Președintele Klaus Iohannis îl avertizează pe premierul Sorin Grindeanu că reducerea bugetelor instituțiilor din domeniul securității naționale încalcă angajamentele internaționale ale României.
„În contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul că, pentru domeniul securităţii naţionale, cu excepţia bugetului Ministerului Apărării Naţionale, toate celelalte bugete suferă reduceri faţă de execuţia bugetară a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative. În același timp, nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente şi credibile, care să explice această reducere a finanțării”, afirmă șeful statului într-o scrisoare adresată premierului și postată pe site-ul Președinției.
Serviciul de Pază și de Protocol va primi cu 9,16% mai puțin față de 2016. Bugetul proiectat pentru 2017 este de 156 de milioane de lei, față de 172 de milioane în 2016 și 168 de milioane în 2015. Cheltuielile cu deplasări externe scad cu aproape 50%, iar cele cu cheltuieli interne cu 32%. Bugetul pentru mașini și alte mijloace de transport scade de la peste 17 milioane de lei la 3,7 milioane.
„În privința bugetului destinat Ministerului Apărării Naţionale, deşi există o alocare suplimentară faţă de 2016, până la circa 1,5% din PIB, remarc faptul că nu sunt respectate angajamentele ferm asumate, atât de către conducerea Guvernului, cât şi a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB, conform programului de guvernare şi Acordului din 2015, convenit cu întreg spectrul politic”, subliniază președintele Iohannis.
Pe de altă parte, șeful statului, care este și președinte al CSAT, îi atrage atenția premierului că, potrivit legii, CSAT poate să blocheze proiectul de buget, în forma lui actuală: „Reamintesc că, în baza cadrului juridic actual, proiectele de buget din domeniul securităţii naţionale trebuie să primească avizul CSAT înainte de a fi aprobate de către Guvern”.
Președintele Iohannis subliniază că „în condițiile în care proiectul Bugetului General Consolidat pentru 2017 prevede o creștere a cheltuielilor totale, față de 2016, de aproape 31 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 15% față de cheltuielile efectuate în 2016, reducerea bugetelor pentru domeniul securității naționale este nu doar nejustificată, ci total inoportună”.