6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportHalep și Federer speră să scrie istorie la US Open

Halep și Federer speră să scrie istorie la US Open

Nici n-a început bine US Open, că avem o veste proastă: Halep este văzută printre marile favorite la trofeu de către fostul lider ATP, Mats Wilander, acum expert la Eurosport. Suedezul este nume uriaș al tenisului mondial, însă când vine vorba de predicții, inspirația îl părăsește de foarte multe ori. Să sperăm însă că de data aceasta chiar are dreptate, iar Simona va merge până la capăt.

Jucătoarea în vârstă de 26 de ani a reușit cea mai bună performanță la US Open de până acum, în 2015, atunci când a ajuns până în semifinale. Între timp, Halep a acumulat o experiență majoră în circuitul WTA prin urcarea în fotoliul de lider mondial și apoi prin câștigarea primului turneu de Grand Slam, la Roland Garros. Cu alte cuvinte, Simona care atacă în acest an titlul la US Open este o variantă mult îmbunătățită a jucătoarei din urmă cu trei ani, principalul atu fiind acum un mental extrem de solid.

 

Traseu plin de obstacole

Tragerea la sorți a tabloului principal nu i-a fost deloc favorabilă lui Halep, care a câștigat recent titlul la Montreal și a ajuns în finală la Cincinnati. Nu că la astfel de turnee majore te-ai aștepta la „pomeni”, însă de data aceasta parcă cineva anume a vrut să-i dea româncei unul dintre cele mai grele teste din carieră. În primul tur îi iese în cale Kaia Kanepi, o jucătoare puternică din Top 50, care a ajuns anul trecut până în sferturi, astfel că este foarte motivată să dea totul pentru a-și apăra punctele cucerite în 2017.

În turul 3, Halep ar putea da peste Anastasia Pavliucenkova, cea care a fost aproape să o elimine la Rogers Cup, românca impunându-se greu cu 7-5 în decisiv. Dacă va merge mai departe – vă vine să credeți sau nu –  următoarea adversarsă a lui Halep ar putea fi Serena Williams, adică cea mai de succes jucătoare din „era open”, care are 23 de titluri de Mare Șlem în palmares, dintre catre șase la US Open. Este adevărat că americanca vine după un sezon ratat pe hard, însă la fel de adevărat este că își dorește extrem de tare să câștige încă un trofeu de Grand Slam pentru a egala recordul all-time deținut de australianaca Margaret Court.

Dacă mai punem la socoteală și faptul că Williams o conduce pe Halep cu 8-1 în partidele directe, avem un argument în plus pentru a susține că tragerea la sorți este un adevărat coșmar pentru constănțeancă. Dacă o va elimina pe Williams, tenismena din România ar putea să se confrunte mai departe cu Garbine Muguruza, fostă campionă la Roland Garros și Wimbledon, sau cu Karoline Pliskova, care știe ce înseamnă să fii numărul 1 în lume.

În sfârșit, în cazul în care va ajunge în semifinale, Halep s-ar putea să nu scape de un duel cu puternica Sloane Stephens, pe care știm cu toții cât de greu a învins-o atât în finală la Openul Franței, cât și în ultimul act la Rogers Cup. Cât despre o accedere în finală, important este ca Halep să ajungă acolo, pentru că dacă scapă de infernul de pe partea sa de tablou, este clar că poate avea șanse importante împotriva oricui.

România mai are alte cinci jucătoare calificate pe tabloul principal la US Open, programul lor din primul tur fiind următorul: Mihaela Buzărnescu (21 WTA) o va întâlni pe Marketa Vondrousova, Irina Begu (36 WTA) va da piept cu Jennifer Brady, Sorana Cîrstea (52 WTA) va juca împotriva lui Alison Riske, Monica Niculescu (61 WTA) se va duela cu Julia Glushko, în vreme ce Ana Bogdan (74 WTA) o va întâlni pe Marie Bouzkova.

 

„Big Four” se reunește

 Pe tabloul de simplu masculin, sunt prezenți, după o pauză de mai bine de un an, toți cei „patru mari”, Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic și Andy Murray. Este pentru prima oară după Wimbledon 2017, când aceștia participă toți la un turneu de Grand Slam, Murray fiind indisponibil 14 luni din cauza unei probleme la șold, în vreme ce Djokovic a ratat și el șase luni ca urmare a unei accidentări la cot.

Dintre cei patru, Federer pare cel mai hotărât să meargă până la capăt la ediția din acest an. Ajuns la 37 de ani, elvețianul este conștient că timpul nu mai lucrează în favoarea lui, după ce în perioada 2004-2008 a câștigat de cinci ori la rând titlul la Flushing Meadows, performanță unică în istoria turneului. De nouă ani, Federer tot încearcă să facă un pas în plus față de Pete Sampras și Jimmmy Connors, care au la rândul lor câte cinci trofee la US Open, dar nu a putut, chiar dacă a mai ajuns în finală de două ori, în 2009, când a fost învins de Juan Martin del Potro, și în 2015, când a pierdut în fața lui Djokovic.

Federer s-ar putea întâlni cu Djokovic în sferturi la ediția din acest an, ceea ce reprezintă un obstacol major în calea triumfului său, având în vedere că sârbul a câștigat la Wimbledon și l-a bătut recent în finală la Cincinnati. Cu toate acestea, elvețianul cu 98 de titluri în palmares nu și-a ascuns amibițiile, declarând referitor la posibilitatea de a câștiga la US Open: „Ar însemna enorm pentru mine. US Open este chiar o mai mare prioritate în acest an decât a fost anul trecut. Nu că nu a fost și în 2017, însă Wimbledon a fost cheia pentru mine anul trecut”.

Pe tabloul principal de simplu masculin este prezent și Marius Copil (82 ATP), cel care a avut un ghinion teribil la tragerea la sorți, tenismenul român urmând să joace în primul tur cu campionul din 2014, Marin Cilic, în fața căruia a pierdut greu la recentul turneu de la Cincinnati, dar pe care l-a învins la Beijing, în 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă