Oficialii europeni, grupurile politice din Parlamentul European si mai multe state membre ale Uniunii Europene au reactionat prompt la criza politica de la Bucuresti, manifestandu-si ingrijorarea si sugerand o monitorizare mai atenta a Romaniei.
La Bruxelles, presedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Durao Barroso, si-a exprimat increderea ca fortele politice din Romania au capacitatea sa depaseasca momentul suspendarii presedintelui Basescu. si ca nu este ingrijorat de posibilele alegeri anticipate. Iar oficiali ai CE au subliniat ca situatia politica actuala din Romania nu trebuie sa devina un obstacol in continuarea procesului reformelor, aducand aminte de raportul din luna iunie, care va decide daca monitorizarea Romaniei in domeniul justitiei si a luptei impotriva coruptiei va fi continuata sau nu. Important este ca angajamentele sa fie respectate, pentru evitarea clauzei de salvgardare, au adaugat acestia. De asemenea, potrivit Deutsche Welle, dupa votul de suspendare al presedintelui Romaniei, la CE domnea o atmosfera de lehamite si impacare fata de situatia creata la Bucuresti.
Pe de alta parte, comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a afirmat, ieri, intr-un interviu acordat Reuters, ca ar fi "extrem de ingrijorat daca domnul Morar (Daniel Morar, procurorul general anticoruptie – n.n.) ar fi schimbat din functie", pledand pentru continuarea implementarii investigatiilor practice in dosarele importante din Romania.
Din solutie in problema
Reprezentanti ai Partidului Popular European au afirmat ca Traian Basescu a avut o contributie importanta in evolutia tarii in ultimii doi ani, inclusiv la aderarea ei. Deviza din timpul pregatirii aderarii a fost "Romania reprezinta solutia, nu problema Uniunii Europene". In acest moment insa, procedura de demitere a presedintelui intr-o tara membra a UE impotriva deciziei Curtii Constitutionale creeaza, mai curand, o problema decat sa o rezolve, au subliniat acestia. La randul lor, socialistii europeni au declarat ca politicienii romani trebuie sa actioneze responsabil pentru a impiedica activarea vreunei clauze de salvgardare. Iar liderul liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson, a afirmat intr-un interviu ca el, daca ar fi in locul presedintelui Traian Basescu, ar demisiona, idee exprimata si de liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, la Bucuresti.
Copilul bolnav al Europei
Jean Michel de Waele, directorul Grupului de Analiza al tarilor din Europa Centrala si de Est, a afirmat ca "Romania isi disputa cu Polonia faima de copil bolnav al Europei". Mai mult, oficialul a declarat ca, din punctul sau de vedere, oficial, Europa va spune ca este o afacere interna si ca ea nu se implica in afacerile interne. In mod neoficial insa, Europa se teme ca are o adevarata problema in Romania si ca temerile privind destabilizarea sistemului politic romanesc sunt confirmate, a subliniat Waele. Iar, pe de alta parte, Marea Britanie, Franta, Suedia, Finlanda si Olanda au cerut "aplicarea consecventa si clara a mecanismului de monitorizare a Romaniei si Bulgariei privind masurile de combatere a coruptiei si reforma justitiei".
"Mi-e teama ca intre momentul actual si cel al alegerilor exista riscul sa se lanseze o serie intreaga de actiuni judiciare impotriva presedintelui."
Jean Michel de Waele