22 de voturi despart oficial Guvernul Boc de plecarea de la Palatul Victoria. Necesarul de 236 de voturi în favoarea moţiunii de cenzură pare însă greu de obţinut.
Zi decisivă pentru ca-riera premierului Boc. Deşi PSD şi PNL nu au reuşit să strângă necesarul de voturi pentru a dărâma Guvernul, şeful Executivului nu va fi scutit de emoţii. Partidul său este un adevărat butoi cu pulbere care stă să explodeze în orice clipă. Pentru a minimiza riscurile ca parlamentarii PDL să trădeze Guvernul, Emil Boc şi şefimea din Modrogan au decis să dea o lecţie celor tentaţi să susţină demersul opoziţiei şi l-au exclus din partid pe rebelul Daniel Oajdea, deputat de Iaşi, cel care a anunţat că votează moţiunea de cenzură. Mai mult, pentru a calma luptele interne pentru putere, conducerea PDL a sistat şi alegerile interne pornind de la palierele locale până la cele centrale, procesul urmând să fie reluat în câteva luni. Justificarea acestei decizii este, potrivit vicepreşedintelui Gheorghe Flutur, nevoia partidului de a se concentra acum exclusiv asupra măsurilor anticriză. Aceste decizii nu au împiedicat-o însă pe deputata Teo Trandafir să anunţe că va vota împotriva Guvernului.
Remanieri, după moţiune ?
În afară de Oajdea, în PDL mai sunt câţiva răzvrătiţi, precum Georgică Severin şi „vreo zece alţii”, susţin surse parlamentare. Cu toate acestea, pedeliştii sunt gata să bage mâna în foc că moţiunea de cenzură nu va trece şi că răzvrătiţii nu vor întoarce scorul în favoarea PSD şi PNL. De altfel, Emil Boc a convocat luni o ultimă şedinţă cu deputaţii şi senatorii pentru a se asigura că au rămas nemodificate calculele de vot. Premierul i-a onorat însă doar pe cei din urmă, fără să dea vreo explicaţie pentru absenţa de la Cameră. Cât priveşte discuţiile despre remanieri, tot mai intense în ultimele zile, premierul Emil Boc ar fi dat asigurări parlamentarilor nemulţumiţi de măsurile de austeritate că va face primele schimbări chiar în ziua următoare moţiunii de cenzură. Oficial, pedeliştii neagă orice astfel de discuţii, considerând schimbările în Guvern neoportune. Nici varianta lui Liviu Negoiţă, potrivit căruia în PDL s-ar discuta despre restructurarea Guvernului la opt ministere, nu este asumată de vreun oficial al Guvernului. Dimpotrivă. Vasile Blaga, şeful Internelor, declara luni, luându-l peste picior pe colegul său: „Nu s-a discutat remanierea în PDL. A fost o părere a domnului Negoiţă”. În plus, Blaga crede că, dacă măsurile de austeritate nu se vor dovedi eficiente şi se va ajunge la mărirea taxelor şi impozitelor, Guvernul ar trebui să plece. Declaraţia pare menită să-l poziţioneze pe Vasile Blaga drept posibil candidat la funcţia de premier.
Opoziţia – cu toate motoarele înainte
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri, după şedinţa Biroului Executiv Central, că social-democraţii vor face tot ce ţine de ei pentru trecerea moţiunii de cenzură. „Suntem dispuşi să trecem peste orice orgoliu sau resentiment şi să-i considerăm parteneri pe parlamentarii care vor vota moţiunea de cenzură”, a spus el. „Să aducem în partid cârtiţe şi şobolani de la PDL, care să facă alte galerii, propriile lor galerii, pe lângă cele existente şi pe care nu le-am astupat încă”, au reacţionat însă unii parlamentari precum Ion Stan, preşedintele PSD Dâmboviţa.
Şi liberalii au votat ieri, în Biroul Permanent Central, susţinerea moţiunii de cenzură a PSD. Crin Antonescu a ţinut însă să trimită săgeţi spre social-democraţi. „Noi nu fluturăm carnetele PNL în schimbul votului pentru cei din PDL”, a spus Antonescu. El a dat asigurări că toţi parlamentarii liberali, „fără nici o excepţie”, vor fi prezenţi în plen şi vor vota moţiunea.