In colegiul numarul 4 pentru camera Deputatilor, "Colegiul Zalau" cum i se spune, batalia politica se poarta intre reprezentantii PNL, PD-L, PSD-PC si UDMR. Est cel mai greu colegiu, iar caniddatii nu se menajeaza reciproc. PNL Salaj spera la un scaun de deputat prin Mirel Talos, fost consilier de stat al primului-ministru si seful Departamentului de analiza si planificare politica in cadrul Cancelariei premierului Tariceanu. In prag de campanie electorala, salajeanul Mirel Talos a derulat o campanie de strangere de semnaturi pentru ca autoritatile centrale sa aloce bani pentru finalizarea lucrarilor la cladirea Finantelor, un imobil ce zace neterminat in plin centrul municipiului Zalau de aproape 20 de ani, din lipsa de fonduri.
In urma interventiei sale, Ministerul Finantelor Publice, respectiv colegul Varujan Vosganian, a aprobat 21 miliarde de lei vechi. Iar Talos a exploatat electoral reusita. Cum actualul pri-mar al orasului, Radu Capilnasiu de la PNL, a castigat alegerile din Zalau inca din primul tur de scrutin, in campania electorala il sustine pe Talos. Ghinionul acestuia este ca nu e prea cunoscut de localnici, activitatea sa politica derulandu-se in Capitala. Fost prefect al judetului Salaj in guvernarea Nastase, Ionel Ciunt este candidatul desemnat de alianta PSD-PC sa candideze pentru Colegiul 4. De profesie medic veterinar, politicianul este, in prezent, director executiv adjunct la Directia Sanitar-Veterinara Salaj. El a fost cercetat penal pentru ca s-a sustras recoltarii probelor biologice, pentru stabilirea alcoolemiei. In urma cu un an, Ionel Ciunt a agresat verbal un gardian care asigura paza unei institutii bancare din Zalau.
Paznicul a solicitat interventia agentilor de siguranta din cadrul politiei, dar pana la sosirea lor, Ciunt plecase. In baza informatiilor furnizate de gardian, politistii l-au identificat pe fostul prefect, invitandu-l sa mearga la spital, pentru stabilirea alcoolemiei. Acesta a refuzat, pe motiv ca nu el, ci sotia sa condusese autoturismul cu care a plecat din fata bancii.
PD-L Salaj l-a scos la inaintare pe actualul sef al Inspectoratului scolar Judetean, Ioan Abrudan. El este si consilier judetean, membru in consiliile de administratie la Uzina Electrica si AJOFM Salaj, cadru didactic asociat la Universitatea "Vasile Goldis" si la "Babes-Bolyai", precum si profesor de geografie la Colegiul National "Silvania". Inainte sa ajunga primul om din invatamantul salajean, Abrudan a fost membru PSD, ocupand in 2004, pentru doar cateva luni, unul dintre fotoliile de vicepresedinte la Consiliul Judetean Salaj. Misiunea lui Abrudan este grea, PD-L nebucurandu-se in oras de prea multa sustinere.
In batalia electorala s-a inscris si senatorul Petru Stan, de data aceasta urmarind functia de deputat. In vara lui 2008, Stan a parasit corabia PRM, trezind revolta lui C.V. Tudor: "Sa-ti fie rusine obazului!", i s-a adresat liderul PRM de la tribuna Camerei Superioare. "Pungas batran", "profitor", "hot care a tradat electoratul romanesc din Ardeal" au fost cateva dintre duritatile spuse de Vadim Tudor la adresa lui Stan dupa ce acesta si-a anuntat demisia. In pragul alegerilor uninominale, Petru Stan a decis sa revina in corabia PRM, uitandu-si declaratia data presei in luna iulie. Intrebat la momentul demisiei daca se va intoarce in PRM, senatorul a spus: "Nici intr-un caz. Sub nici o forma!". Acum, Stan sustine ca si-a reconsiderat atitudinea pentru ca, in opinia sa, Romania ar avea nevoie ca PRM sa fie partid parlamentar.
Peremistul Salajean se numara printre senatorii cu cele mai multe initiative parlamentare ciudate, aproape toate respinse: propunere legislativa privind plantarea de pomi fructiferi pe marginea drumurilor nationale, judetene si comunale, propunere legislativa privind acorarea unui ajutor financiar in vederea stimularii contractarii de abonamente la Internet, propunere pentru acordarea unor facilitati cetatenilor romani apartinand minoritatilor nationale care doresc sa paraseasca definitiv Romania, propunere privind valorificarea declaratiilor politice etc. Pentru Colegiul Zalau mai sunt inscrisi in cursa Kovacs Irenke, din partea UDMR, si omul de afaceri Petru Buboi, preseditele PNG Salaj.
Cumul de functii si nostalgii comuniste
Presedinte de partid, consilier judetean, sef al Serviciului Exploatare Mentenanta, membru in cadrul Consiliului de Administratie al Uzinei Electice si lider al Sindicatului Electrica Zalau. Acest cumul de functii ii revine candidatului democrat-liberal pe Colegiul simleu Silvaniei, Lucian Bode. El asigura interimatul filialei judetene a PD-L, dupa ce Viorel Stanca a demisionat ca urmare a rezultatelor slabe la alegerile locale. Bode a urcat rapid in ierarhia organizatiei judetene a PD-L, de la vicepresedinte la secretar executiv, pentru ca in prezent sa fie cel mai tanar lider politic al unui partid din Salaj. Avantajul lui Bode este ca primarul din simleu este de la PD-L. Deputatul PSD Filonas Chis isi incearca inca o data norocul, candidand la alegerile uninominale din acest an pentru un nou mandat, in Colegiul simleu Silvaniei, la fel ca si Bode.
Chis a ocupat, intre 1994 si 2001, fotoliul de director general adjunct la Directia Muncii Salaj, dupa care a trecut la conducerea Casei Judetene de Pensii, al carei director general a fost timp de trei ani. Chis este recunoscut ca fost activist de partid si fost secretar UTC Salaj. Deputatul PSD a sustinut initiativa de blocare a deconspirarii preotilor care au colaborat cu Securitatea. De masurile populiste insa nu a uitat. Social-democratul salajean este unul dintre initiatorii proiectului de lege pentru renuntarea la accizarea bauturilor traditionale, pentru a veni in sprijinul producatorilor de palinca. Numele sau, alaturi de cel al altui deputat salajean, Iuliu Nosa, este legat de Legea pensiilor. Un alt deputat salajean care spera sa-si prelungeasca sederea in Parlament este social-democratul Iuliu Nosa, in prezent, prim-vicepresedinte al PSD Salaj.
Candidatul pe Colegiul Jibou a fost primarul zalauanilor in legislatura 2000-2004 si vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj in 2004. El a candidat si la alegerile locale din acest an, pierzand categoric in fata liberalului Radu Capilnasiu. Activitatea parlamentara desfasurata pana acum de Nosa este extrem de slaba, de numele sau nelegandu-se nici o initiativa cunoscuta in afara sustinerii acordate majorarii pensiilor.
Activitate parlamentara in favoarea minoritatii maghiare
Fost senator UDMR in perioada 1992-2004, deputat de Salaj in ultima legislatura, Seres Denes candideaza si la alegerile parlamentare din acest an pentru Camera Deputatilor, alegand Colegiul Cehu Silvaniei. Avand la baza studii de drept, politicianul salajean a fost jurist in cadrul Consiliului Judetean Salaj, in prezent el fiind presedintele UDMR Salaj si membru in Consiliul Permanent Unional. Printre rezultatele muncii sale parlamentare se numara infiintarea comunei salajene Boghis, infiintarea scolilor cu predare in limba maghiara la simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei, a unei gradinite in localitatea Deja, renovarea mai multor unitati de invatamant din judet etc. In colegiul Cehu Silvaniei, UDMR a obtinut la alegerile locale din aceasta vara peste 50% din voturi. In aceste conditii, Seres Denes spera si el sa obtina mandatul de deputat fara redistribuire.
SALAJ: Combinatia vedetelor centrale si locale
Mirel Talos, PNL: Un candidat cu pile la Bucuresti
In prezent, candidatul liberal este deputat de Bucuresti, fiind, de altfel, la cei 35 de ani ai sai, cel mai tanar candidat in Colegiul Zalau. Numele lui Talos a fost inclus pe lista demnitarilor care refuza sa paraseasca vilele de protocol ale RA-APPS, desi in 2005 a obtinut o locuinta ANL pe numele sotiei sale.
A reusit ca in preajma campaniei electorale sa aduca, prin autoritatile centrale, in judet suma de 21 miliarde lei vechi pentru finalizarea lucrarilor la o cladire din centrul Zalaului, a carei constructie incepuse in urma cu 20 de ani.
Ionel Ciunt, PSD-PC: Probleme cu alcoolemia
Fost prefect al judetului Salaj in perioada 2004-2005, Ionel Ciunt este candidatul desemnat de Alianta PSD-PC sa candideze pentru Colegiul 4. De profesie medic veterinar, politicianul este, in prezent director executiv adjunct la Directia Sanitar-Veterinara Salaj.
El a fost cercetat penal pentru ca s-a sustras recoltarii probelor biologice, pentru stabilirea alcoolemiei. In urma cu un an, Ionel Ciunt a agresat verbal un gardian care asigura paza unei institutii bancare din Zalau. Paznicul a solicitat interventia agentilor de siguranta din cadrul politiei, dar pana la sosirea lor, Ciunt plecase. In baza informatiilor furnizate de gardian, politistii l-au identificat pe fostul prefect, invitandu-l sa mearga la spital, pentru stabilirea alcoolemiei. Acesta a refuzat, pe motiv ca nu el, ci sotia sa condusese autoturismul cu care a plecat din fata bancii.
Ioan Abrudan, PD-L: Seful invatamantului local
PD-L Salaj l-a propus pe actualul sef al Inspectoratului scolar Judetean, Ioan Abrudan. Aceasta nu este insa singura functie pe care o ocupa, Abrudan fiind: consilier judetean, membru in consiliile de administratie la Uzina Electrica si AJOFM Salaj, cadru didactic asociat la Universitatea "Vasile Goldis" si la "Babes-Bolyai", precum si profesor de geografie la Colegiul National "Silvania". Abrudan a fost membru PSD, ocupand in 2004, pentru doar cateva luni, unul dintre fotoliile de vicepresedinte la Consiliul Judetean Salaj.
Petru Stan, PRM: S-a intors in bratele lui C.V.T.
Senatorul Petru Stan doreste acum sa devina deputat. In vara lui 2008, Stan a parasit corabia PRM, trezind revolta lui C.V. Tudor.
In pragul alegerilor uninominale, Petru Stan a decis sa revina in PRM, uitandu-si declaratia data presei in luna iulie. Atunci, intrebat daca se va intoarce in PRM, senatorul a spus: "Nici intr-un caz. Sub nici o forma!". Acum, Stan sustine ca si-a reconsiderat atitudinea pentru ca, in opinia sa, Romania are nevoie ca PRM sa fie partid parlamentar.
Un judet cu trei zone defavorizate
Pe plan economic, Salajul, un judet cu 243.000 de locuitori, este asociat cu cele doua mari companii care au unitati de productie in municipiu: Michelin – cu uzinele de anvelope si cord metalic – si TenarisSilcotub, care detine aici o fabrica de tevi.
La finele lunii septembrie 2008, Salajul numara aproape 50.000 de salariati si 4.710 someri inregistrati. In aceeasi perioada, rata somajului a fost de 4,4% in raport cu populatia activa civila de la inceputul anului, depasind cu o jumatate de procent valoarea ratei somajului pe total tara. In ceea ce priveste salariul mediu net al unul salajean, acesta se ridica la 1.101 lei, cu 15% mai mic decat media pe economie.
Trei zone din judet au fost incluse in categoria zonelor defavorizate: Sarmasag-Chiesd-Bobota, Ip si Hida-Surduc-Jibou-Balan, statutul lor urmand sa fie eliminat de anul viitor.
Singurul parc industrial din Salaj functioneaza in Jibou, fara a se bucura insa de prea mare succes in randul potentialilor investitori. Ca dovada, la trei ani de la finalizarea lucrarilor, mai mult de un sfert din parc este neocupat.
SENAT
Colegiul Zalau-Jibou:
Corin Penciuc (PNL), Onorica Abrudanu (PD-L), Csutak Nagy Laslo (UDMR), Gheorghe Pop (PSD±PC), Liviu Terec (PRM), Alexandru Covaci (PNG).
Colegiul simleu-Cehu:
Ioan Mocan (PD-L), Gregoriu Padurean (PSD±PC), Fekete Szabo Andras (UDMR), Eugen Pop (PNL), Liviu Nicolae Farcas (PNG).
CAMERA DEPUTATILOR
Colegiul Zalau:
Mirel Talos (PNL), Ioan Abrudan (PD-L), Ionel Ciunt PSD±PC), Kovacs Irina (UDMR), Petru Buboi (PNG), Petru Stan (PRM).
Colegiul simleu Silvaniei: Lucian Bode (PD-L), Filonas Chis (PDS±PC), Calin Bagarean (PNL), Syeman Peter (UDMR), Lucia Costea (PRM), Vasile-Ovidiu Blag (PNG).
Colegiul Jibou:
Alexandru Muresan (PD-L), Iuliu Nosa (PSD±PC), Dumitru Rus (PNL), Gheorghe Retevoescu (PRM), Viorel Rodina (PNG), Balint Geza (UDMR).
Colegiul Cehu Silvaniei:
Seres Denes (UDMR), Mirel Olahut (PD-L), Vlad Galateanu (PSD±PC), Claudiu Marian (PNL), Iosif Nicolae (PRM), Alexandru Varga (PNG).