3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportIuliu Winkler: Nu voi vota ACTA dacă există prevederi care încalcă drepturile...

Iuliu Winkler: Nu voi vota ACTA dacă există prevederi care încalcă drepturile fundamentale

Eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler a declarat marţi, că nu va vota Acordul internaţional de combatere a contrafacerii (ACTA) dacă acesta conţine prevederi care încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor din Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

 

„Dacă în ACTA există prevederi care, prin aplicarea lor, pot duce la încălcarea oricăruia dintre drepturile fundamentale ale cetăţenilor Uniunii Europene, atunci nu voi putea vota acest text”, a declarat Winkler, membru al Comisiei PE /Parlamentul European/ pentru comerţ internaţional (INTA), care va redacta un raport asupra acordului ce va fi supus votului PE.

Comisia INTA a decis marţi că nu va propune sesizarea Curţii Europene de Justiţie (CEJ) în privinţa ACTA, aşa cum a făcut Comisia Europeană, şi că va rămâne la calendarul actual. Acesta prevede că raportorul în dosar, eurodeputatul britanic David Martin (S&D), va prezenta un proiect de raport în luna aprilie, deschis amendamentelor, pentru ca în luna mai să aibă loc votul final din Comisia INTA, urmat de votul din plenul PE, prevăzut pentru iunie.

Executivul UE a anunţat la sfârşitul lunii februarie că va cere Curţii Europene de Justiţie (CEJ) să evalueze dacă ACTA este incompatibil în vreun fel cu drepturile şi libertăţile fundamentale în UE.

John Clancy, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru comerţ Karel De Gucht, a precizat marţi, pentru Agerpres, că Executivul UE nu a trimis oficial sesizarea către CEJ, întrucât serviciile juridice încă lucrează la formularea ei. El a adăugat că sesizarea va fi trimisă oficial cel mai probabil în 4-5 săptămâni.

Chiar şi în cazul în care CE va sesiza oficial CEJ, spune Iuliu Winkler, ‘nu este foarte clar în textul Tratatului european (…) dacă această trimitere către Curtea Europeană (de Justiţie) are un efect suspensiv’, adică PE va fi nevoit să suspende discuţia despre ACTA până când CEJ îşi va exprima poziţia.

Eurodeputatul UDMR a mai explicat că o sesizare a CEJ din partea PE ar duce la intrarea într-un ‘ciclu care s-ar putea întinde pe durata a doi ani – doi ani şi jumătate’, cât ar putea fi nevoie pentru ca CEJ să-şi exprime poziţia. „Opinia publică ar percepe acest lucru ca o încercare a Parlamentului European de a scăpa de răspundere, de presiunea atenţiei publice”, a spus Winkler, înainte de votul din Comisia INTA.

El a mai afirmat că apreciază ca fiind ‘îndreptăţite’ protestele de stradă din mai multe ţări, inclusiv din România, după anunţul semnării de către majoritatea ţărilor din UE a Acordului internaţional de combatere a contrafacerii (ACTA).

În prezent, ACTA se află în stadiul dezbaterilor în mai multe comisii ale PE, comisia principală în acest dosar, care va elabora un raport, fiind Comisia pentru comerţ internaţional (INTA).

ACTA nu poate intra în vigoare fără consimţământul Parlamentului European. Legislativul european nu poate schimba acordul, având doar puterea de a-l aproba sau respinge.

Cele mai citite

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

ISU Dâmbovița: Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ

Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ, informează, miercuri seara, Inspectoratul pentru Situaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă