamentari și nu a participat la alegerile din decembrie 2012. Cât despre conținutul documentului prezentat azi, corupția continuă să se numere printre vulnerabilitățile României, deoarece „generează prejudicii economiei şi afectează potenţialul de dezvoltare a ţării, buna guvernanţă, decizia în folosul cetăţenilor şi comunităţilor, precum şi încrederea în actul de justiţie şi în instituţiile statului“. Totodată, se arată în Strategie că „în plan extern, persistenţa corupţiei are impact negativ asupra credibilităţii şi imaginii ţării noastre“.