7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSportGuvernul roman trebuie sa-si trimita caietul de teme la Bruxelles

Guvernul roman trebuie sa-si trimita caietul de teme la Bruxelles

In curand, Romania va afla daca adera la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007 sau pe 1 ianuarie 2008. Desi momentul transmiterii la Bruxelles a raportului despre stadiul pregatirilor pentru aderare se apropie (inceputul lunii septembrie), guvernantii par a fi linistiti. La ultima sedinta a Comitetului Executiv de Integrare Europeana, premierul Tariceanu a cerut ministrilor „urgentarea realizarii masurilor asumate in to-do list si a altor angajamente de integrare, astfel incat la inceputul lui septembrie sa poata fi trimise Comisiei Europene (CE) informatii complete si clare”. Documentul partii romane va fi utilizat la intocmirea raportului de monitorizare al CE.

Tariceanu si Boagiu apasa pe acceleratie

O usoara neliniste l-a incercat pe seful Executivului cu privire la rezolvarea problemelor marcate cu stegulete rosii in precedentul raport de tara, motiv pentru care a solicitat autoritatilor responsabile de doborarea respectivelor stegulete sa prezinte rapid Guvernului informari punctuale.
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a aratat si ea ca nu este suficienta respectarea termenelor convenite cu UE pentru aplicarea anumitor masuri. Pentru un raport pozitiv al CE si pentru o aderare la 1 ianuarie 2007, fara clauza de salvgardare, aceste termene trebuie chiar devansate: „Administratia romaneasca trebuie sa accelereze pregatirile si chiar sa devanseze termenele asumate, astfel incat raportul de monitorizare al Comisiei Europene din 26 septembrie a.c. sa fie unul pozitiv”.

Stegulet ochit, stegulet lovit

Cateva dintre restantele identificate de CE, marcate prin stegulete rosii sau galbene in precedentul raport de tara, au fost solutionate sau se afla in curs de rezolvare, au anuntat autoritatile romane. Printre acestea se numara: l ocuparea posturilor de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura in proportie de 87%, respectiv 91% si includerea noilor angajati in programe de pregatire profesionala l monitorizarea organismelor modificate genetic, in baza unui protocol incheiat intre Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si Autoritatea pentru Protectia Consumatorului l elaborarea programului de neutralizare a deseurilor de origine animala la nivel national l aplicarea masurilor pentru reducerea numarului de autoturisme neasigurate si pentru protectia proprietatii intelectuale (numarul masinilor fara asigurare a scazut astfel de la 21% la 12,4%, pana la finele anului urmand a fi atins un procent de sub 10%) l accelerarea procesului de evidenta a terenurilor agricole, astfel incat la finele acestei luni 70% din suprafata va fi cuprinsa in statisticile oficiale l devansarea testarii sistemelor interoperabile de colectare a TVA si a accizelor, in luna septembrie etc.
Pentru eliminarea coruptiei din mediul politic, Guvernul a promovat cele doua acte normative cerute de UE, si anume Legea privind finantarea partidelor politice, votata deja in Parlament, si Legea privind infiintarea Agentiei pentru Integritate, promovata de ministrul Monica Macovei, care urmeaza a fi aprobata de Legislativ in aceasta toamna. "Am convingerea ca eforturilor noastre li se vor alatura eforturile Parlamentului si sper ca in cursul lunii septembrie Parlamentul sa poata aproba Legea privind organizarea si functionarea Agentiei de Integritate. In acest fel dovedim clar ca avem vointa politica pentru a impinge reforma inainte, astfel incat justitia sa poata face dreptate in Romania si sa-si recapete credibilitatea, i-a spus Tariceanu vicepresedintelui CE, Franco Frattini. Reamintim ca Agentia pentru Integritate este o institutie independenta de control al respectarii legii privind declaratiile de avere, declaratiile de interese si regimul incompatibilitatilor, care ii va deconspira pe toti politicienii care se comporta precum Pinocchio.

In plasa DNA, sute de inculpati si urmariti

In raportul catre Bruxelles, un capitol special va fi constituit din „captura” consistenta a Departamentului National Anticoruptie (DNA). Astfel, potrivit statisticilor oficiale, in perioada 1 aprilie-1 august 2006, DNA a trimis in judecata 39 cauze, cu privire la 144 de inculpati, pentru comiterea a 386 de infractiuni de coruptie, infractiuni asimilate sau conexe celor de coruptie. Printre inculpatii trimisi in judecata in aceasta perioada se numara: cinci actuali membri ai Parlamentului, un judecator, sapte directori ai unor institutii publice si 23 directori ai unor companii private, un primar si un viceprimar de oras, 37 politisti, doi avocati, ofiteri si subofiteri MAI si SRI, doi comisari ai Garzii Financiare si lucratori vamali si bancari, precum si angajati ai MApN. Tuturor acestora li se adauga mai multe nume sonore urmarite de DNA, care au invadat in ultima vreme ecranele televizoarelor.

Cu ochii pe autoritati

Cu ocazia ultimei vizite intreprinse in Romania, vicepresedintele CE, Franco Frattini, a apreciat in mod deosebit rezultatele obtinute in securizarea granitelor, ca si cele inregistrate in lupta impotriva coruptiei. Comisarul european i-a felicitat pe ministrii Monica Macovei (Justitie) si Vasile Blaga (Administratie si Interne) pentru rezultatele deosebite obtinute in reformarea Justitiei, respectiv in securizarea granitelor. El a subliniat insa ca sistemul juridic trebuie sa fie independent, dar nu intangibil. Frattini a cerut acordarea unei atentii deosebite integritatii morale a tuturor oficialilor si prevenirea eventualelor abateri disciplinare a magistratilor, atentionand ca Bruxellesul urmareste cu atentie ceea ce se intampla in Romania.
Critici dure impotriva seriozitatii unor reforme au venit insa din partea unor reprezentanti ai PSD. Deunazi, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sarbu a subliniat ca in domeniul pastorit acum de Gheorghe Flutur sunt mai multe stegulete rosii decat a aratat raportul CE si ca producatorii agricoli risca sa intre in „faliment total” dupa aderare, deoarece banii europeni nu vor ajunge la ei. „Nu a fost definita lista bunelor practici agricole si de mediu, nu a fost inventariata si stabilita dimensiunea suprafetelor improprii desfasurarii activitatilor agricole, nefiind nici identificate aceste terenuri, nu au fost stabiliti clar termenii suprafata agricola utilizabila si neutilizabila, in special continutul acestora si raportarea lor la Nomenclatorul Comun de Definitii, utilizat de Agentia de Monitorizare”, a spus Sarbu. El a apreciat ca Agentia de Plati nu este functionala nici la nivelul Ministerului Agriculturii si nici in teritoriu si a aratat ca inexistenta hartilor digitale la scara mare creeaza dificultati pentru identificarea parcelelor agricole.

Foame de bani europeni

Faptul ca romanii au prins gustul investitiilor din bani europeni este imbucurator, deoarece dupa aderare vor trebui absorbite miliarde de euro. De pilda, banii SAPARD s-au terminat, autoritatile fiind nevoite sa accepte finantarea proiectelor prezentate in cadrul acestui program din fonduri publice. "Programul SAPARD isi arata deja rezultatele benefice pentru mediul rural romanesc, desi linia finala o vom trage abia in 2008, dupa efectuarea ultimei plati. Contrar tuturor asteptarilor, ultimele luni ne-au demonstrat ca romanii si-au format apetitul pentru accesarea fondurilor europene. Acest lucru ne face optimisti pentru absorbtia fondurilor din perioada de postaderare, perioada in care cred ca proiectele vor deveni mult mai pragmatice si mai orientate spre piata”, a declarat directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Dan Gherghelas. Investitiile realizate pana acum cu fonduri nerambursabile SAPARD pot fi cuantificate prin infiintarea a 20.000 de noi locuri de munca pentru populatia din mediul rural.

Parlamentul, tot codas

Din cele 85 de legi care trebuiau adoptate pana la 30 iunie de catre Parlament, adica pana la finele primei sesiuni ordinare a anului, au ramas 16 "in aer”. Unele s-au impotmolit pe traseul dintre Senat si Camera Deputatilor, altele au ramas uitate prin sertarele comisiilor parlamentare. Si aceasta desi deputatii, intr-un mare avant muncitoresc, au ingramadit in cele doua zile de sesiune extraordinara vreo 20 de proiecte de lege, dintre care jumatate prioritare pentru integrare.

Cele mai citite

Călin Georgescu amenință noul Guvern și pe Klaus Iohannis: Veți regreta orice decizie luată împotriva poporului

Georgescu a calificat actuala conducere drept o „haită politică” care a instaurat un guvern „ilegitim” Călin Georgescu, fost candidat la președinție, a lansat o serie...

Meta pregătește ochelari inteligenți cu ecrane: Lansare așteptată în 2025

Meta, în parteneriat cu Ray-Ban, va lansa anul viitor ochelari inteligenți echipați cu ecrane mici, conform unui raport publicat de Financial Times. Aceste ecrane...

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...
Ultima oră
Pe aceeași temă