4.6 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSportGuvernul s-a încurcat în cifrele concedierilor

Guvernul s-a încurcat în cifrele concedierilor

Disponibilizările de până acum nu au dus încă la scăderea cheltuielilor de personal, ci la sporirea lor

în bugetul de stat. În plus, nu se ştie exact câte concedieri vor urma.

În intervenţia de la televiziunea publică, preşedintele Băsescu a spus că în acest an trebuie concediaţi 74.000 de bugetari: „Acum sunt acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de oameni din sectorul bugetar, din cei 1,35 milioane. Este de urmărit punerea în aplicare a acestor acte normative şi vreau să vă spun public: nu este suficient, în opinia mea”.

Pe de altă parte, potrivit acordului cu FMI, numărul angajaţilor din sistemul public trebuie redus de la 1,36 milioane de persoane la 1,29 milioane, adică cu 70.000 de persoane. „Guvernul se află pe drumul cel bun în atingerea ţintei. Până în prezent au fost concediaţi peste 30.000″, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, înainte de plecarea din România. El a adăugat că „Guvernul anticipează mii de reduceri de personal peste cele 70.000 de posturi”. Ar fi vorba de alţi 15.000 de oameni de concediat în 2011.

Nu este însă clar câte concedieri s-au făcut în acest an şi din ce instituţii. Jeffrey Franks spune că 30.000, dar fără să precizeze în ce interval au fost făcute. Cu alte cuvinte, dacă cifra de 30.000 cuprinde şi cele 18.000 de concedieri făcute în 2009, cum a spus preşedintele Traian Băsescu, sau este vorba de 48.000 de concedieri în total. Biroul de presă al Guvernului ne-a transmis că va răspunde cererii noastre de clarificare în termen de 10 zile, iar Ministerul de Finanţe nu a formulat încă nici un fel de răspuns.

Care sunt efectele concedierilor de până acum?        

Cifrele execuţiei bugetare arată că, în ciuda disponibilizărilor anunţate, bugetul de stat continuă să înregistreze creşteri pe segmentul cheltuielilor de personal. Potrivit datelor oficiale aferente primelor şase luni ale anului, cheltuielile de personal ale bugetului de stat au crescut cu aproape 300 de milioane de lei faţă de perioada similară a anului trecut, de la 7,92 miliarde lei la 8,26 miliarde lei, adică 3,6%. Una dintre explicaţii poate fi includerea în bugetul de stat a cheltuielilor instituţiilor independente, cum ar fi AVAS sau OPSPI (Oficiul pentru Privatizare), dar această decizie nu acoperă întreaga creştere. În schimb, primăriile şi consiliile judeţene au reuşit să-şi diminueze cheltuielile de personal de la 9,64 miliarde lei în 2009 la 8,79 miliarde lei în prima jumătate a acestui an.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor ce urmează să fie concediate până la sfârşitul anului, primul-ministru Emil Boc a declarat că Guvernul nu are o cifră prestabilită, deci cele 60.000, 70.000 sau 74.000 de concedieri pot varia. „Câte persoane, exact, vor pleca din sectorul bugetar vom şti la finalul procesului de restructurare, în urma aplicării standardelor de cost şi a normativelor de personal. Statul român trebuie să aibă atâţia bugetari de câţi are nevoie pentru a funcţiona corect”, a declarat premierul Boc. Cert este că salariile trebuie să se încadreze în 2011 în cele 39 miliarde de lei, aşa cum prevede acordul cu FMI, astfel că  reducerile de posturi vor continua şi în acest an şi la anul.

Franks: „Numărul profesorilor va fi redus”. Cu cât?

Cel mai sigur este că în învătământ vor avea loc concedieri masive, după cum a precizat reprezentantul FMI. Potrivit unei ordonanţe adoptate la începutul anului, din acest domeniu vor dispărea 15.000 de posturi, din care 4.000 erau neocupate, deci în mod real 11.000 de persoane. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat la începutul lunii iulie că de la 1 septembrie vor fi concediaţi 10.000 de profesori, în primul rând suplinitori. Va fi redus de asemenea numărul normelor didactice, profesorii urmând să aibă un număr mai mare de ore. Preşedintele Educaţiei Naţionale, Aurel Cornea, spune că dacă proiectul reformei în educaţie, care se află în dezbatere în Parlament, va fi adoptat, va urma o altă etapă de disponibilizări. „Se vor face modificări la nivelul curriculei de învăţământ, ceea ce va micşora numărul de ore la diferite materii şi desfiinţarea de catedre”, a precizat el.

Cele mai citite

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...

Sfaturi utile de la ANPC pentru cumpărăturile din perioada reducerilor de iarnă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul consumatorilor cu recomandări importante pentru cumpărăturile efectuate în perioada reducerilor de iarnă, mai ales în...

Creșterea salariului minim brut aduce majorări ale deducerii personale din ianuarie 2025

De la 1 ianuarie 2025, creșterea salariului minim brut pe economie de la 3.700 de lei la 4.050 de lei va aduce modificări importante...
Ultima oră
Pe aceeași temă