Echipa Viitorul a fost învinsă de FCSB cu 4-1, duminică seară, la Ovidiu, însă eșecul gazdelor nu mai este neapărat o știre, din două motive: Viitorul s-a obișnuit să piardă cu FCSB (are 15 eșecuri în 20 de partide directe), iar la final discuția s-a centrat pe „cazul Drăguș”.
Pentru cei mai puțin conectați la „spectacolul” din Liga I, trebuie să precizăm că Drăguș a explodat în acest debut de sezon la Viitorul, echipă pentru care a marcat șase goluri în nouă partide – două în campionat și patru în Liga Europa –, oferind totodată și o pasă decisivă. În aceste condiții, Hagi s-a arătat deranjat, zilele trecute, că jucătorul care a împlinit recent 19 ani nu este în vederile lui Contra pentru apropiatele partide din Liga Națiunilor, în vreme ce în presă au apărut discuții despre posibila naturalizare a lui Harlem Gnohere, care a încris opt goluri pentru FCSB până acum în această stagiune.
„Am văzut că vreți să naționalizați (naturalizați – n.r.) pe cineva. Asta nu înseamnă că nu este bun, dar nu ați vorbit nimic despre Drăguș, e păcat, că și el e vârf, chiar dacă e nou. Îl avem pe Drăguș, dar îl omitem cu o așa ușurință… Însă nu vreau să vorbesc despre echipa națională. Cosmin face treabă acolo, el e responsabil”, a spus Hagi inițial.
După meciul cu FCSB, având în vedere că bulgărele rostogolit de el a crescut vertiginos în presă, Hagi a revenit pe un ton mult mai vehement. „Regele” a acuzat că există oameni care încearcă „să mă pună împotriva Federației și a lui Contra”, adăugând că fotbalul românesc este în colaps, dar nimeni nu plătește.
„Am ajuns vai de capul nostru. Nu ne mai putem bate cu nimeni, România nu mai poate nimic în fotbal. Hagi măcar face ceva, a făcut ceva, iar acel grup care îmi poartă sâmbetele să mai știe că Hagi și-a dat o dată o demisie, a plecat, dar alții nu plătesc pentru unde am ajuns”, a spus fostul internațional român, care a adăugat: „E o părticică a României care nu mă vrea aici”.
Ianis a fost primul
Nu este prima dată când Hagi este nemulțumit de felul în care sunt tratați jucătorii de la Viitorul în raport cu echipa națională. Antrenorul în vârstă de 53 de ani a vorbit despre „convocări făcute pe la spate”, în luna mai a acestui an, atunci când băiatul său Ianis, care este mijlocaș la echipa constănțeană, nu a fost convocat la acea vreme pentru dubla amicală cu Chile și Finlanda. „E cel mai bun jucător sub 21 de ani care există în România, o spune statistica, dar nu este convocat, în condițiile în care Contra zice că vrea să întinerească echipa. Nu se poate așa ceva, cine face convocările?”, se întreba atunci Hagi.
Între timp, el a primit și replica selecționerului României, care a spus acum câteva zile la DigiSport: „Ianis, în momentul de față, nu poate să facă pasul la echipa mare. Poate să ajute la tineret în momentul de față”. Urmează o nouă replică a lui Hagi? După răbufnirea de duminică seară, Hagi spune că are alt plan. „Nu o să mai răspund de aici înainte. Fac ce pot aici, pe pătrățelul meu și vă las pe voi”, a spus „Regele”.
Un atacant bun, dar cu lipsuri
„România liberă” a luat legătura cu un descoperitor de talente important – sau, în limbaj internațional, scouter – care cunoaște foarte bine jucătorii de perspectivă din fotbalul românesc, pentru a obține o caracterizare neutră pentru Drăguș. Acesta a spus: „În urmă cu ceva timp, Hagi îl includea pe Drăguș printre cei cinci decari de mare talent pe care îi are în echipă. Faptul că l-a distribuit într-un rol mai avansat este o improvizație a lui Hagi, care a dat roade neașteptate într-un timp foarte scurt. Drăguș este un marcator cu sânge rece, care dă bine la poartă și care are un raport talie/viteză/forță foarte bun. O altă calitate a sa este că poate găsi soluții pe spații mici, în condițiile în care este un jucător de 1,80 metri”.
Referitor la defectele lui Drăguș și la poziția sa în teren, scouterul a adăugat: „Este un jucător care poate să mai crească. Principala sa problemă este că e dependent de piciorul de bază. Când se întoarce la poartă, o face numai pe dreptul, iar asta îl face vulnerabil în fața unor fundași care ajung să-l cunoască bine. Trebuie să-și îmbunătățească jocul de cap, întrucât nu prea câștigă duelurile aeriene. De asemenea, trebuie să înceapă să intre la bătaie și să se arunce mai puțin pe jos. În opinia mea, cred că este greu să joace la națională pe post de atacant central, întrucât el are tendința de a ieși mult în bandă, plus că acum Contra îi are în formă pe Țucudean și Keșeru, în fața cărora este greu să joci”.
Exagerează Hagi?
Hagi este cunoscut pentru modul vehement în care își apără jucătorii și îi compară uneori cu staruri consacrate din fotbalul mondial.
În mai 2017, el a făcut celebra comparație între Florinel Coman și Kylian Mbappé, care a generat un val de ironii în presă: „Cota jucătorilor români este foarte slabă. Care este diferența dintre Coman și Mbappé? Unul costă 2 milioane de euro, iar celălalt 80 de milioane”. La câteva luni după aceea, Coman era vândut de Viitorul la FCSB pentru 3 milioane de euro, în vreme ce PSG îi plătea clubului AS Monaco 180 milioane de euro pentru atacantul care a strălucit ulterior la Campionatul Mondial din această vară, la doar 19 ani.
Gurile-rele susțin că Hagi face valuri cu declarațiile sale întrucât are și interesul de a vinde jucătorii pe bani mai mulți, având în vedere investițiile pe care le face la propria academie. Miza o reprezintă transferurile în străinătate, întrucât cluburile din afară au alt potențial financiar față de FCSB, club la care ajung de obicei vârfurile Viitorului. În ultimii ani, doar Răzvan Marin a fost un produs de succes peste hotare, fiind vândut la Standard Liège.