» Victor Ponta a devenit presedinte PSD cu ajutorul filialelor din Ardeal, al celor din nordul si centrul Moldovei. Mai bine de 80 de delegati bucuresteni l-au tradat pe Vanghelie si au votat cu Ponta.
» Noul lider social-democrat a beneficiat si de logistica oponentilor lui Geoana, cum ar fi Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea.
» Proaspatul presedinte se gandeste deja la un plan "doi in unu": inlaturarea lui Vanghelie de la sefia PSD Bucuresti si inlocuirea sa cu Miron Mitrea. Statutar este imposibil, dar surse oficiale nu exclud un "puci militaresc".
Victor Ponta a primit cu 75 de voturi mai mult decat Mircea Geoana (856 la 781) dupa un congres-maraton care a tinut aproape 24 de ore. Desi era dat drept castigator cu o zi inainte, Geoana a pierdut din nou la mustata, dupa ce a mai trait aceasta experienta la prezidentiale. Ponta a beneficiat in ultimul moment de o buna parte din logistica partidului, pusa la dispozitie de greii PSD Ion Iliescu si Adrian Nastase.
Bucurestiul l-a tradat pe Geoana
Astfel, de dragul lui Iliescu, spun surse din conducerea PSD, peste 80 de delegati (din 200) din organizatia Bucuresti l-au tradat pe Vanghelie si au trecut in tabara lui Ponta, iar organizatiile din Prahova si Dambovita, aflate sub influenta lui Nastase, au acordat votul "micului Titulescu". "Daca il votati pe Ponta, ma votati pe mine", i-a indemnat Nastase pe sustinatorii lui. De asemenea, Miron Mitrea si Radu Mazare, chiar in ziua congresului, si-au retras candidaturile la presedintia partidului si i-au acordat sprijin lui Ponta. Din start, doua filiale, Constanta si Vrancea, l-au votat pe Ponta. Amintim faptul ca presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, i-a cerut lui Geoana demisia de onoare din partid dupa ce acesta a pierdut alegerile prezidentiale. Geoana a pierdut si in Ardeal, acolo unde a obtinut sprijinul mai tuturor filialelor pentru a-l infrange, acum patru ani, pe Ion Iliescu.
Gruparea de la Cluj i-a intors spatele lui Geoana din cauza "vanghelizarii" PSD in timpul mandatului sau, dupa cum se exprima Vasile Dancu. Dupa ce Ilie Sarbu (membru marcant al gruparii de la Cluj) l-a abandonat pe Geoana in favoarea ginerelui sau, Victor Ponta, intreaga filiala din Timis, pe care o conduce, a votat cu noul presedinte PSD. De asemenea, organizatia de Cluj, controlata din umbra de Vasile Dancu si Ioan Rus, a fost de partea lui Ponta. Rus a declarat ca prin alegerea lui Ponta PSD face primul pas spre relansarea partidului, iar presedintele organizatiei Cluj, Remus Lapusan, a afirmat ca l-a votat pe Ponta pentru ca a lucrat foarte bine cu el pe vremea cand cei doi activau in cadrul organizatiei de tineret a partidului. Liderul PSD Hunedoara, Florin Cazacu, sustine ca delegatii din acest judet au votat potrivit propriei constiinte, "dar am avut o mai mare simpatie pentru Victor Ponta".
La randul sau, seful PSD Harghita, Mircea Dusa, considera ca "alegerea lui Ponta reprezinta un alt inceput pentru partid", iar presedintele filialei Bistrita-Nasaud, deputatul Radu Moldovan, crede ca rezultatul alegerilor la acest congres ofera "o noua speranta partidului".
Hrebenciuc a votat cu invingatorul
In Moldova o mare parte din delegatiile din Botosani, Focsani, Suceava si Bacau l-au votat pe Ponta. Liderul PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca "la acest congres am tinut cu tineretea", anuntandu-si, de altfel, cu putin timp inainte, retragerea din tabara lui Geoana. De asemenea, seful PSD Botosani recunoaste ca delegatii din aceasta organizatie s-au decis in ultimul moment sa-l voteze pe Ponta, desi initial hotarasera sa-l sprijine pe Geoana. In Oltenia, presedintele ales a primit votul tuturor delegatilor din Gorj, unde isi are locul colegiul sau de parlamentar. In zona de sud, un vot masiv l-a primit in Constanta, fieful lui Radu Mazare. La Buzau, o parte din delegati, dusmanii de moarte ai lui Ion Vasile (sustinatorul lui Geoana), i-au acordat sprijinul lui Victor Ponta, iar in judetele limitrofe Capitalei, controlate de Vanghelie (Calarasi, Giurgiu si Ilfov), multi delegati au trecut in tabara aceluiasi Ponta, fiind in conflict cu presedintele PSD Bucuresti.
Dragnea a dat liber la vot
De partea cealalta a baricadei, Mircea Geoana si-a luat voturile din fiefurile liderilor PSD care i-au mai ramas credinciosi: Marian Vanghelie, Constantin Nita, Dan Nica, Liviu Dragnea, Ion Toma, Gheorghe Nichita. Cele mai multe voturi le-a obtinut la Bucuresti din zona Olteniei, in special din Dolj, Olt, Mehedinti, Teleorman. Insa surse din PSD sustin ca, in ultimul moment, presedintele PSD Teleorman, Liviu Dragnea, le-ar fi dat mana libera delegatilor din filiala sa sa voteze "la liber", simtind ca Geoana pierde competitia, iar el doreste sa-si pastreze functia de secretar general al partidului si sub presedintia lui Victor Ponta. Doar o parte din Moldova i-a acordat sprijinul lui Geoana. Cele mai multe voturi le-a primit in Galati, Vaslui, Iasi si Piatra Neamt. La Bucuresti, Geoana a primit voturile doar ale aproximativ 120 de delegati, 80 de persoane punandu-si stampila pe Ponta.
Echipa lui Ponta: Diaconescu – out, Mitrea – posibil sef la Bucuresti
Printre primele puncte de pe agenda proaspat presedintelui PSD figureaza rasplatirea celor care l-au ajutat sa-i ia scaunul lui Geoana. Cu toate ca nu demult se jura ca nu l-ar lua niciodata in echipa sa pe Miron Mitrea, se pare ca acum Ponta ar pregati un plan de a-l indeparta pe Marian Vanghelie de la sefia Bucuresti in favoarea fostului ministru al Transporturilor. De altfel, fostul strateg al PSD Vasile Dancu a afirmat ca "principalul lucru pe care trebuie sa il faca Victor Ponta in viitor este reconstructia organizatiei Bucuresti". Surse din conducerea PSD Bucuresti considera ca acest plan este irealizabil statutar, dar nu exclud varianta unui "puci militaresc" prin care sa-l dea jos pe Vanghelie.
Cel mai probabil insa, la congresul pentru modificarea statutului, care se prefigureaza pentru urmatoarea perioada, Mitrea ar putea prelua una dintre sefiile departamentelor PSD (un fel de ministere din umbra), functie care va fi asimilata celei de vicepresedinte. In ceea ce-l priveste pe Cristian Diaconescu, curtat de Ponta inainte de congres, acesta nu va face parte din echipa noului presedinte al PSD. Mai mult, sansele sale de a castiga sefia Consiliului National (functie detinuta in prezent de Adrian Nastase) sunt minime, adauga sursele citate. In ciuda faptului ca cei mai multi dintre colegi ii spun lui Diaconescu ca nu si-a jucat cartile bine, ramanand in afara barcii, el nu regreta ca s-a retras pentru a-l sustine pe Geoana. In schimb, Adrian Nastase (creatorul politic al lui Ponta), Ion Iliescu, Ilie Sarbu si, probabil, Radu Mazare vor fi cei care vor gravita in jurul lui Ponta.
Geoana a castigat esalonul doi al PSD
Desi a pierdut sefia partidului, Mircea Geoana nu a pierdut definitiv controlul asupra partidului. Cel putin aparent. Ecaterina Andronescu, Marian Vanghelie, Dan Nica, Rodica Nassar, Constantin Nita, Gheorghe Nichita sunt cativa dintre oamenii din tabara lui Geoana alesi vicepresedinti la congresul de sambata. "Daca Geoana stie sa-i tina in jurul lui (n.r. – pe vicepresedinti), o sa aiba in continuare un cuvant greu de spus in conducere", au comentat pentru Romania libera surse din PSD. Pe langa faptul ca prezenta in forurile superioare a sustinatorilor lui Geoana ii asigura acestuia intrarea la masa deciziilor importante, persoanele alese in BPN ridica semne de intrebare si asupra mult asteptatei reforme a PSD. Cu alte cuvinte, schimbarea in partid s-a produs doar la varf, in fapt haturile puterii fiind tot in mainile baronilor.
Ardealul are doar doi sefi la centru
Renuntarea la vechiul sistem de alegere a vicepresedintilor – care trebuiau sa reprezinte regiunile – si trecerea la scrutin uninominal fara conditii de reprezentare a zonei au lasat aproape jumatate din tara neacoperita in conducerea centrala a PSD. In timp ce Bucurestiul si sudul Romaniei au 9 vicepresedinti, Transilvania si Banatul, adica aproape 15 judete, vor fi reprezentate doar de doi oameni: Constantin Nita si Titus Corlatean, ambii de la Brasov. Capitala se va face auzita prin vocile lui Marian Vanghelie, Rodica Nassar, Adrian Severin si Ecaterina Andronescu.
In ceea ce priveste organizatiile din Muntenia si Oltenia, acestea detin puterea prin secretarul general, Liviu Dragnea, dar si prin vicepresedintii Ion Toma (Olt), Valeriu Zgonea (Dolj), Robert Negoita (Teleorman), Ioan Prioteasa (Dolj) si Ioan Calea (Valcea). Alte patru posturi de vicepresedinte din totalul de 15 sunt ocupate de reprezentantii Moldovei: Dan Nica (Galati), Marian Oprisan (Vrancea), Ioan Chelaru (Neamt) si Gheorghe Nichita (Neamt). Astfel, harta conducerii centrale a PSD coincide cu harta electoratului rosu.
FILMUL EVENIMENTELOR
» Congresul debuteaza cu scandalul declansat de primarul din Voluntari, Florin Pandele, care, la scena deschisa, l-a acuzat pe Marian Vanghelie ca l-a suspendat nestatutar dn partid. Sustinatorii celor doua tabere, sensibil egale se confrunta ca pe stadion.
» Lucrarile acestui for intra in matca lor normala sI in jurul pranzului Mircea Geoana incearca pe toate caile sa infiinteze functia de presedinte executiv. Nu reuseste, semn ca delegatii ii intorc spatele presedintelui in exercitiu.
» Dupa ora pranzului, o prima victorie pentru Victor Ponta: Radu Mazare isi retrage candidatura si isi anunta sprijinul pentru "micul Titulescu".
» Urmeaza Miron Mitrea cu o mutare fatala pentru Geoana: sustinerea lui Ponta si renuntarea la batalia pentru presedintia partidului.
» Adrian Nastase se adreseaza sustinatorilor lui: cine il sprijina sa-l voteze pe Ponta. Ion Iliescu a urcat la microfon, de unde si-a anuntat sustinerea pentru Victor Ponta intr-un discurs antimanelizare.
» Urmeaza reactia taberei adverse: Diaconescu iI sustine pe Geoana.
» Mult dupa miezul noptii, se anunta scorul: 856 la 781, Ponta contra Geoana.
» De dimineata, sunt alesi si vicepresedintii: peste jumatate din tabara lui Geoana raman in fruntea PSD.