-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportJoia Mare a chiulangiilor

Joia Mare a chiulangiilor

Parlamentarii constituie o categorie aparte de bugetari. Leafa-i leafa, iar de miercuri la pranz si pana marti dupa-amiaza – liber pentru sarbatoarea de Pasti. Timp de cinci zile, senatorii si deputatii se gandesc la oua rosii, miel si cozonac si isi scot din minte legile tarii. Si aceasta desi ar fi trebuit sa lucreze, ieri cel putin, in comisiile parlamentare.
Ora 10.00. Ora la care, in mod normal, senatorii incep sa se adune pe la comisii pentru a dezbate proiectele legislative. In cladirea Palatului Parlamentului, liniste si pace. Lume putina pe holuri. Chiar si bufetele la care alesii isi omoara timpul pe parcursul sedintelor sunt inchise. Pornim de la etajul al saptelea cu ideea de a colinda pe la comisii in speranta de a gasi macar o dezbatere la care sa asistam. Prima oprire: Comisia pentru Egalitatea de Sanse. Usa este foarte bine inchisa. Mai facem o incercare la birourile consilierilor. Nimic. Ne zicem in gand ca este, probabil, o situatie singulara si, inarmati cu rabdare, trecem la urmatoarea comisie. Apasam pe clanta si, surpriza, vedem doi consilieri. Isi ridica intrigati capul. Cand vad ca suntem de la presa si afla ce cautam, mirarea creste exponential. Laconic, ni se comunica faptul ca nici pomeneala sa lucreze senatorii. Mergem mai departe. Din pacate, acelasi rezultat si la celelalte comisii de pe etaj. Destul de dezamagiti, iutim pasul cu gandul ca poate la alte etaje vom avea mai mult noroc. Ne grabim ca nu cumva sa ratam vreo comisie unde se respecta programul. Dupa alte sase etaje si o ora mai tarziu, bilantul nu este deloc incurajator. Nici una din cele 15 comisii permanente ale Senatului nu lucreaza. Nici macar Comisia juridica, una dintre cele mai incarcate, pentru ca pe aici trece aproape fiecare proiect de lege. La buget, politica externa, drepturile omului, administratie publica si altele, aceleasi usi inchise.
Doar din loc in loc am mai dat cu ochii de vreo femeie de serviciu sau de vreun consilier, siderati ca le tulbura cineva linistea si ca-i intrerup de la cititul ziarelor cu o intrebare „indiscreta” de genul: Se lucreaza astazi? Ba unii ne-au raspuns chiar cu o intrebare: „Nu sunteti la inrosit oua?”. Ca si cum nu le venea sa-si creada ochilor ca mai hoinareste cineva in Joia Mare pe coridoarele Senatului.
Aproape ca nu a existat, in ultimele luni, saptamana in care vreo initiativa legislativa sa nu fie adoptata tacit. Situatia, anormala fara indoiala, este generata fie de taraganarea dezbaterilor in comisii, fie de absenta alesilor la sedintele de plen, unde ar trebui sa se dea votul final. Dupa cum se prezinta lucrurile si dupa cheful „debordant” al senatorilor, vom mai asista cu siguranta la astfel de „incidente”. Si aceasta in conditiile in care prin sertarele comisiilor zac proiecte importante de legi. Sa luam, de pilda, Comisia juridica. Aici isi asteapta cuminti randul cateva zeci de propuneri legislative. Amintim doar proiectul de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului care modifica si completeaza Legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica. Adoptat de Camera Deputatilor, proiectul a ajuns la comisie in urma cu doua zile. Tot pe mesele juristilor Senatului asteapta si un proiect de ratificare a unui acord international, intre Romania si Turcia, de asistenta judiciara in materie civila, adoptat si el de deputati. Un alt acord, de imprumut insa, intre tara noastra si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, menit sa asigure finantarea proiectului de modernizare a retelei energetice feroviare, se afla pe ordinea de zi a Comisiei economice. Iar exemplele ar putea fi insiruite mult si bine.

Senatorii, la inundatii?

Prin putinele birouri in care am avut cu cine sa ne conversam ni s-au servit, invariabil, doua explicatii pentru absenta alesilor: sunt in delegatii externe sau sunt in teritoriu. Intr-o delegatie la Berna se afla, intr-adevar, presedintele Nicolae Vacaroiu. Cat despre ceilalti, cine ii poate verifica? Cam la fel se prezinta situatia si in teritoriu. Senatorii din judetele invadate de ape invoca faptul ca se duc in teritoriu pentru a monitoriza situatia sau pentru a da o mana de ajutor sinistratilor. I-am crede pe cuvant daca am afla macar de o implicare concreta a vreunui parlamentar in sprijinul oamenilor napastuiti. Ca sa nu mai spunem ca s-au dus sa „monitorizeze” inundatiile si senatori din judete prin care nu trece Dunarea…

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă