Reprezentantii mai multor organizatii nonguvernamentale au cerut guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu sa-si asume raspunderea pentru o lege care sa reglementeze organizarea si functionarea Departamentului National Anticoruptie (DNA). Societatea civila a catalogat, ieri, votul din Senat drept „lipsa totala de responsabilitate”, motiv pentru care, in ultimele zile, Romania este „un stat captiv”.
„Lipsa totala de responsabilitate”
Pro Democratia, Transparency International Romania, Centrul pentru Resurse Juridice, Grupul pentru Dialog Social si alte organizatii nonguvernamentale apartinand Coalitiei pentru un Parlament Curat au criticat, ieri, in termeni foarte duri respingerea in Senat a ordonantei privind infiintarea DNA. „Din punctul nostru de vedere, Romania a intrat ieri (joi – n.r.) intr-o perioada de criza”, a declarat Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia, adaugand ca singura solutie de iesire o constituie „mentinerea DNA”. La randul sau, Mircea Toma, presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei, a caracterizat Romania ultimelor zile ca fiind „un stat captiv”. Toma a mai vorbit de „prezenta unei clici de spalatori de dosare” la Parchetul General, ceea ce, in opinia sa, „e de natura sa explice bucuria unor politicieni care au protejat si ajutat coruptia”.
Doua variante pentru repararea greselii
Reprezentantii organizatiilor au avansat doua variante pentru rezolvarea situatiei critice determinate de votul de miercuri din Senat. Concret, societatea civila cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea de respingere a ordonantei, iar Executivului sa-si asume raspunderea pentru actul normativ privitor la DNA.
In opinia lui Cristian Parvulescu, asumarea raspunderii Guvernului ar arata ca exista vointa politica pentru o lupta anticoruptie „coerenta”. In plus, sunt trei argumente majore pentru o asemenea actiune din partea Executivului. Cel mai important este acela ca s-ar dovedi ca exista o majoritate parlamentara a actualei coalitii.
Printre argumentele folosite s-a numarat si acela al economisirii timpului, intr-o perioada critica pentru tara noastra, cand fiecare pas in lupta impotriva coruptiei este atent monitorizat de oficialii europeni. Reprezentantii societatii civile au aratat ca pentru a se ajunge la votul final pentru ordonanta privind DNA au fost necesare Parlamentului nu mai putin de cinci luni, o perioada mult prea mare fata de cat isi poate „permite” Romania in momentul de fata. In schimb, prin asumarea raspunderii guvernamentale legea ar fi promulgata mult mai repede, astfel incat situatia procurorilor anticoruptie ar deveni una „certa”.
In plus, in cazul depunerii unei motiuni de cenzura ar fi clare pentru toata lumea intentiile opozitiei de a impiedica lupta impotriva coruptiei. „Opozitia fie ar ataca cu o motiune de cenzura legea astfel adoptata, fie ar permite Executivului sa-si asume raspunderea pentru o astfel de lege, aratand ca este in favoarea unei bune functionari a procurorilor care instrumenteaza posibilele cazuri de mare coruptie”, a spus Parvulescu.
Un prim raspuns din partea Guvernului la solicitarea reprezentantilor societatii civile a venit de la Bogdan Olteanu, ministru pentru relatia cu Parlamentul. „Nu exista nici un motiv ca Guvernul sa nu-si asume responsabilitatea pe o lege pe care o consideram esentiala”, a spus Olteanu.