1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportGuvernul Croitoru asteapta audierile din Parlament

Guvernul Croitoru asteapta audierile din Parlament

» Birourile Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor urmeaza sa hotarasca astazi data votului in plen si programul audierilor pentru membrii cabinetului propus de Lucian Croitoru.

» PSD, PNL si UDMR au anuntat ca nu vor vota pentru Guvernul Croitoru si ca isi mentin preferinta pentru Klaus Iohannis in functia de premier.

» PDL insista ca Guvernul Croitoru ar avea sanse in Parlament, dar ambele tabere par sa se fi impacat cu ideea ca guvernul demis al lui Emil Boc va ramane in functie pana dupa alegeri.

Conducerea celor doua camere este asteptata sa hotarasca astazi cat de repede va avea loc votul Parlamentului asupra componentei si a programului Guvernului Croitoru. Potrivit regulamentului, acesta nu poate avea loc mai tarziu de 15 zile de la data notificarii de catre premierul desemnat, in cazul de fata nu mai tarziu de 7 noiembrie. Inainte de votul in plen, cei propusi in functia de ministru trebuie sa fie audiati de comisiile parlamentare corespunzatoare domeniului de care se ocupa.

Lucian Croitoru si-a alcatuit echipa
intr-un context extraordinar de dificil, neavand decat sprijinul Presedintiei si al PDL. De altfel, jumatate din membrii Cabinetului Croitoru sunt cei mai importanti ministri ai Guvernului Boc, inca in exercitiu. In cazul in care Cabinetul Croitoru va fi votat de Parlament, isi vor pastra functiile: Vasile Blaga – la Ministerul Dezvoltarii Regionale (devenit si minister al Turismului), Radu Berceanu – la Transporturi, Adriean Videanu – la Economie, Gheorghe Pogea – la Finante, Mihai Stanisoara – la Aparare, Catalin Predoiu – la Justitie si Toader Paleologu – la Cultura. Vor veni in Guvern: Emeric Florin saghi (consilier diplomatic MAE, autorul planului de aderare la spatiul Schengen) – la Ministerul de Interne, Bogdan Aurescu (fost secretar de stat) – la Externe, Mihai seitan (fost secretar de stat PDL) – la Munca, Daniel Funeriu (europarlamentar PDL, membru al Comisiei prezidentiale pentru invatamant) – la Educatie, Sport si Tineret, Cristian Vladescu (medic, seful unei comisii prezidentiale pentru politici in sistemul sanitar) – la Sanatate, Adrian Radulescu (seful unei asociatii a agricultorilor) – la Agricultura, Sulfina Barbu – la Mediu (unde a mai fost ministru, intre 2005 si 2007).  In cazul in care echipa propusa de Lucian Croitoru nu va primi votul Parlamentului, presedintii Camerei Deputatilor si Senatului ii vor transmite presedintelui Romaniei ca trebuie sa desemneze alt premier.

PDL ameninta cu FMI si prabusirea economiei
Traian Basescu a declarat ca solutia pe care "premierul Croitoru si premierul Boc au gasit-o" este "o formula guvernamentala maxim acceptabila". El a spus ca Guvernul "avea nevoie de sustinerea politica a celui mai mare partid parlamentar, PDL, pentru a avea o sansa sa treaca". Vorbind apoi despre posibilitatea ca Lucian Croitoru sa nu obtina votul Parlamentului, Traian Basescu a caracterizat situatia drept una a "iresponsabilitatii duse pana la limite maxime, iresponsabilitatea unei majoritati parlamentare". "N-am inteles de ce a trebuit sa cada Guvernul cu cateva zile inainte de inceperea campaniei electorale si inainte de evaluarea FMI."
Dese referiri la misiunea FMI, amanata din cauza lipsei unui interlocutor cu putere de decizie completa la Bucuresti, au facut si liderii PDL. (Guvernul demis nu isi poate impune politicile publice in Parlament, nu poate propune bugetul pe anul viitor, nu poate adopta nici macar ordonante de urgenta.) Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a recomandat majoritatii refractare din Parlament sa voteze Guvernul Croitoru pentru ca "are si parte de tehnocrati", "oameni noi, care nu au facut politica". Indemnul a fost facut insa pe un ton amenintator: "Vreau sa-i vad si eu in ajunul venirii FMI, care trebuie sa ne dea transele de bani pentru a plati pensiile si bugetarii, ca se joaca de-a alba-neagra cu guvernele, sa le tranteasca sau nu, pentru ca au facut o coalitie pentru campania electorala, nu pentru binele Romaniei". Un alt vicepresedinte PDL, Liviu Negoita, propune chiar un provizorat de facto pentru ochii FMI: "Avem un guvern propus pentru a discuta cu FMI. Or, aceasta majoritate ar trebui sa voteze acest guvern, nu neaparat ca e guvernul PDL si jumatate e alcatuit din tehnocrati, si ar putea sa demita acest guvern printr-o alta motiune de cenzura".

Cat despre programul de guvernare al Cabinetului Croitoru, prim-vicepresedintele PDL Videanu a dat asigurari ca este vorba in proportie de 90% de programul de guvernare al guvernului PDL-PSD, intocmit in decembrie 2008. In opinia lui Adriean Videanu, pastrarea prioritatilor din "Pactul pentru Romania" (semnat de PDL si PSD) este principalul argument pentru care parlamentarii PSD ar trebui sa voteze Cabinetul Croitoru. "Sunt oameni care au lucrat cu onestitate la programul de guvernare, nu cred ca-si pot limita in momentul de fata optiunile numai datorita faptului ca vine alt prim-ministru, cu alti ministri. Cum pot sa voteze impotriva propriilor convingeri?", s-a intrebat retoric fostul primar.

Coalitia Iohannis repeta ca are majoritatea
Liderii PSD, PNL si UDMR au anuntat ca partidele lor isi mentin refuzul de a vota cabinetul propus de Lucian Croitoru. "Domnul Iohannis si noi, majoritatea care il sustinem, avem tot dreptul moral si democratic, institutional si politic sa mergem inainte cu aceasta propunere", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. El a avertizat ca in Parlament "vor fi audieri extrem de serioase si pentru cei care sunt ministri racolati din diverse zone, dar si pentru vechii si greii de neinlocuit lideri de la PDL", precizand ca se refera in principal la cei care "sunt piese de rezistenta ale angrenajului Basescu-Boc".

Replica negativa a PNL pentru Cabinetul Croitoru a venit pe mai multe voci, presedintele Crin Antonescu dovedindu-se mai vehement decat toti. "Nesimtirea politica a cetateanului Croitoru Lucian de a spune ca vine in Parlamentul Romaniei sa ceara investitura, desi Parlamentul s-a pronuntat, pentru ca dansul are asigurari de la PDL ca va fi premier, nu se mai poate repeta. PDL aminteste in mai mare masura decat PSD-ul lui Adrian Nastase din 2000-2004 si FSN-ul din 1990 pana in 1996 de dictatura bolsevica", a spus el.

UDMR a repetat ca nu va vota Cabinetul Croitoru, care este o combinatie nereusita intre politicieni si tehnocrati. Candidatul la presedintie Kelemen Hunor spune ca "acest guvern este jumatate jaguar, jumatate girafa, un fel de struto-camila, un guvern care nu este convingator". (Ministrul de Interne propus are un Jaguar – n.r.) Mai putin agresiv decat Crin Antonescu, Kelemen Hunor a spus ca Lucian Croitoru isi poate asuma riscul de a veni in Parlament, dar ca Uniunea sustine "un alt candidat independent, pe Iohannis, care este, si el, un foarte bun profesionist, si vom ramane la decizia noastra".
Pentru trecerea prin Parlament a unui nou Cabinet sunt necesare 236 de voturi din cele 471 posibile. Guvernul Boc a cazut din cauza a 254 de voturi impotriva si 176 pentru.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă