20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportKelemen: Nu vom accepta încorporarea Ţinutului Secuiesc, în schimbul Legii minorităţilor

Kelemen: Nu vom accepta încorporarea Ţinutului Secuiesc, în schimbul Legii minorităţilor

Preşedintele UDMR a declarat că Uniunea nu va accepta „încorporarea Ţinutului Secuiesc” în schimbul Legii statutului minorităţilor, în cadrul unui interviu la unul din posturile publice ungare, relatează Mediafax.

Întrebat ce se va întâmpla dacă se va încerca forţarea trecerii celor două legi (reorganizarea administrativă şi Statutul minorităţilor) într-un pachet comun, Kelemen a răspuns că „cele două legi nu sunt la pachet”, în cadrul interviului acordat Duna TV.

Nu vom accepta încorporarea Ţinutului Secuiesc sau a regiunii Partium în schimbul Legii minorităţilor. Nici nu acceptăm să discutăm despre cele două proiecte în acelaşi timp. Sunt două teme şi proiecte total diferite, care, în anumite puncte, se pot întâlni, în privinţa drepturilor minorităţilor”, a afirmat Kelemen.

Liderul UDMR a reiterat ideea că Uniunea nu va sprijini asumarea răspunderii Guvernului pe reorganizarea administrativă.

„Dacă cineva va dori să asume răspunderea pentru reforma administrativă ştiind că noi ne împotrivim, trebuie să ştie că nu sprijinim şi că fără noi nu are majoritate. (…). E foarte greu de ştiut ce era în capul partenerilor noştri, când au venit cu această idee, fiindcă ştiau foarte bine de la început că noi nu acceptăm cele opt judeţe mamut, unde se dizolvă Ţinutul Secuiesc şi regiunea Partium (judeţele Bihor, Satu Mare). Asta era oportun pentru mai multe lucruri. E oportun să atragem atenţia de la alte lucruri sau să dăm afară UDMR de la guvernare. Sau e oportun să începem o discuţie care se încheie în curând, dar care se poate relua peste jumătate de an. Dar ar putea fi oportun, dacă parteneri noştri sunt destul de înţelepţi, ca să putem salva coaliţia şi stabilitatea politică a tării”, a declarat Kelemen, pentru Duna TV.

Întrebat dacă chemarea ambasadorului ungar la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) este o problemă internă, Kelemen a răspuns că nu, deoarece „soarta comunităţilor naţionale este şi o problemă a colaborării statelor şi a stabilităţi regiunii”.

Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a fost invitat, joi, la sediul MAE, ocazie cu care „partea română şi-a exprimat dezacordul faţă de declaraţiile publice din 15 iunie 2011 ale autorităţilor ungare referitoare la proiectul reorganizării administrative”.

Ambasadorul a declarat, ulterior, că interesul exprimat de Ungaria în ceea ce priveşte proiectul de reorganizare teritorială este natural, fiind vorba despre un lucru important şi pentru comunitatea maghiară, potrivit Mediafax.

 

Cele mai citite

VIDEO. Gigi Becali a răbufnit! „Nimeni nu face analiza la echipa mea”

Gigi Becali, patronul FCSB, a tras câteva concluzii după remiza echipei sale, 2-2, cu CFR Cluj în etapa 9 din SuperLiga. https://www.youtube.com/watch?v=SWo2L031fZs Becali a comentat despre...

Probleme cu sponsorii pentru Stuttgart și Aston Villa în Liga Campionilor

În prima etapă a Ligii Campionilor, Stuttgart și Aston Villa s-au confruntat cu interdicții legate de sponsorii de pe tricouri, în conformitate cu legislația...

Răzvan Oaidă a semnat cu U Cluj!

Răzvan Oaidă, fostul mijlocaș al Rapidului, a semnat un contract cu U Cluj, echipă aflată pe primul loc în Liga 1, și va continua...
Ultima oră
Pe aceeași temă